REC (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En journalist ska dokumentera arbetsdagen för stadens brandmän. Under en utryckning i en äldre kvinnas lägenhet går något fruktansvärt fel. Med kameran på fortsatt inspelning får vi en skräckfylld dokumentation där blodiga barnskrik nödvändigtvis inte bara behöver komma från rummet bredvid.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: REC

Rec som i Reckless

Efter en sunkig arbetsdag med enfaldiga chefer, trilskande kollektivtrafik och dåligt kaffe är man ofta för urlakad för analytisk tankeverksamhet. Slafs är härligt när man vill slippa tänka. Eller helt enkelt gillar splatter. Zombierullar är per definition slafsiga. Dessutom ger de omedelbar tillfredställelse när man betänker att man själv nog inte har det så illa när allt kommer omkring.

Spanska lågbudgetvarianten ”Rec” är inget undantag på den punkten. Efter en slö inledning av denna fauxdokumentär har vi klart för oss att det är en spansk reporterkvinna Angela och hennes kameraman som är filmens huvudpersoner. De har fått i uppdrag att filma los bomberos, brandmännens, vardag. Höjdpunkten är såklart att följa med på en uttryckning live. Haken är att det till synes ointressanta nödropet om en äldre inlåst kvinna visa sig ha betydligt större nyhetsvärde än man i förstone kunnat ana…

Med tanke på hur många zombiefilmer som prånglas ut ur drömfabriken är det fascinerande att offren i dem verkar totalt omedvetna om vad sakförhållanden som slött släpande, blixtsnabba utfall och bett som går genom kött och märg tyder på. I vad som filmskaparna förmodligen tror är en konceptuell snilleblixt följs filmens förutsägbara händelseförlopp av en lagom ostadig och kornig handkamera, styrd av den för oss ständigt dolde kamerakillen.

Det hela eskalerar snabbt i det förväntade blodbadet med avbitna halspulsådrar och frenetiskt springande i mörka trappuppgångar. Manuset saknar egna idéer – bortsett från den gimmickartade tv-vinklingen – och vältrar sig i allehanda klichéer snodda från nyfilmsversionen av ”Dawn of the Dead”, ”Instängd” och b-filmsthrillers.

Den äldre mördarkvinnan och småflickan som förvandlas till monster defilerar förbi, åtföljda av heroiska offer, dödliga (och säreget dumma) misstag, halvt rubbade rum med läskiga tidningsurklipp, otäcka bandupptagningar och djävulsliknande monster som rotar runt i mörkret. Men filmen hittar vare sig originalitet eller inlevelse. Eller lyckas skapa intresse eller ens sympati för filmens persongalleri.

Skådespeleriet är av varierande kvalitet och hamnar i likhet med filmens mest intressanta partier i bakgrunden av det obligatoriska och uselt utförda våldet. Hur den här rullen kunnat vinna priser på diverse spanska filmfestivaler är bortom all fattningsförmåga. Likaså är tillämpandet av det ”konstnärliga” greppet att stänga av filmens kamera och låta publiken stirra på en vit tyst duk i två minuter som känns som en oändlighet. Det godtyckliga greppet saknar högre konstnärligt värde och blir mer banalt än radikalt. ”Rec” tillkämpade koncept, taffliga utförande och röriga intrig räcker inte till för att skapa engagemang i betraktaren.

Det handlar inte om den begränsade budgeten - franska ”Them” visade att man kan skapa något intresseväckande och suggestivt med små medel. ”Rec” hade däremot funkat bättre som ett tv-spel – då hade korridorspringandet, schablonerna och de dåligt upplysta miljöerna inte nödvändigtvis varit till nackdel.

Oskar Smulski Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
mickemetal
Bästa skräckfilmen någonsin alla kategorier!
JVF
Överskattad i mitt tycke. Karaktärer som beter sig väldigt korkat i en film som varken är särskilt spännande eller läskig, med undantag för den sista kvarten. Har svårt att förstå alla hyllningar faktiskt. En tvåa.
Yokai
Den här recensionen känns väldigt oprofessionell. Jag förstår inte varför man ska klaga på att "zombies" som springer och biter människor inte är nyskapande - det förekommer i de flesta zombie-filmer. Att filmen sedan faktiskt är originell gör bara recensionen ännu värre..
Visa fler (28)

Veckans populära filmer

Visa fler