Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 januari 2017 | 19:15

Topp 10: Bästa TV-karaktärerna år 2016

Med nya tv-serier kommer nya karaktärer. Några avskyr man, några älskar man och några hatälskar man.
I denna artikel tänkte jag just därför vi skulle ta oss en titt på några av de karaktärer signerade 2016 som åtminstone jag tagit direkt till mitt hjärta. Nu gäller detta  endast karaktärer som dök upp i TV-serier ifjol. 

Det finns givetvis massor med andra härliga karaktärer, här snackar vi dock alltså endast om nya ansikten. Serierna i sig behöver dock inte nödvändigtvis ha debuterat ifjol, nya karaktärer kan ju, som ni alla förmodligen vet, även dyka upp i äldre serier.

Nu nog jiddrat om detta. Här nedan följer några riktigt färgstarka, intressanta, underhållande och välskrivna karaktärer från det fantastiska tv-serieåret 2016!

Lee Russell ("Vice Principals")
Att Walton Goggins går från klarhet till klarhet är det inte mycket att orda om. Riktigt kul att han ifjol äntligen tog sig an komedigenren på allvar. Goggins rollfigur Lee Russell i småbissarra "Vice Principals" var helt klart en av de roligaste karaktärerna från året som gick. Uppkäftig, spillevinkig, retlig och rent av ondskefull, fast på ett oerhört underhållande sätt.

Agnes Mary Winstead ("American Horror Story: Roanoke")
Bates har gjort en del skruvade roller i "American Horror Story" vid det här laget, och rollen som skådespelaren Agnes Mary Winstead var inte något undantag. Egentligen gjorde ju Bates lite av en dubbelroll i förra årets upplaga av "American Horror Story" då hon även halvt som halvt porträtterade The Butcher. Det var dock personligheten Agnes, själva skådespelerskan, som drog det längsta strået. Snacka om urflippad karaktär. Härligt over-the-top och fullständigt galen.

Jack Stone ("The Night Of")
I somras fick vi alla bekanta oss med den rätt originella advokaten Jack Stone, grymt gestaltad av gamle John Turturro. En karaktär som, förutom att han var både intressant och mångbottnad, tilldelades en del åkommor och misärer. Jag tänker förstås främst på hans fruktansvärda utslag på fötterna. Detta blev, hur än absurt det låter, nästan som en del av själva handlingen; hur ska det gå med Stones hemska utslag? Tycker det är ganska så smart att trycka in sådana här bitar, om inte för annat så gav det karaktären än mer mänskliga drag.
 

Phyllis Fox ("Better Things")
En av fjolårets mest underskattade komediserier hette "Better Things" och i denna lilla pärla får vi bland annat bekanta oss med Phyllis Fox (Celia Imrie). Phyllis är alltså mormodern i familjen Fox vilken serien främst kretsar kring. En mormor med riktigt klös i och som absolut inte har några problem med att säga vad hon tycker eller tänker "Vodka? Of course I have vodka, I always have vodka!"

Bobby Axelrod ("Billions")
Inte nog med att Damian Lewis insats som hedgefond-miljardären Bobby Axelrod var en av fjolårets bästa TV-insatser, även karaktären itself var en av de absolut bästa. Maktgalen och hänsynslös, men på något underligt sätt samtidigt både varm och sympatisk. Mycket svårtolkad karaktär, dock oerhört intressant. Jag antar att vi lär få veta mer om denne svårläste karaktär allt eftersom den andra säsongen tar oss vidare in i dennes mörka vrår.

Buddy ("Quarry")
Det fanns onekligen gott om välskrivna, intressanta och kanske framför allt välspelade karaktärer i thrillerdramat "Quarry". Jag tyckte dock att den karaokesjungande yrkesmördaren Buddy (Damon Herriman) stack ut allra mest. Speciellt scenerna då han umgicks med sin härlige mamma Naomi (Ann Dowd). Buddy är egentligen en rätt så sorglig och mörk karaktär, det fanns dock gott stunder då denne även bjöd till skratt. Inte alla gånger sådant fungerar, men här var balansgången klockren.

