Animal Kingdom 2016-2022

Drama Gangster
USA
45 MIN
Engelska
Animal Kingdom poster

Synopsis

När den 17-årige Joshua "J" Codys mamma dör, tvingas han flytta in hos sina släktingar i södra Kalifornien. Det visar sig dock att familjen är kriminell, och styrs av den hårda matriarken Janine "Smurf" Cody. Snart får "J" allt svårare att hålla sig utanför sina brottsliga släktingars förehavanden. Bygger på den australiska filmen från 2010.
Ditt betyg
3.8 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Animal Kingdom
Seriepremiär
14 juni 2016
Antal säsonger
6
Antal avsnitt
75
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
01
Pilot
2016-06-15
02
We Don't Hurt People
2016-06-15
03
Stay Close, Stick Together
2016-06-22
04
Dead to Me
2016-06-29
05
Flesh Is Weak
2016-07-06
06
Child Care
2016-07-13
07
Goddamn Animals
2016-07-20
08
Man In
2016-07-27
09
Judas Kiss
2016-08-03
10
What Have You Done
2016-08-10

Recensent

Patrik Jonsson

14 januari 2017 | 10:00

En smått underskattad tv-pärla med Ellen Barkin i toppform

Ännu en tv-serie som lyckas med konststycket att slå sin förlaga, extra roligt är det att få se Ellen Barkin i sin absoluta toppform. Det är drama, det är action, det är spänning. Detta är "Animal Kingdom".
Serien "Animal Kingdom" baseras, precis som titeln skvallrar om, på den australiensiska filmen med samma titel från 2010. En film som blev hyllad och älskad av både kritiker samt biopublik. Jag var dock en av de som ställde mig lite mer frågande till dess oerhörda framgångar, jag tyckte nämligen filmen var okej, inget mer. Däremot kunde jag redan då föreställa mig hur denna produktion skulle te sig i tv-serieformat; det fanns något där som inbillade mig att hela det här upplägget skulle passa mycket bättre så. Sommaren 2016 då "Animal Kingdom" plötsligt blev till just en tv-serie fick jag det gladeligen bevisat; sicken åktur!

Serien drar igång ungefär där även filmen började; den sjuttonårige Joshua "J" Cody (James Frecheville) finner sin mor död efter sviterna av en överdos heroin. I och med att han ensam växt upp med sin mor finns inte mycket till anhöriga att kontakta. Han tvingas då vända sig till sin mormor "Smurf" (Ellen Barkin), en kvinna han egentligen inte känner, förutom ryktesvägen. Janine "Smurf" Cody är nämligen en slags matriark i en ökänd kriminell familj i Oceanside, Kalifornien.

Förutom överhuvudet Smurf består familjen av hennes fyra söner, eller Joshuas fyra morbröder ifall ni så vill. Här finns adopterade Barry "Baz" Brown (Scott Speedman), den yngsta brodern Deran Cody (Jake Weary), mellanbrodern Craig Cody (Ben Robson) samt den äldste sonen Andrew "Pope" Cody (Shawn Hatosy). Den sistnämnde, som dessutom är smått mentalt rubbad, är nyligen utsläppt efter  spenderat tre år på Folsom för väpnat rån. Kanske inte idealfamiljen att flytta in till, nöden har dock ingen lag. 

Det här med skakiga familjekrönikor, familjer med massa sprickor och hål i fasaderna, är något jag är rätt svag för. Speciellt då serierna ifråga behandlar dessa ämnen med finess och med någon form av trovärdighet. Sedan skadar det ju så klart inte heller ifall det hela är välspelat, välskrivet och engagerande. "Animal Kingdom" uppfyller alla dessa punkter, plus lite till. För tilläggas ska väl även att det stundom blir väldigt spännande, för att inte säga tempofyllt. Det är faktiskt nästan så att "Animal Kingdom" är inne och nosar på actiongenren i vissa bitar och det är sannerligen inte många familjekrönikor som blandar och ger på det sättet. 

Som ni kanske förstår är alltså "Animal Kingdom" så mycket mer än en "vanlig" familjekrönika. Jag skulle nog vilja beskriva serien som en slags dramaserie med heist-inslag, blandat med både psykologiska thrillermoment samt tempofylld action. Med detta sagt har alltså "Animal Kingdom" det mesta och klarar dessutom av den ack så ödesdigra balansgången mellan de olika genrerna med bravur.

Serier som behandlar just trasiga eller kriminella familjer har det ju kommit en del av under årens lopp. "Brotherhood" och självklart "The Sopranos" är ju två lysande exempel. Vad som dock gör att "Animal Kingdom" sticker ut lite extra är att det denna gång faktiskt står en kvinna i centrum. Ett kvinnligt familjeöverhuvud kort och gott. Detta då i form av Ellen Barkins alldeles fantastiska insats som Janine "Smurf" Cody. Här visar Barkin verkligen att gammal är äldst, så förbannat kul att få se henne visa vad hon går för igen. Här snackar vi pondus. Inte sedan Margo Martindale härjade runt i den andra säsongen av eminenta "Justified" har jag skådat ett så pass övertygande och samtidigt en så pass skrämmande matriark.

Resten av rollistan ska också få cred, här gör alla bra ifrån sig. Inte minst Shawn Hatosy i rollen som den totalt urflippade farbrorn "Pope". Även gamle C. Thomas Howell dyker upp i en mindre roll och förgyller tillvaron, denne gamle slitvarg. 

Förutom vad som redan nämnts vill jag även passa på att berömma själva produktionen som helhet. Det är snyggt, välproducerat och genomtänkt. Miljöerna, med inte allt för sällan de väldiga stränderna i Kalifornien som bakgrund, är både trivsamma och tilltalande. När jag tänker efter behövs nog detta foto för att väga upp den del av det mörker som serien bjuder på. En perfekt kombination helt enkelt. 

Sammantaget är "Animal Kingdom" en mycket solid och snygg produktion som bjuder på det mesta av vad man kan önska av den här typen av tv-serie. Skådespeleriet är i toppklass liksom det härliga karaktärsgalleriet. Dessutom riktigt dryper serien av potential, vilket i sig givetvis bäddar för mycket lovande tillika framtida säsonger. Vet man med sig att man gillar serier likt "The Sopranos" och "Bloodline" ska det nog inte bli helt omöjligt att även ta till sig "Animal Kingdom". En smått underskattad pärla som åtminstone jag kommer att följa vidare, inget snack om den saken.
| 14 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Animal Kingdom
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu