Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 januari 2013 | 14:01

Topp 10: Quentin Tarantinos bästa scener

Quentin Tarantinos åttonde långfilm "Django Unchained" är nominerad till fem Oscars, varav QT har chansen att knipa sin andra, och har redan god chans till att nå samma kultnivå som regissörens tidigare verk.

Vi tar en titt på CV:t av mästaren av popkultur och underhållningsvåld, och listar toppögonblicken från hans filmer.

Här är höjdpunkterna från Quentin Tarantinos filmer:

10. Slutet i "Four Rooms"

Scen: Efter en ensam nyårsafton av mardrömmar till gäster så kallas hotellgigolon Ted (Tim Roth) in till etagevåningen där en Hollywood-regissör (QT själv) övertalar honom att medverka i en galen lek.

Motivering: Filmen i sig är rätt hopplös men QT lyckas runda av filmen med en härligt brutal twist och utnyttjar fint Roths utmärkta spel.

Kuriosa: Bruce Willis medverkar utan att nämnas i rollistan p.g.a. att han brutit mot Screen Actors Guild regler om att medverka i en film gratis (vilket han gjorde som en tjänst åt QT).

9. Parkeringen i "Jackie Brown"

Scen: Vår titelhjältinna blåser hantlangarna Louis (Robert De Niro) och Melanie (Bridget Fonda) i ett köpcentrum och den kaxiga Melanies tjat på klantige Louis när han tappat bort bilen på parkeringen eskalerar i skottlossning.

Motivering: Regissörens kanske minst uppskattade film fokuserar på intrig och karaktärsutveckling snarare än underhållningsvåld. I den här sekvensen triggar han galant upp den svajiga relationen mellan karaktärerna i sin karaktäristiska långa kameraåkning och med den numera pensionerade Fonda i av sina bästa roller som bikinipundare med glimten i ögat.

Kuriosa: De Niro ville ursprungligen ha rollen som Max Cherry men QT hade lovat bort den till Robert Forster och rollsatte De Niro som Louis istället.

8. Bilscenen i "Sin City"

Scen: Dwight (Clive Owen) har precis deltagit i ett gäng prostituerades avrättning av den smutsiga, våldsamma snuten Jackie Boys (Benicio del Toro) avrättning. På väg från brottsplatsen med liket i passagerarsätet börjar Dwight hallucinera ett samtal med Jackie Boy.

Motivering: "Sin City" är främst Robert Rodriguez och Frank Millers film men QT satte sin egen prägel med gästregin av en kort men laddad scen där han med en känsla för Millers mörka stil utforskar mardrömslik paranoia.

Kuriosa: QT regisserade scenen för en dollar efter att Rodriguez gjort musiken till "Kill Bill - Vol. 2" för samma summa.

7. House of Blue Leaves i "Kill Bill - Vol. 1"

Scen: Dags för The Bride (Uma Thurman) att stryka ett till namn på listan - O-Ren Ishii (Lucy Liu). Men för att nå henne krävs en fight med 88 galna livvakter och den söta men livsfarliga Gogo Yubari (Chiaki Kuriyama).

Motivering: QT kan sin kampsport! Unik kombination av vackert koreograferade svärdfajter och besinningslöst ultravåld med flera liter blod som sprutar åt alla håll. Allt gjort med finess och regissörens udda humor.

Kuriosa: Anledningen till det svartvita fotot i fighten med the Crazy 88's är att QT använde ett gammalt trick från när blodiga kung fu-filmer visades i amerikansk TV på 70- och 80-talen, då censuren beordrade att man på något sätt tonade ner våldet.

6. Biljakten i "Death Proof"

Scen: Psykotiske Stuntman Mike (Kurt Russell) lägger sig i ett gäng tjejers farliga stuntlek där Zoe (Zoe Bell) är fastsurrad på motorhuven i rasande fart. Inte anar Mike att rollerna snart blir ombytta och jaktens byten blir jägare.

Motivering: Regissörens egna del i gemensamma "Grindhouse"-projektet med Robert Rodriguez floppade och många var ense om att åtminstone första halvan var för mycket snack och lite action. Men finalen är en suverän, "Jakten mot nollpunkten"-inspirerad biljakt med fantastiskt stuntarbete av Bell.

Kuriosa: Första QT-filmen som är i kronologisk ordning, och även första som inte produceras av Lawrence Bender.

5. Inledningen i "Inglourious Basterds"

Scen: Överste Hans Landa (Christoph Waltz) - mer känd som "The Jew Hunter" - är som alltid på jakt efter judar och besöker franska bonden Perrier (Denis Ménochet). Under ett förhör tvingar han Perrier att avslöja var hans skyddslingar befinner sig.

Motivering: I en extremt välskriven dialog (som QT själv påpekat skulle hålla som en kortfilm) låter han inte bara karaktärerna kämpa i en intensiv maktkamp och katt-och-råtta-lek utan använder även olika språk på ett fyndigt sätt.

Kuriosa: Menochét var den första skådespelaren som provspelade för rollen, som Jean Reno tackade nej till. Waltz Oscar för sin roll innebar första gången en QT-film belönades med en skådespelar-Oscar.

4. Ezekiel 25:17 i "Pulp Fiction"

Scen: Torpederna Vincent (John Travolta) och Jules (Samuel L. Jackson) hälsar på en av bossens mindre pålitliga medarbetare (Frank Whaley) för att lära honom en läxa. Jules tar sig friheten att käka upp stackarens hamburgare och citera bibeln innan de pepprar honom full med bly.

