Vice Principals 2016-2017

Komedi
USA
30 MIN
Engelska
Vice Principals poster

Synopsis

Två vice rektorer kämpar om makten över ett högstadium, där båda vill vara ensamma på tronen.
Ditt betyg
3.5 av 44 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
The Principal
2016-07-18
02
A Trusty Steed
2016-07-25
03
The Field Trip
2016-08-01
04
Run For the Money
2016-08-08
05
Circles
2016-08-15
06
The Foundation of Learning
2016-08-22
07
The Good Book
2016-08-29
08
Gin
2016-09-12
09
End of the Line
2016-09-19

Recensent

Patrik Jonsson

25 november 2017 | 10:00

En vulgär men ack så underhållande komediserie

"Vice Principals" är ett härligt tillskott till dagens annars svala utbud i komedigenren. Med sin ofta brutala och oförlåtande, dock främst träffsäkra, humor har den gång efter annan fått mig att vika mig dubbel av skratt  hemma i tv-soffan.
I "Vice Principals" spelar Danny McBride (bland annat känd från komediserien "Eastbound & Down") den överkänslige men samtidigt mycket arrogante, bufflige och självälskande Neal Gamby. En vicerektor på North Jackson High School, som inte är direkt omtyckt av sina lärarkollegor. Förutom att vara allmänt odräglig mot allt och alla går dessutom Gamby runt och är bitter på sin ex-fru Gale (Busy Philipps) som gift om sig med den övertrevlige Ray (Shea Whigham). Kontrasten mellan elake Gamby och genomsnälle Ray är verkligen slående.

"Vice Principals" andra huvudkaraktär heter Lee Russell som spelas av en fullständigt storspelande Walton Goggins ("Justified" och "The Shield"). Russell är, precis som den rivaliserande Gamby, vicerektor även han. En slags smickrande sydstatsgentleman (läs sliskig) som verkligen lärt sig hur man slickar röv. Egentligen är dock Russell, om möjligt, en ännu mörkare och ondsintare karaktär är Gamby. Det är riktigt; här har man inte varit rädd för att späda på med massa svärta, mörker och ren ondska. Jag försäkrar er dock om att det hela blir oerhört underhållande då dessa tu väl drabbar samman.

Gamby och Russell har nämligen aldrig gillat varandra, dessutom skapas ett än mer spänt förhållande då de får reda på att den sittande rektorn (spelad av en gästande och alltid lika gemytlig Bill Murray) ska sluta. Båda dessa hemska vicerektorer vill naturligtvis ha jobbet och de gör i stort sett vad som helst för att få det, tro mig, här kan man snacka om tuppfäktning.

Då det dock visar sig att jobbet mycket otippat går till Dr. Belinda Brown (Kimberly Herbert Gregory) tvingas Gamby och Russell istället att sluta samman och bilda en ohelig allians. Målet? Naturligtvis att förgöra den nye rekorn Brown och detta fullständigt.

"Vice Principals" är en mycket vulgär serie. Vulgär och oförlåtande. Alltså inte helt olik Danny McBrides tidigare alster "Eastbound & Down". Faktum är att McBrides karaktärer från dessa serier (Neal Gamby och Kenny Powers) är rätt lika varandra. Ni som gillade "Eastbound & Down" kommer därmed garanterat att digga "Vice Principals", detta är dock inget måste då jag själv faktiskt inte alls var så frälst i den serien. Jag föredrar "Vice Principals" vilken dag som helst.

Att Walton Goggins har en hel del med det att göra kan jag knappast förneka. Jag älskar karln, han är helt briljant! Inte undra på att en mästarregissör som Quentin Tarantino fått upp ögonen för denna talang ("Django Unchained" och "The Hateful Eight"). Jag tror nog ingen annan än just Goggins kan göra ett sådant lismande sydstatsäckel med en sådan träffsäkerhet.

För övrigt är "Vice Principals" genomgående välspelad, här finns inga styltiga insatser, vilket ibland annars kan vara ett problem då det gäller komediserier. Trots sin enorma absurditet och sina over-the-top-moment lyckas ändå "Vice Principals" med konststycket att kännas jordnära. Det blir till och med smått allvarligt och nästan sorgligt på sina ställen. Detta borde, med tanke på underlaget, egentligen vara omöjligt, men icke. Med detta sagt tycker jag "Vice Principals" är lite av ett unikum i denna genre på tv just nu.

Att serien inte är för alla är nog inget att sticka under stolen med. Det krävs förmodligen att man har en rätt hög toleransnivå vad det gäller grova skämt, grova händelseförlopp, grovt språk, ja grovt över huvudtaget. Man bör älska svart och rå komik kort och gott. Jag vet att "Vice Principals" har fått tagit emot ett par kängor just för sin råa attityd, inte minst hemma i USA. Jag anser dock att serien gör allt medvetet och dessutom med stil, så jag väljer istället att hylla det hela.

Jag tycker man absolut ska ge serien en chans. "Vice Principals" må ofta ha varit osmaklig, jag har dock alltid bett om ännu en portion!
| 25 november 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vice Principals
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu