Lovelace (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Linda Lovelace blev en av 1970-talets mest omtalade kvinna efter porrfilmen ”Långt ner i halsen”, som blev en sådan succé att den gjorde hårdporren rumsren. I filmen "Lovelace" följer vi Linda Boreman, som hon egentligen hette, genom hennes glamourösa liv fyllt av fester och inspelningar. Men också vad som egentligen hände bakom de stängda dörrarna med producenten och maken Chuck Traynor.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LOVELACE

I mot- och medvind
Berlin 2013 - Linda Marchiano (mer känd som Linda Lovelace) spelade under sin livstid in en enda porrfilm men har sedan premiären blivit ihågkommen som en sexsymbol och förknippad med just denna episod. "Lovelace", ett av två emotsedda projekt om porrstjärnan som utkommer detta år, är en biopic om uppgång och fall insvept i ett Hollywoodskimmer.

Av ett ödets nyck hamnade den pryda och fräkniga Linda med blossiga kinder (spelad av Amanda Seyfried), från palmträdens och strändernas Florida, i porrindustrin. En ung förälskelse ledde till ett destruktivt äktenskap med misshandel, utnyttjande och sexhandel. Halliken Chuck Traynor (Peter Sarsgaard) gav precis som Chris Brown och Bobby Brown ett sken av att vara en gentleman - till en början. Så fort ringen satt på fingret kom alla möjliga olika påtryckningar, ständiga hot och sanktioner. Mot sin vilja och på hans profitering rycks Linda in i en profession av prostitution.

"Deep Throat" är namnet på genombrottet som imponerade på publik världen över och vars enkla synopsis bestod av en kvinnas upptäckt om att hennes klitoris var belägen djupt nere i svalget, det vill säga, att hon endast kunde uppnå sexuell stimulans genom penetrering av en... ja, ni förstår vad. Den blev en succé som visades på biografer, kasserade in kolossala summor pengar och populariserade vuxenfilmerna, ut i det offentliga. Linda var en stjärna med stort L, en guldgruva och ett varumärke med dildos och uppblåsbara sexdockor till försäljning och uppslag i Playboy.

Omvärldens syn kontra den faktiska kommer till utryck på ett skickligt sätt och vi får följa en sanning - med modifikation - inifrån en sluten bubbla fram till brytpunkten från livegenskapet. Det är insiktsfullt och rörande skildrat om den fasansfulla rädsla och skräck som infinner sig hos den utsatta; att skevt nog behöva bära en slöja av att vara lycklig och förhöras om varenda liten petitess. Amanda Seyfried är en gröngöling när det kommer till mer seriösa roller men övertygar här i sin porträttering. Utöver de ledande rollerna är besättningen späckad med en ung generation av talangfulla skådespelare (läs: Adam Brody, James Franco och Juno Temple).

Filmen vältrar i utsvängda byxor i den sexuella revolutionens 70-tal med ett snyggt, kornigt foto och är ett intressant tidsdokument. I kölvattnet av de feministiska rörelsernas uppsving blev Linda en talesperson för anti-pornografiska aktivister och skrev slutligen boken "Ordeal" för få sin röst hörd. Missförstådd och avhumaniserad får kanske den permanentade ikonen äntligen lite upprättelse.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
StarKnight91
Tyvärr så låter filmen mest verka baseras på reklam för "Långt ner i halsen" och historien stämmer inte helt med hennes liv. De har tagit delar av hennes liv och slängt den hit och dit så det hänger inte ihop och jag tappade intresset helt mitten av filmen fast jag försökte redan från ruta 1. Om den hade varit i ordning och mer sanningsbaserad så skulle det ha varit högre betyg från mig, men som det ser ut så blir det en tvåa från mig :/
Gomer Pyle
Hade kanske kunnat bli något bra av detta. Men då kan man inte ha Seyfried i huvudrollen. Lika kass här som hon brukar vara. Ska sägas att ingen av de andra skådisarna heller imponerade. Filmen var för kort också. Kändes som de bara hastade förbi vissa delar av historien.
Dimman
Synd att denna var så dålig! Den kunde varit så mkt bättre! Här har de en story om en kvinna som blev utnyttjad av porrindustrin, som blev misshandlad fysiskt och psykiskt av en girig missbrukare och som med bara 17 dagar i branschen kom att bli symbol för hela dåtidens porrindustri! Berättelsen om Linda Lovelace blir här dåligt berättad genom en konstig dramaturgi som inte behövs, varför hoppa fram och tillbaka så där?? Seyfried och resten av casten blir tyvärr ganska platt genom platt regi och redan efter en kvart itter jag och vrider på mig i soffan och undrar om filmen kommer att bli något bra! När filmen sedan är slut tänker jag bara på hur bra den hade kunnat bli i bättre händer! Herregud jag har till och med bättre betyg på porrfilmen "Långt ner i halsen" än på den här och det är illa nog! :) Nä trots fotot och till viss del musiken (som är filmens enda behållningar) blir tyvärr betyget endast en stark etta! Sorry! :)
1/5
Visa fler (18)

Veckans populära filmer

Visa fler