Film

Skribent

Alexander Dunerfors

30 april 2015 | 09:30

Trubbel i DC:s universum

Rapporter om studions desperata metoder att starta en franchise.
Zack Snyders ”Batman v Superman” lär vara den mest efterlängtade superhjältefilmen på länge. Warner Bros och DC Comics har en given kassasuccé på väg ut våren 2016. Och nästa sommar landar ”Suicide Squad”, som med sin grupp av superskurkar (och en creepy Jared Leto som Joker) verkar bli något annorlunda från alla andra serietidningsfilmer vi sett.

Men allt är inte frid och fröjd bakom kulisserna. Hollywood Reporter skriver att Warner och DC ännu saknar en tydlig vision för sitt filmiska universum. Artikeln om kampen bakom kulisserna beskriver bland annat hur alltför många manusförfattare kämpar med kommande filmer som ”Aquaman” och ”Wonder Woman”. Vi har läst flera historier om manus som har skrotats.

- De har inte varit tydliga med sin värld och hur varje karaktär passar in där. De vet inte hur man regisserar sina författare för att få ut det bästa av dem. Det är Marvel givetvis väldigt bra på, säger en nobbad skribent till tidningen.

Konkurrenten Marvel kan luta sig tillbaka och räkna cashen. Sedan 2008 har man lyckats skapa ett imponerande filmuniversum där Iron Man, Thor med flera synts i några av tidernas mest framgångsrika filmer, senast bioaktuella "Avengers: Age of Ultron". Men där Marvel har Kevin Feige, producenten som övervakar samtliga titlar, saknar DC en motsvarande affärsman/supernörd.

Därmed saknas det också en klar plan för var man vill gå med sina tio planerade superhjältefilmer de kommande fem åren.

Just nu sitter hela fem manusförfattare och skriver på ”Wonder Woman”. Inte tillsammans, men var för sig, för att hitta den bästa storyn. ”Aquaman” är i en liknande process med tre personer på uppdraget.

- Det är som att de kastar skit på väggen för att se vad som fastnar, berättar en källa för Hollywood Reporter.

I juni 2017 ska ”Wonder Woman” upp på bio. Samma höst planeras ”Justice League - Part 1”. Följande vår gör ”The Flash” entré, och sommaren 2018 är det dags att möta ”Aquaman” i hans egna film. DC Comics har de flesta skådespelare klara, men saknar alltså både regissörer och vettiga manus. 

Det kommer med säkerhet att bli pampiga filmer med stort publikintresse, men studions otydliga vision för sina påkostade planer inger inte förtroende direkt.

Vad tror du om DC:s kommande filmer? Går det att konkurrera med Marvels framfart? Kommentera nedan.
| 30 april 2015 09:30 |