Shaun of the Dead (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Slashasen Shaun fördriver tiden på den lokala puben The Winchester med sin bäste vän Ed, har problem med sin mamma och försummar sin flickvän Liz. När Liz lämnar honom, är det dags att ta tag i sitt liv! Trots att en zombie-epidemi (!) brutit ut, ger sig Shaun iväg - beväpnad med slagträ, spade och med Ed i släptåg - för att rädda sin mamma, styvfar, sin flickvän och hennes vänner David och Dianne. Hans plan är att föra dem till det säkraste stället han känner till - The Winchester!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SHAUN OF THE DEAD

Både blodigt och roligt

Så var det återigen dags för en romantisk komedi från Storbritannien. Alla de klassiska ingredienserna är där: kärleksbekymmer, odrägliga kompisar och så givetvis en pub. Men denna gång har genren beblandat sig med något mer ovanligt, nämligen zombie-filmen. Det är nu både roligt och blodigt.

Shaun närmar sig 30 och har egentligen inte kommit så långt i livet. Flickvännen Liz är trött på att han aldrig kan överraska henne, men mest trött är hon på hans odräglige polare Ed. Till slut faller sista droppen för Liz och hon dumpar Shaun som förtvivlat söker tröst på den lokala puben. Dagen efter bjuder på mer än en rejäl bakfylla. Det visar sig nämligen att Londons gator drabbats av ett konstigt virus och nästintill alla har förvandlats till zombies.

Det här är ingen parodi på zombiefilmer utan det är helt enkelt bara en zombiekomedi istället för en zombierysare. Självklart flirtar den ganska mycket med Romeros klassiker och inte minst filmens titel anspelar på hans trilogi. Nu när zombies återigen är på tapeten då både "28 dagar senare" och remaken "Dawn of the dead" blev väldigt lyckade är det skönt att britterna hann först med att göra komedi på temat. Risken för en "Scary Movie"-variant från staterna hade inte känns så fräscht eller givande.

"Shaun of the dead" lyckas först och främst med komiken. Första tredjedelen är full av rappa dialoger, lyckade skämt och en underbar tajming. Även klipptekniken (väldigt influerad av en viss Guy Ritchie) känns både snygg och fyndig.När väl epidemin av zombies bryter ut så går det sakta utför och vissa partier känns väldigt slappa och borde ha stannat på klippbordet.

Men som helhet är det här en lyckad brittisk komedi som driver med istället för att parodiera sina influenser och det gör den väldigt bra. Imponerande är också att regissören enbart är blyga 30 år gammal.

Johan Lindström Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
DCJ
Älskar Cornetto trilogin och Edward Wright. Simon Pegg och Nick Frost är gjorda för rollerna. Stark 4:a.
Film
Inte lika bra som hot fuzz men ändå en riktigt rolig och bra film. Stabil fyra
Robinjoh
Rolig som fan mesta dels!  4/5
Visa fler (25)

Veckans populära filmer

Visa fler