Motivering: Efter en mer lättsam dialogscen i en bil så presenterar man en av huvudkaraktärernas både mörkare och djupare sidor i en scen som skickligt bygger upp en obehaglig spänning, mycket tack vare genial dialog och Jacksons kanske än idag bästa rollprestation.

Kuriosa: QT har erkänt att han faktiskt aldrig läst citatet ur själva Bibeln utan dels tagit från idolen Sonny Chibas kultfilm "Karate Kiba", dels hittat på en stor del tillsammans med Jackson - enbart ett par få rader är korrekt med det som står i Bibeln.

3. Husvagnsfighten i "Kill Bill - Vol. 2"

Scen: Efter att den lömska Elle Driver (Daryl Hannah) eliminerat Budd (Michael Madsen) så blir hon - bokstavligen - påhoppad av hämndlystna The Bride (Uma Thurman) och en hårdhudad fight med gott om oplockade gåsor bakom sig utvecklas inuti Budds trånga husvagn.

Motivering: QT vägrar inte bara scenen förbli en simpel cat fight med utkämparnas kön som grund utan lyckas även iscensätta en häftigt koreograferat, vilt och häftigt slagsmål i en extremt begränsad miljö. Det är svårt att se tillbaka på Thurman och Hannah som vän jungru Marion ("Robin Hood") respektive romantisk sjöjungfru ("Splash") efter detta.

Kuriosa: Hannah improviserade sitt raseriutbrott efter att ha fått ögat urklöst för att få QT att skratta, vilket han gjorde för att senare behålla scenen i filmen. Hon åtog sig skador från alla saker hon förstörde i husvagnen. I ett tidigt manusskede blev Elles öga aldrig utslitet och hon dödades, genom att få halsen avskuren.

2. Örkapningen i "De hänsynslösa"

Scen: Efter återsamlingen från det misslyckade bankrånet så lämnas psykotiske Mr. White (Michael Madsen) ensam med en kidnappad polis (Kirk Baltz). Oturligt nog för polisen så har White en förkärlek till 60-talsmusik, skalpeller och tortyr...

Motivering: I sin debutfilm finner QT nyskapande vägar till brutalt underhållningsvåld och egensinniga sätt att använda gamla kultlåtar i soundtracket. Madsen, med sin kusligt avslappade dans, är en av filmhistoriens mest minnesvärda psykopater och scenen en av de bästa tortyrsekvenserna.

Kuriosa: Madsen hade svårt för att filma scenen och när Baltz improviserade en replik om att skona hans liv för att han hade barn så kunde Madsen (själv nybliven far) inte avsluta scenen.

1. Sprutan i "Pulp Fiction"

Scen: Torpeden Vincent (John Travolta) tar med bossens fru (Uma Thurman) till sin langare (Eric Stoltz) efter att hon tagit en överdos och de utför en riskabel, svettigt improviserad adrenalininjektion för att få liv i henne.

Motivering: QT bygger briljant upp en kaotisk situation med svart humor, vilt kameraarbete och får publiken att sitta som på nålar (ordvitsen ej avsiktlig) trots att det ökända hugget faktiskt aldrig syns.

Kuriosa: En äldre man i biopubliken fick en hjärtattack under scenen. Injektionen filmades genom att Travolta drog ur sprutan och det hela spelades sen upp baklänges. I bakgrunden syns brädspelen "The Game of Life" och "Operation". Även i bakgrunden syns Bronagh Gallagher med en T-shirt av rockbandet The Frames - hon lovade "The Commitments"-motspelaren och Frames-sångaren Glen Hansard ("Once") att bära den ifall hon fick rollen.

Bubblare:

"De hänsynslösa"

-   Dricks http://youtu.be/Z-qV9wVGb38

-   Färger http://youtu.be/JlQhDN1Onho

-   Like a Virgin http://youtu.be/J782jBp_pW0

-   Standoff http://www.youtube.com/watch?v=HzF_TbmDH5s&feature=share&list=PLBB7997047518610D

"Pulp Fiction"

-   Dansen http://youtu.be/Ik-RsDGPI5Y

-   Marvin http://youtu.be/LBBni_-tMNs

-   Polisen http://youtu.be/tVRPz6-Tkww

-   Wolf http://youtu.be/IgzFPOMjiC8

-   Pinsam tystnad http://youtu.be/MWkN3akP3cU

-   Guldklockan http://youtu.be/YFtHjV4c4uw

-   Pumpkin & Honey Bunny http://youtu.be/PvMxbRCBalk

"Jackie Brown"

-   Sexscenen http://youtu.be/N7W2F1GcD-A

"Kill Bill vol. 1"

-   Vernita Green http://youtu.be/kgRlzeYc1nk

-   O-Ren Ishii http://youtu.be/EajaioMj-NA

"Kill Bill vol. 2"

-   Pai Mei http://youtu.be/ETTsJggQl3I

-   Graven http://youtu.be/JnXi3SVJXbM

"Death Proof"

-   Lapdance http://youtu.be/PfXtmnxhtTY

-   Bilkrasch http://youtu.be/iI8ciuj3QHg

"Inglorious Basterds"

-   Italienarna http://youtu.be/krtnt191Drg

-   Baren http://youtu.be/vfiNVTPqWPY

Och som manusförfarfattare...

-   True Romance

-   Natural Born Killers

-   From Dusk Till Dawn

Vilken är din favoritscen av Quentin Tarantino? Kommentera nedan.

| 13 januari 2013 14:01 |