Janine "Smurf" Cody ("Animal Kingdom")
Ännu en mycket stark insats från fjolåret, denna gång signerad Ellen Barkin. Oftast får vi se manliga karaktärer då det kommer till familjeöverhuvuden, i "Animal Kingdom" styr dock en kvinnlig, och detta med järnhand. Även Smurf, likt till exempel Bobby Axelrod, är en rätt så svårläst karaktär. Här snackar vi definitivt gråzoner, ingen är helt god eller helt ond, och definitivt inte Smurf.
 

Negan ("The Walking Dead")
"The Walking Dead" är onekligen en serie som haft sina ups and downs. De senaste säsongerna har det dock lyckligtvis varit mest ups. Detta beror också till stor del på karaktärerna, speciellt de nyanlända som definitivt har tänt nya gnistor i serien.

Först var det Michael Cudlitz i rollen som Abraham Ford som sköt ett nytt och mycket välbehövligt liv i galleriet och ifjol dök så äntligen Jeffrey Dean Morgan upp som elakingen Negan. Tack vare just denna karaktär och Morgan med för all del, tycker jag att "The Walking Dead" just nu är riktigt jäkla bra. "The Walking Dead" needs Negan!

Darius "D" Pringle ("Chance")
Detta var onekligen en av de mest intressanta karaktärerna från fjolåret, dessutom är Ethan Suplees insats riktigt stark. En mycket kufisk, konstig, förbryllande, ja jag kan hålla på hur länge som helst. Kort och gott; D är en mycket mystisk karaktär som man som tittare egentligen inte vet så mycket om. 
Han är dock en hejare på övervakning, krigskonst, psykologi och f-an vet allt. Hans utseénde må skvallra om något helt annat, man ska dock inte låta skenet bedra. Tillsammans med Hugh Lauries Eldon Chance bjuder D på en massa bisarra och smått underhållande upptåg.

Billy McBride & Donald Cooperman ("Goliath")


Avslutningsvis får det bli en dubbel. Jag kan nämligen inte sära på dessa två helt enastående karaktärer som ju dessutom är sprungna ur en och samma serie; nämligen den alldeles lysande "Goliath".
 
På den ena sidan har vi den försupna och uppgivna advokaten Billy McBride (Billy Bob Thornton) och på den andra sidan har vi McBrides förre partner Donald Cooperman (William Hurt), VD för en advokatfirma. Detta är alltså lite av en katt-och-råtta-lek där framförallt karaktärerna styr skutan.
Thornton har alltid varit en hejare på att gestalta originella karaktärer, rollen som McBride är absolut inte något undantag. Det kanske låter klyschig med en försupen advokat? McBride är dock mer än så, grejen är att man verkligen tror på honom, det känns äkta och jordnära. Dessutom har han ett alldeles underbart munläder.

Hurt å andra sidan har man inte sett så där jäkla mycket av på sistone. En mycket begåvad skådespelare som i "Goliath" äntligen (och återigen) får visa vad han går för. Karaktären Cooperman är av den där hänsynslösa sorten, dessutom har han förärats med en hel del märkliga beteenden. Man kan skratta åt dem eller ruska på skallen åt dem, men underhållande är det. 

Där hade ni alltså några av mina personliga favoriter bland TV-karaktärer från fjolåret, men självklart finns det en jäkla massa fler. Jag skippar därför "bubblare" denna gång och låter helt sonika er därute fylla i dessa.

Med andra ord, vilka karaktärer från 2016 tyckte ni var de mest intressanta eller mest underhållande? Ja och hittade ni kanske någon favorit på min lista? Språka gärna av er här nedan!
| 12 januari 2017 19:15 |