Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 februari 2013 | 14:01

Topp 10: Sommarfilmer att se fram emot

Det är svårt att tänka sommartider i det snöblöta februari-vädret men om mindre än tre månader så börjar solen steka, blommorna slå ut – och biograferna fyllas av sevärd film, både mindre indierullar och påkostade Hollywood-blockbusters.

Här är de tio filmerna vi ser mest fram emot i sommar:

10. World War Z - 12 juli

Talanger: Marc Forster regisserar och Brad Pitt spelar huvudrollen.

Story: Baserad på Max Brooks seriebok. En FN-arbetare reser jorden runt och deltar i kampen mot en zombieepidemi som brutit ut.

Förväntningar: Brooks populära bok praktiskt taget tigger om en filmversion och Forster har gott om starka titlar på CV:et.

Risk för flopp: Fans av boken har reagerat på trailern och fördömt filmen. Och är vi inte lite trötta på zombies?

9. Elysium - 9 augusti

Talanger: Neill Blomkamp följer upp debuten "District 9" och Matt Damon och Jodie Foster spelar huvudrollerna.

Story: År 2159. Jorden är överbefolkad och förstörd. På titelplaneten bor de rika som starkt tar avstånd jordens invånare, som dock gör allt de kan för att ta sig till Elysium.

Förväntningar: "District 9" var en debut som hette duga och det ligger knappast till Blomkamps nackdel att fortsätta i science fiction-spåret.

Risk för flopp: Det kan å andra sidan vara svårt att följa upp en hyllad debutfilm, speciellt inom en genre som stundtals spyr ur sig kalkoner.

8. Lovelace - 17 maj

Talanger: "Howl"-regissörerna Rob Epstein och Jeffrey Friedman gör sin andra film. Amanda Seyfried spelar titelrollen med en stark birollslista som backup.

Story: Den sanna historien om Linda Lovelace (Seyfried), stjärnan från legendariska porrfilmen "Deep Throat", som utnyttjas av både branschen och maken Chuck (Peter Sarsgaard).

Förväntningar: "Howl" var en lovande debut och med både en stark ensemble och spännande livsöde kan det bli ett drama att minnas.

Risk för flopp: Huvudrollsinnehavaren Seyfried må vara en talang men det går inte att frångå faktum att hon praktiskt taget bara gjort kalkoner mellan "Les Misérables" och "Mamma Mia!"...

7. Pacific Rim - 17 juli

Talanger: Guillermo del Tori regisserar sin första film sedan 2008 och TV-stjärnor som Charlie Hunnam ("Sons of Anarchy") och Idris Elba spelar huvudrollerna.

Story: Utomjordiska monster attackerar jorden och människorna avser bekämpa dem med - robotar! Game on.

Förväntningar: Del Toro gör en " Monsters vs Robots" - bara en sådan sak. Den ultimata kombinationen av popcorn och kvalité.

Risk för flopp: Det är trots allt en "Monsters vs Robots"...

6. Nymphomaniac - 31 maj

Talanger: Lars von Trier har samlat en häftig skara aktörer med alla från hans vanliga indienamn Charlotte Gainsbourg och Stellan Skarsgård till Hollywood-stjärnor som Shia LaBeouf och Uma Thurman.

Story: Självdiagnotiserad nymfoman (Gainsbourg) berättar sitt livs historia och dess erotiska eskapader för en man (Skarsgård) som räddat livet på henne.

Förväntningar: Säga vad man vill om von Trier men filmer som väcker ens nyfikenhet har han alltid levererat. Här har det redan pratats om autentiskt samlag i filmen och med en sådan rollista slår det ju vilken sexvideo på nätet som helst.

Risk för flopp: Det kan bli för mycket (se: "Antichrist") för somliga. Eller alla.

5. Side Effects - 3 maj

Talanger: Steven Soderbergh återförenas med Jude Law, Catherine Zeta Jones och Channing Tatum (talang, nåväl...) medan Rooney Mara får visa vad hon går för utanför Lisbeth Salanders skepnad.

Story: Psykiatriker (Law) skriver ut experimentella droger till sin självmordsbenägna patient (Mara) vilket resulterar i tragedi och ond, bråd död.

Förväntningar: Soderbergh är, trots några avstickare, en av vår tids mest intressanta regissörer och thrillergenren är ett fält han absolut hanterar väl.

Risk för flopp: Channing Tatum. "Magic Mike".

4. Man of Steel - 26 juni

Talanger: Zack Snyder regisserar, Henry Cavill är Stålis och en rad pålitliga namn fyller ut birollslistan.

Story: Ung journalist tillika adoptivbarn (Cavill) från Krypton måste rädda världen från den onde General Zod (Michael Shannon).

Förväntningar: Enorma. Den stilsäkra Snyders fanskara är inte direkt blygsam och när han tar en av största - om inte den allra största - av superhjältarna och uppdaterar (något självaste Bryan Singer misslyckades med) så är vi alla laddade.

Risk för flopp: Snyders två senaste alster - "Sucker Punch" och "Legenden om ugglornas rike" - gjorde få till inga glada och med alla reboots och serier Clark Kent har i bagaget för att inte nämna övriga superhjältar - finns så mycket mer kvar att berätta?

3. Star Trek Into Darkness - 17 maj

Talanger: J.J. Abrams är tillbaka i registolen med samma gamla gäng (Chris Pine & co) i ensemblen, med några nya tillskott.

Story: Enterprises besättning råkar ut för en terrorstyrka inom sin egen organisation och kapten Kirk (Pine) söker efter massförstörelsevapen i en krigszon.

Förväntningar: Abrams ryckte varumärket ur nördgenren med sin fräscha, kompetenta och till skillnad från många andra uppföljare så känns den (med tanke på den evigt långa serien) mer motiverad och spännande, särskilt med tanke på att hela originalgänget åter är ombord.

Risk för flopp: Ja, det är ju trots allt en uppföljare. Men risken är liten.

2. Trance - 6 juni

Talanger: Danny Boyle regisserar och James McAvoy, Rosario Dawson och Vincent Cassel spelar huvudrollerna.

Story: Remake av brittisk TV-film om konstauktionsförrättare (McAvoy) som hjälper en gangster (Cassel) att stjäla en tavla men gömmer den under kuppen och får minnesförlust efter ett slag mot skallen.

Förväntningar: Boyle lyckas alltid överraska och även denna gång med en snårig, psykologisk kuppthriller med många överraskningar.

Risk för flopp: Kan ha svårt att hitta sin publik med sin egensinniga stil och M. Night Shyamalans filmer har om några bevisat att många twister kan få publiken att tröttna.

1. Den store Gatsby - 17 maj

Talanger: Regissören Baz Luhrmanns första film på fem år. Stjärntrion Leo DiCaprio, Carey Mulligan och Tobey Maguire star framför kameran.

Story: Bygger på F. Scott Fitzgeralds klassiska roman om författaren Jay Gatsby (DiCaprio) som lämnar landsbygden för New York på 20-talet och förälskar sig i gifta grannen Daisy (Mulligan).

Förväntningar: Luhrmann tar sig an en stor, dramatisk klassiker och återförenas med sin "Romeo + Juliet"-stjärna tillika kvalitetsgarantin Leo. Kan bli en av årets största.

Risk för flopp: Luhrmanns förra spektakel "Australia" gick inget vidare och att man satsat på det redan utslitna PR-knepet 3D är numera mer en risk än fördel.

Bubblare:

Now You See Me, Den ovillige fundementalisten, Dead Man Down, Stories We Tell, The Lone Ranger, Vi, Hyde Park on Hudson, The Conjuring, The Wolf of Wall Street, Blue Jasmine, Iron Man 3, R.I.P.D., The Wolverine, Monsters studentliv, Dumma mej 2.

| 17 februari 2013 14:01 |