Side Effects 2013

Drama Thriller Mysterium
USA
106 MIN
Engelska
Side Effects poster

Synopsis

Den ambitiöse psykiatrikern Jon Banks skriver ut en ny experimentell medicin till den självmordsbenägne Emily, som åter blir den lyckliga person hon en gång var. Men en kväll knivhuggs hennes man Martin brutalt till döds. Emily hittas på mordplatsen, men utan minne av vad som hänt. Är det medicinen som är orsaken och har Banks ordination lett till Martins död och förstört livet både för Emily och för honom själv? Med sin karriär i spillror beslutar sig Banks för att ta reda på sanningen.
Ditt betyg
3.1 av 489 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Side Effects
Biopremiär
19 april 2013
DVD-premiär
21 augusti 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

15 april 2013 | 16:01

Ovanlig mix av genrer

Steven Soderberghs "Side Effects" är så snygg och bitvis så överraskande att man glömmer bort att själva thriller-elementet är en rätt så klumpig historia.

Steven Soderbergh fortsätter att spotta ur sig filmer. Under de senaste två åren blir "Side Effects" hans fjärde verk efter "Contagion", "Haywire" och "Magic Mike". Direkt från början känns det som om den här senaste är på en annan - mer välproducerad - nivå, och det beror inte bara på den imponerande rollistan med Rooney Mara ("The Girl with the Dragon Tattoo") och Jude Law i spetsen.

Här finns en kamera som medvetet rör sig från detalj till detalj. Sakta med säkert noterar den sådant som vi bör lägga märke till. Som den stiliga lägenheten, den inslagna presenten, och sedan blodspåren som vittnar om allt annat än lycka.

Denna scenen är från tre månader framåt i tiden och vi tar sedan ett steg tillbaka för att få se hur Emily (Mara) besöker maken Martin (Channing Tatum) i fängelset, hur han kommer ut efter att ha avtjänat sina fyra år och hur de sedan försöker lappa ihop sitt äktenskap.

Men det står snart klart att Emily lider av en depression, som hon har svårt att ta sig ur på egen hand. Efter att ha kraschat med bilen in i en betongvägg och hamnat på sjukhus får hon kontakt med psykologen Dr Jonathan Banks (Law). Nu börjar det "name-droppas" olika piller med en onaturligt hög frekvens, vilket förstås ger filmen en skjuts i riktningen av social-drama. Man börjar ställa sig frågor som "är det här enda sättet att må bättre", "hur beroendeframkallande kan dessa mediciner vara" och förstås "vad har de för bieffekter".

För det är klart att det är det senaste som en film med titeln "Side Effects" tar fäste på. Det visar sig finnas många fler frågor att ställa, som vad för ansvar läkarna som skriver ut pillren har om deras patienter kanske inte alls mår bättre av dem. Det här är riktigt intressant och det är dessutom väldigt snyggt skildrat eftersom vi verkligen lämnas att bilda vår egen uppfattning om huruvida Dr Banks är boven eller offret i det här dramat.

Berättelsen vaggar in oss i en sådan övertygande och spännande handling att det kommer som en överraskning när detta drama tar en vändning till att bli thriller. Det nytänkande i att mixa dessa två genrer samt att övergången tar oss på sängen imponerar tillräckligt för att det ska ta en bra stund innan man vågar erkänna för sig själv att den nya tråden saknar i både trovärdighet och finess. Speciellt är Catherine Zeta-Jones roll som Emilys tidigare psykolog, Dr Victoria Siebert, aningen klumpigt och teatralt skriven och framförd.

Law och Mara är å andra sidan så bra som man förväntar sig. Och det ihop med ett otroligt vackert foto, den sökande berättartekniken som håller oss på halster och att man tar ett nytt grepp på den ständigt aktuella frågan om vad receptbelagda antidepressiva läkemedel kan göra med människor - gör att betyget ändå blir väl godkänt.

| 15 april 2013 16:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Side Effects