Death Proof (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Grind House är en film i två delar från de banbrytande regissörerna Quentin Tarantino och Robert Rodriguez. Tarantinos del heter “Death Proof” och är en sönderslitande film där mördaren föredrar att använda en bil istället för en kniv, medan Rodriguez del ”Planet Terror” utforskar en främmande värld som är kusligt likt vår egen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEATH PROOF

Dödssäker hit av Tarantino

Visst saknas den tjocka cigarrettröken i projektorstrålen, de trasiga fåtöljerna och de illaluktande heltäckningsmattorna. Men jag nöjer mig med att salongen är så där ödsligt tom så att man kan höra pundaren snarka från bakersta raden där vi sitter i en biograf på 42nd Street, där man för drygt 30 år sen utlovade ”all-you-can-eat-bloodbaths”. Quentin Tarantino har lyckats riktigt bra med att återskapa känslan av de sunkiga kvartersbiograferna där sleaze- och exploitationsrullar spelades back-to-back under hans uppväxt.

”Death Proof” är ena halvan av Quentin Tarantinos och Robert Rodriguez skräpfilmshyllning ”Grindhouse”. I filmen får vi följa två stycken kaxiga tjejgäng som får bekanta sig med den lömskt vänlige men samtidigt livsfarlige seriemördaren Stuntman Mike, spelad av en underbart obehaglig Kurt Russell, en avdankad stuntman som använder sin 350hk starka 1969 Dodge Charger för att ta livet av oskyldiga flickor i korta kjolar. Man bör vara försiktig med att avslöja för mycket av handlingen då den är riggad med många härliga vändningar. Men jag kan säga såhär, Mike möter ovanligt hårt motstånd när han ger sig på den bisarrt rappkäftade Kim (Tracie Thoms), Abernathy (Rosario Dawson) och Zoe Bell, Uma Thurmans stuntkvinna från ”Kill Bill”, som här spelar sig själv med en brutal närvaro.

Styrkan i ”Death Proof” ligger i att biljaktssekvenserna varvas så snyggt med tjejtugg utöver det vanliga. Filmens två kaxiga tjejgäng bjuder mellan varven på state-of-the-art Tarantino-skitsnack som i sina bästa stunder för tankarna till Travoltas och Jacksons hamburgarprat i ”Pulp Fiction”. Men den här gången är det tjejernas tur att glänsa. I ett sanslöst långt klipp, som redan är filmhistoria, babblar Kim&Co om sex, filmer och snabba bilar vid ett restaurangbord samtidigt som en hungrig kamera snurrar runt dem i äkta ”Reservoir Dogs”-stil. Magiskt!

Filmen är repig, klantigt klippt, fylld med omotiverade närbilder och dåligt kamerafokus. Det saknas filmrullar på de saftigaste ställena, man kan gissa att biografmaskinisten, ”back in the days”, konfiskerade dessa för privat bruk. Trots att helhetskänslan är sunkig så kommer man inte ifrån en sak, de riktiga Grindhousefilmerna innehöll knappast tio minuter långa eftertexter som listar regissörens privata kockar och chaufförer.

”Death Proof” når till slut ett spektakulärt klimax där två vrålåk pressar musten ur varandra längs en slingrig landsväg. Det är en utdragen, hårresande och fantastiskt välgjord bilduell – en hyllning till klassiker som ”Vanishing Point”, ”Gone in 60 Seconds” (originalet) och Spielbergs magiska debutfilm ”Duellen”. Inga datorer, allt är stuntkonst när den är som allra bäst i en välbehövlig biljaktsrevival, något som kommer få 2000-talets CGI-skadade publik att tappa hakan ner i popcornen. ”Death Proof” är helt enkelt snackisen med ”den där otroliga biljakten”. Alla ni som förlorat hoppet på gamle Q efter för mycket Katana-tramserier i pyjamas får här sitt lystmäte, Tarantino är tillbaka!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
holymakarony
Helt okej Tarantino-rulle. Tappar lite emellanåt och blir lite småseg. Men det finns gott om Tarantinsk filmkonst och stuntman-mike är en riktigt bra karaktär perfekt gjord av Kurt Russel. 3/5
AntonKane
Pinsamt dåligt av Tarantion. Det filmen handlar om är egentligen enbart en galen man som dödar folk med sin bil. Sedan är filmen bara utfylld med totalt meningslösa dialoger som försöker vara coola, men det blir bara ett tragiskt försök att skapa en ny "Pulp fiction". Slutet är ju katastrofalt fjantigt det med.
11073-0
Älskar den här filmen. Dock så tycker jag inte att dialogen och karaktärerna är lika bra som i tidigare Tarantino filmer, förutom Stuntman Mike då. Bilarna är toksnygga, lapdancen är riktigt het, gillar dem flesta tjejerna i filmen men såklart är Kurt Russel bäst. Jag älskar hur Tarantino kan bara välja ut lite låtar ur genrer som jag vanligtvis aldrig lyssnar på men ändå få mig att älska dem. Måste ge cred till Zoe Bell som gör stuntet själv när hon ligger på bilen, asfett. Tarantino brukar ju hylla mycket filmer i sina filmer (!) så jag älskar hur han hyllar filmer som "Vanishing Point" och andra bilfilmer men lyckas även med att göra den snyggaste biljakten på film som jag har sett. Michael Bay och "Avengers" kan slänga sig i väggen med sina cgi-effekter här har vi den riktiga varan. Filmen kunde kanske ha blivit lite bättre ändå känns det som men jag älskar den iallafall.
Visa fler (20)

Veckans populära filmer

Visa fler