The Lost Symbol 2021

Thriller Mysterium
USA
47 MIN
Engelska
The Lost Symbol poster

Synopsis

TV-serie baserad på Dan Browns thriller ”Den förlorade symbolen”. Handlingen följer professor Robert Langdon som måste lösa en rad farliga mysterier när hans mentor blir kidnappad.
Ditt betyg
2.6 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
As Above, So Below
2021-09-16
02
The Araf
2021-09-23
03
Murmuration
2021-09-30
04
L'Enfant Orientation
2021-10-07
05
Melencolia I
2021-10-14
06
Diophantine Pseudonym
2021-10-21
07
Noögenesis
2021-10-28
08
Cascade
2021-11-04
09
Order Eight
2021-11-11
10
Resonance
2021-11-18

Recensent

Anna Sundell

5 december 2021 | 10:00

Robert Langdon på nya men välbekanta äventyr

Ett brott har begåtts, ett hot tornar upp sig, mystiska ledtrådar måste följas, och ingen annan än Robert Langdon kan rädda dagen. Den här gången får vi följa med en något yngre Langdon till Washington D.C., där hans mentor har blivit kidnappad.
Vi leker en lek - gissa Dan Brown-boken: 
 
En något äldre man, framstående inom sitt kulturella eller vetenskapliga skrå, har mördats eller brutaliserats och den sargade kroppen har placerats ut på en internationellt känd, kulturhistoriskt eller vetenskapligt viktig plats. Kroppen har märkts med något slags kryptisk symbol, och symbologiprofessorn Robert Langdon kallas in med kort varsel. Langdon blir indragen i att lösa mysteriet, och teamar upp med offrets dotter eller skyddsling, som är en mycket attraktiv och intelligent kvinna.  
 
Langdon och hans kvinnliga partner ställs inför en ideologiskt motiverad vettvilling till skurk, och måste lösa komplicerade ledtrådar i en kamp mot klockan för att stoppa skurkens onda plan. De får hjälp av en klok vägledare, och en gruffig auktoritetsfigur. Vid något tillfälle kommer det en stor plot twist, och längs vägen lyckas Robert Langdon bli instängd i trånga utrymmen med imponerande frekvens för någon som lider av svår klaustrofobi.
 
Vilken bok? Rätt svar: Alla.
 
Ursäkta raljerandet - jag råkar trots allt vara något av ett Dan Brown-fan. Jag skolkade från skolan för att läsa ut ”Da Vinci-koden”, och jag har säkert läst ”Änglar & Demoner” minst tre gånger. Det var därför med stor förväntan jag kastade mig över tv-serie-versionen av ”The Lost Symbol”, som får sin svenska premiär på C More den 6 december.
 
Efter att ha underväldigats något av de tidigare Robert Langdon-filmatiseringarna med Tom Hanks var det kul att se att resultatet den här gången faktiskt blivit riktigt lyckat. Dan Browns typiska berättarstruktur kommer bättre till sin rätt i serieformat än som film, och även om Tom Hanks alltid är Tom Hanks så upplever jag att den yngre version av Robert Langdon som presenteras i ”The Lost Symbol” stämmer mycket bättre överens med hur jag har föreställt mig karaktären. 
 
Serien ”The Lost Symbol” bygger på boken med samma namn, och är någorlunda trogen sin förlaga men tar sig även en del friheter som överlag är till det bättre, framförallt har sidokaraktärna getts mer liv och personlighet. Den här gången är det ett personligt fall för Langdon, eftersom det är hans gamle mentor Peter Solomon som har blivit bortförd, och Solomons dotter Katherine, som han slår sig ihop med för att lösa gåtan, är en före detta flickvän. I rollen som Langdon ser vi Ashley Zukerman, som många kanske känner igen som sheriff Goode från höstens ”Fear Street”. Zukerman gör sig bra i rollen och utstrålar tacksamt nog bräcklig akademiker snarare än amerikansk actionhjälte, precis som sig bör.
 
Ett mer otippat val är då kanske den flamboyante Eddie Izzard i rollen som sofistikerade frimuraren Peter Solomon. Visserligen nedtonad i rollen, men det är ändå svårt att se karaktären bortanför Izzards egen persona. Solomons dotter Katherine spelas av Valorie Curry, som utgör en handlingskraftig partner till Zukermans lite mesiga Langdon, de två har dessutom fin och trovärdig personkemi tillsammans. Skurkrollerna i en Dan Brown-film är svåra att hålla på rätt sida klichéerna, men Beau Knapp sköter sig bra som den heltatuerade, fanatiske Mal’akh. Allra mest tillför dock de mer perifera birollerna till serien, Sumalee Montano som coola agenten Sato, och Rick Gonzalez som sympatiske säkerhetsvakten Nunes.
 
Dan Brown har ofta anklagats för att plagiera sig själv, och det är svårt att argumentera emot den saken. Såväl vändpunkterna i handlingen som de arketypiska karaktärerna återkommer gång på gång i likartat format. Samtidigt är det något så oerhört betryggande över det välbekanta mönstret, där man kan luta sig tillbaka och veta ungefär vart vägen leder, men ändå se nya vyer längs med resan. Robert Langdons värld är lagom tillrättalagd och förutsägbar, samtidigt som det är underhållande att se hur han löser alla gåtor och hinder han ställs inför. Banbrytande är det inte - men väl så trivsamt.
 
| 5 december 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Lost Symbol
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu