The Book of Boba Fett 2021-2022

Action Äventyr Sci-Fi
USA
39 MIN
Engelska
The Book of Boba Fett poster

Synopsis

I ett nytt, nervkittlande Star Wars-äventyr får vi möta den legendariske prisjägaren Boba Fett och hans legosoldat Fennec Shand. Tillsammans navigerar de genom galaxens underjordiska världar för att återfinna Tatooines sankmarker. På detta territorium, en gång styrt av Jabba the Hutt och hans brottssyndikat, reser de nu sina egna anspråk.
Ditt betyg
2.6 av 64 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Chapter 1: Stranger in a Strange Land
2021-12-29
02
Chapter 2: The Tribes of Tatooine
2022-01-05
03
Chapter 3: The Streets of Mos Espa
2022-01-12
04
Chapter 4: The Gathering Storm
2022-01-19
05
Chapter 5: Return of the Mandalorian
2022-01-26
06
Chapter 6: From the Desert Comes a Stranger
2022-02-02
07
Chapter 7: In the Name of Honor
2022-02-09

Recensent

Anders Eklöf

9 februari 2022 | 17:55

Sömnig rymdsåpa som saknar något

"The Book of Boba Fett" bevisar en gång för alla att det inte räcker att vifta kända figurer, rymdskepp eller planeter framför våra ansikten för att göra en bra Star Wars-produkt.
Efter två framgångsrika säsonger av "The Mandalorian" fick Disney för sig i ett av deras mindre lyckade drag att den rätta vägen för "Stjärnornas krig" var att göra en till tv-serie med en rustningsbeklädd protagonist, som dessutom mer eller mindre bara utspelar sig på en torr ökenplanet den här gången.
 
"The Book of Boba Fett" tar vid kort efter händelserna i den andra säsongen av “The Mandalorian”, där den uppståndna och älskade prisjägaren från "Rymdimperiet slår tillbaka" och hans följeslagare Fennec Shand har begett sig till planeten Tatooine för att ta hand om några gamla oförrätter. Boba har nämligen bestämt sig för att han är den rättmätige tronarvingen till sin gamla arbetsgivares jobb som gangsterboss, Jabba the Hutt. Problemet är bara att få i området tycker att han passar för rollen, framförallt ett skurkaktigt syndikat av fiskansikten som helst av allt vill sälja droger i fred.
 
Under de första avsnitten får vi även se hur Boba Fett överlevde sin förmodade och pinsamma död i "Jedins återkomst", samt vad han gjort fram tills han fick tillbaka sin rustning i "The Mandalorian". Här kommer han nära det ökända sandfolket som ställt till med ett och annat problem i filmserien tidigare, som den här gången framställs som mer sympatiska och djupsinniga varelser än någonsin tidigare. Att börja rota i det förflutna på det här sättet kan vara intressant och är det stundtals även här, men för det mesta känns det bara som ett onödigt försök att fördjupa en karaktär som redan var tillräckligt cool innan han tog av sig hjälmen. Att han framställs lite som en klassisk "white saviour" som lär upp de primitiva utomjordingarna och räddar dagen, känns även det lite tveksamt.
 
Seriens största svaghet är helt klart den inte särskilt trovärdiga och ospännande premissen. När en skurk frågar Boba vad hans motiv egentligen är, har jag svårt att inte undra detsamma. Det hjälper inte heller att Temuera Morrison inte gör ett särskilt övertygande jobb som huvudrollsinnehavaren, som mest ser ut att längta tills kamerorna stängs av. Att serien är som bäst när den fokuserar på andra karaktärer och deras berättelser istället för Boba och hans sömniga konflikt, säger en hel del om dess kvalité. 
 
