Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 februari 2014 | 14:01

Topp 10: Philip Seymour Hoffman

Den begåvade skådespelarens bortgång lämnar ett stort hål i filmvärlden som han välsignat med ett 60-tal fantastiska rollprestationer. Vi hyllar den framlidne stjärnan med att lista hans främsta prestationer.

Den New York-födda aktören filmdebuterade så tidigt som 1991 i indiefilmen "Triple Bogey on a Par Five Hole" och efter en rad biroller, bl.a. mot starka veteraner som Al Pacino ("En kvinnas doft") och Paul Newman ("Nobody's Fool") så upptäcktes han av Paul Thomas Anderson när han spelade en mindre roll i dennes debutfilm "Hard Eight" (1996). Snart fick Hoffman chansen att visa sin talang att spela praktiskt taget vad som helst, från tyngre roller i starka dramer till scenstjälande karaktärer i mer kommersiell film. Här är MovieZines favoriter bland hans roller - vilka är dina?

10. The Talented Mr. Ripley (1999)

Roll: Freddie Miles, högfärdig vän till playboyen Dickie (Jude Law)

Film: Filmatiseringen av Patricia Highsmiths roman var en spännande thriller som främst exponerade talangerna Matt Damon, Law, Gwyneth Paltrow och Cate Blanchett. Men PSH - under den period där han klättrade som bäst mot stjärnstatusen - stjäl galant varje scen han är med i med sin buffliga framtoning.

Priser: Chlotrudis Award och National Board of Review Award.

9. Charlie Wilson's War (2007)

Roll: Gust Avrakotos, den verklige CIA-agenten som ledde Afghanstyrkan under Sovjets invasion av Afghanistan på 1980-talet

Film: Mike Nichols film om titelkongressmannen som gick från vilda fester och kvinnor till att samarbeta med FBI under kriget blev kanske inte den jättehit en film med Tom Hanks och Julia Roberts lovar om. Men PSH kom som vanligt undan med hedern i behåll och gav ett respektfullt (trots frisyren) porträtt av Avrakotos.

Priser: Nominerad för Oscar, Golden Globe och BAFTA.

8. Boogie Nights (1997)

Roll: Porrfilmsljudteknikern Scotty J.

Film: Paul Thomas Andersons andra långfilm (och stora genombrott) var en orgie i suveräna skådespelarinsatser där PSH lyckades lysa i en mindre men minnesvärd biroll. Han visade att han inte bara räds homosexuella karaktärer utan kunde ge de mer djup och personlighet än vad man var van vid, och samtidigt undvika stereotyper.

Priser: Vann tillsammans med ensemblen Florida Film Critics Circle Award.

7. Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Roll: Andy Hanson, skrupelfri och drogberoende ekonomichef

Film: Mästerregissören Sidney Lumets sista film var en obehaglig thriller som blivit ökänd för sin väldetaljerade sexscen mellan PSH och Marisa Tomei. Men skådespelaren levererar en prickfri insats som utforskar hans mörkare och mest osympatiska sida.

Priser: Sant Jordi Award.

6. Happiness (1998)

Roll: Ensamma psykiatripatienten Allen som ringer snusksamtal till grannen Lara Flynn Boyle

Film: En lite oförtjänt bortglömd, kolsvart indiefavorit av Todd Solondz om allt möjligt elände, inte minst familjefadern (Dylan Baker) som dagdrömmer om massmord och sex med barn. PSHs anpassningsbara förmåga passar självfallet som handen i handsken och han ger ett tragiskt och melankoliskt ansikte åt ensamheten.

Priser: Vann National Board of Review Award tillsammans med ensemblen. Nominerad för Chlotrudis Award och Independent Spirit Award.

5. Synecdoche, New York (2008)

Roll: Teaterregissören Caden Cotard

Film: Charlie Kaufmans typiskt smågalna regidebut lockade inte lika mycket publik som kritiker men den gav PSH en välförtjänt, matig huvudroll i en surrealistisk fejkad version av New York inuti ett lager. PSH omringades av talangfulla kvinnor som "Capote"-motspelerskan Catherine Keener, Michelle Williams, Samantha Morton och Jennifer Jason Leigh och lyckades ändå bära den tunga filmen på sina axlar.

Priser: Gotham Award och Robert Altman Award tillsammans med ensemblen.

4. Flawless (1999)

Roll: Transvestiten och pianosångaren Rusty

Film: Underskattad liten pärla signerad Joel Schumacher (av alla människor!) om en fördomsfull polis (Robert De Niro) som efter en hjärtinfarkt tvingas till rehabilitering hos sin fjolliga granne. Det är inte många som kan matcha en grinig och butter De Niro (under hans sista glansdagar) men PSH gör Rusty till en utomordentligt charmig diva.

Priser: San Diego Film Critics Society Award, Golden Satellite Award och Bästa skådespelare på Verona Love Screens Film Festival.

3. Tvivel (2008)

Roll: Den pedofilmisstänkta prästen Fader Brendan Flynn

Film: John Patrick Shanleys filmatisering av sin egna pjäs om rektorn och en oskuldsfull nunna som försöker avslöja sanningen kring en prästs relation med en katolsk skolas första svarta elev. PSH, Amy Adams och självaste Meryl Streep var utan tvivel (ursäkta ordvitsen) årets starkaste dramatiska trio i en film som överskuggade teaternivån med suveränt skådespeleri, särskilt PSH (som med regissören var den enda som i slutändan visste om sin karaktärs sanna motiv).

Priser: Nominerad för Oscar, Golden Globe och BAFTA.

2. Capote (2004)

Roll: Truman Capote, författaren till klassiker som "Med kallt på blod" och "Frukost på Tiffanys"

Film: Biografin över den berömde fest- och gayprofilen kritiserades för faktafel och för att PSH inte liknade Capote tillräckligt (ett medvetet val för att undvika imitationsförsök). Men skådespelaren bemästrade rollen på ett sätt han bara kan, i historien om när författaren blev vän med den mördare han baserade sin bok på.

Priser: Vann Oscar, Golden Globe, BAFTA, Screen Actors Guild Award samt en rad andra priser.

1. The Master (2012)

Roll: Sektledaren Lancaster Dodd.

Film: Efter flera starka biroller i Paul Thomas Andersons filmer så gav regissören stjärnan en välförtjänt huvudroll mot Joaquin Phoenix i det här långa, aningen svårsmälta men extremt välspelade dramat. PSH är helt enkelt perfekt som ledaren av den tveksamma rörelsen "The Cause" - han är precis så mystisk och karismatisk som man kan tänka sig att någon bör vara för att locka förvirrade, ensamma själar.

Priser: Nominerad för Oscar, Golden Globe, BAFTA och Screen Actors Guild Award. Vann flera staters kritikerpriser.

Bubblare:

Familjen Savage, Almost Famous, Jack & Connie, Magnolia, Maktens män, Moneyball, Love Liza, Punch-Drunk Love, 25th Hour, Owning Mahowny, Åter till Cold Mountain, Mission: Impossible III, Och så kom Polly, Röd drake, The Boat that Rocked, State and Main, En kvinnas doft, Twister, The Big Lebowski.

Se också:

Topp 10: Martin Scorsese
Topp 10: Ben Afflecks bästa
Topp 10: Jim Carrey
Topp 10: Johny Depp
Topp 10: Steven Spielberg
Fler topp 10-listor...

Vilka är dina favoriter med Philip Seymour Hoffman? Kommentera nedan.

| 9 februari 2014 14:01 |