Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 september 2012 | 14:01

Topp 10: Zombiefilmer

Ännu en "Resident Evil"-film går nu upp för att etablera den moderna zombien som rabiat och högljudd. Vi tar en titt på några mer minnesvärda filmer om de hjärndöda varelserna.

Här är de 10 mest minnesvärda zombiefilmerna.

10. Svart mystik (1943)

Tidig film i genren och ljusår ifrån moderna splatterrullar med hysteriska köttätare. Här är huvudzombien en till synes svårt "sjuk" kvinna vars man anlitar en sjuksköterska för att hand om henne på den västindiska ö de befinner sig på. Stämningsfull, vacker voodoorysare baserad på "Jane Eyre" av alla verk.


9. Rec (2007)

Möjligtvis ingen regelrätt zombiefilm då filmens rabiata, blodtörstiga människor drabbats av ett virus - men vi smyger in den på listan ändå. En spansk succé som skrämde slag på så pass många att den snabbt uppnådde kultstatus och lyckades yngla av sig både uppföljare och en amerikansk remake. Intensiv skräck med en svettig final som heter duga.


8. Night of the Creeps (1986)

En lite anonym men desto mer sevärd film på listan där en utomjordisk, snigelliknande parasit förvandlar kaxiga collegekillar till zombies lämpligt nog till skolans efterlängtade bal. Gott om referenser (som karaktärer med efternamnen Carpenter, Cronenberg och Cameron, och ett offer som ser "Plan 9 From Outer Space" på TV), kultskådisar som Tom Atkins och Dick Miller plus ett yxsvingande skelett!


7. Return of the Living Dead (1985)

Ingen uppföljare till George Romeros "Dead"-serie utan snarare en parodi och hyllning i läcker 80-talsstil av en regidebuterande Dan O'Bannon (som skrev "Alien"). En film med både splatter och humor (som scenen där varelserna tar över en inkallad ambulans och använder radion för att anropa om fler hjärnor), en smått rörande scen som förklarar deras situation samt en striptease med B-filmsdrottningen Linnea Quigley ("The Goldie Hawn of Gore").


6. Vit vålnad (1932)

Den svartvita 30-talsrysaren som gav namn till heavymetalgruppen White Zombie har Ed Woods favoritskådis Bela Lugosi i en av sina bästa roller som voodoomästaren Murder Legendre som hjälper en skurk att få sin drömkvinna genom att förvandla henne till en... gissa?


5. 28 dagar senare (2002)

Danny Boyles apokalyptiska rysare som satte Cillian Murphy på kartan är ingen zombiefilm per definition utan en ruskig skildring av en virusepidemi. Beteendet hos drabbade går dock lätt att arkivera i zombiegenren och filmens mörka, smutsiga stil inklusive den melankoliska musiken gör den till en absolut framtida kultrulle.


4. Shaun of the Dead (2004)

Brittiska duon Edgar Wright och Simon Pegg (manus och regi respektive huvudrollsinnehavare) fick ett ordentligt genombrott med den här underbara filmen som genialt kombinerade blodig zombieskräck och slackerkomedi. Full av referenser till klassisk skräckfilm och George Romero själv blev så imponerad att han gav Wright och Pegg två cameoroller i "Land o the Dead".


3. Night of the Living Dead (1968)

George Romeros svartvita lågbudgetklassiker satte standarden för zombiefilmer (trots att ordet "zombie" i sig är frånvarande) med tysta, långsamma varelser och en dokumentärlik ton som gav en obehagligt autentisk känsla. Den långfilmsdebuterande regissören fick kämpa för att få filmen såld då bolag ville ha färg och ett lyckligt slut. Lyckligtvis fick de inte som de ville då resultatet är en skrämmande, episk rysare och milstolpe i skräckgenren.


2. Braindead (1992)

Nio år innan "Sagan om Ringen" gjorde Peter Jackson till en av filmvärldens mest eftersökta regissörer så släppte han den här kultrullen om en hopplöst romantisk nörd som försöker hålla sin zombiefierade mor och ett ökande antal blodtörstiga tillskott i schack. En film som ansetts vara den blodigaste någonsin - i England gick den förbi censuren då de inte trodde någon kunde ta våldet på allvar och i Sverige kom hyrvideon tillsammans med en spypåse.


1. Dawn of the Dead (1978 + 2004)

Både George Romero och Zack Snyder lyckades med varsina konststycken i sina versioner - att göra en uppföljare bättre än föregångaren respektive en remake värdig originalet. Romeros uppföljare till "Night of the Living Dead" var förutom härligt blodig även eftertänksam, symbolisk och samhällskritisk och försatte zombies i rollerna som både monster, offer, hjältar - och clowner. I nyinspelningen satsade på hundraprocentig splatteraction där Snyders stilsäkra regi kom helt till sin rätt.


Vilken är din favorit? Kommentera nedan.

| 9 september 2012 14:01 |