Rent visuellt ser det mesta ut som det ska i en "galax långt, långt borta" med snygga dekorer, både skräckingjagande och överygande varelser, gamla och slitna rymdskepp, laserstrålar samt ett och annat bekant ansikte. Andra gånger ser det inte lika bra ut, som när ett töntigt cyberpunk-gäng dyker upp med färgglada motorcyklar som för tankarna till "Power Rangers". Star Wars har dessutom alltid sett bäst ut när praktiska effekter används och så är fallet även här. Ibland känns det bara billigt när de slängt in halvdan datorgrafik istället för en docka eller sminkning, som blir en tydlig kontrast mot de mer handgjorda inslagen.
 
Star Wars lever mycket på sin estetik, men det är så klart inte allt. "The Book of Boba Fett" blir snabbt en nostalgisk återträff där kända ansikten från franchisens alla håll och kanter dyker upp, för att lappa ihop den läckande premissen. En annan av seriens svaghet är verkligen att Disney bestämt sig för att allt måste vara en del av ett större universum nuförtiden, vilket gör att den här serien har svårt att stå på egna ben. Istället haltar den på både gamla och relativt nya meriter, som gör att den saknar en egen identitet och existensberättigande.
 
Att Robert Rodriguez ("Sin City", "Alita: Battle Angel", "Machete") regisserat en hel del av avsnitten hjälper inte riktigt, när det han har att arbeta med mest känns som nostalgisk utfyllnad för att hålla "Stjärnornas krig" vid liv.
 
"The Book of Boba Fett" ser ut och känns som Star Wars ska, musiken av svenska Ludwig Göransson är minst lika bra som tidigare (med en trolig hyllning till "Ronja Rövardotter") och jag är utan tvekan ganska underhållen ibland. Dock kan franchisen vara så mycket mer än det här, vilket inte minst dess systerserie "The Mandalorian" har bevisat. Disney måste lära sig att det inte räcker att vifta en känd figur framför våra ansikten för att det ska bli bra.
 
Alla sju avsnitt av "The Book of Boba Fett" finns nu på Disney+.
| 9 februari 2022 17:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Med tanke på att dom fick slänga in Mandalorian-avsnitt för att få serien intressant säger en hel del. Antar att KK och Disney tänkte att dom kan koka soppa på en spik, dvs ha en idé till kanske tre avsnitt och sen mjölka vidare då Star Wars fans köper vad som helst. Känner sin publik? Nej, det bevisade dom med sina sequels. Skönt också att läsa en riktig rescension istället för en slött nedvispad lista över saker som händer i avsnittet/serien.
Läs mer
2
Många bra ingredienser gör tyvärr ingen bra serie. Man måste också ha ett driv, ett motiv och gärna lite tempo. Allt det saknar The Book of Boba Fett, som lika gärna kunnat heta The Mandalorian: The Book of Boba Fett. För de tre sista avsnitten är Mandos helt och hållet. I några avsnitt ser vi inte ens Boba Fett, som tyvärr mest får rida runt i öknen i solnedgångar eller ligga i sin bactatank och drömma under de första avsnitten. Jag kan förstå skaparnas ambition av att göra en western av gammalt snitt i Star Wars-universumet. Även om jag gillar idén med sheriffer och pistoldueller så är det helt enkelt för sömnigt, för dåliga effekter och för lite action för att det ska fungera. Så betyget blir inte mer än 2 av 5. Vill du se allt som finns att hämta i Star Wars-universumet finns mycket kul fan service att hämta i The Book of Boba Fett. Men känner du inte det behovet är definitivt detta en serie du kan hoppa över.
Läs mer
3
Verkar vara många som gnäller och är missnöjda över serien men jag tyckte den var väldigt underhållande och de tre sista avsnitten var riktigt bra. Lite spretig story och märkliga val av karaktärsutveckling tillsammans med en lite väl sockersöt och stundtals barnvänlig nivå gör att den inte når något toppbetyg. Hade önskat att de vågade göra den lite mörkare och mer barnförbjuden men kände ändå att den var klart underhållande och är inte alls besviken på helheten. 3,5/5 eller 7/10.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu