Billions 2016-

Drama
USA
Engelska
Billions poster

Synopsis

Åklagaren Chuck Rhoades, spelad av Paul Giamatti, ger sig på riskkapitalisten Bobby "Axe" Axelrod, vilket urartar i en strid mellan två absoluta New York-giganter.
Ditt betyg
3.8 av 256 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
7
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
SÄSONG 7
01
Pilot
2016-01-18
02
Naming Rights
2016-01-25
03
YumTime
2016-02-01
04
Short Squeeze
2016-02-08
05
The Good Life
2016-02-15
06
The Deal
2016-02-22
07
The Punch
2016-03-07
08
Boasts and Rails
2016-03-14
09
Where the F*ck is Donnie?
2016-03-21
10
Quality of Life
2016-03-28
11
Magical Thinking
2016-04-04
12
The Conversation
2016-04-11

Recensent

Patrik Jonsson

18 februari 2017 | 17:00

En mycket välspelad katt-och-råtta-lek

Damian Lewis och Paul Giamatti spelar inte endast skjortorna av varandra, utan även av tv-publiken, i detta rafflande finansvärldsdrama. Än en gång visar kabelkanalen Showtime att de inte är många steg efter konkurrenten HBO. (Recension av säsong 1.)
"Billions" är främst skådespelarnas serie, de stora aktörernas arena. Skaparna Koppelman/Levien/Sorkin har här skrivit något som verkligen ger seriens skådisar chansen att skina. 

Främst snackar jag om de båda huvudaktörerna Damian Lewis och Paul Giamatti. Den sistnämnde i rollen som den federala åklagaren Charles "Chuck" Rhoades Jr och Lewis som hedgefondmogulen Bobby "Axe" Axelrod. Två medelålders män som helt enkelt inte kan släppa greppet om varandra. Med detta sagt anspelar jag nu inte på att de båda står där och myser i en evighetslång bamsekram, tvärtom, de är minst sagt i luven på varandra.

I seriens begynnelse får vi tittare vara med när Chuck Rhoades får tips om att den väldige mångmiljardären Bobby Axelrod använder sig av minst sagt skeva, för att inte säga olagliga, metoder på börserna. Här handlar det om allt från manipulation av aktiekurserna ända fram till rena hot mot privatpersoner. Vi får det klart för oss att Rhoades sedan länge försökt klämma åt Axelrod och att han alltså nu ser sin stora chans att äntligen lyckas med att sätta dit honom. Axelrod är dock inte en framgångsrik och framförallt stenrik hedgefondgrundare på grund av att han varit helt dum i huvudet. Han är oerhört smart, beräknande och försiktig. Att sätta dit denne man är liksom ingen barnlek. Det visar sig också ganska snart att även denna fight knappast blir till någon läggmatch och detta inte från någon av de båda rivalernas sida.

De båda karaktärerna Axelrod och Rhoades har dock en sak gemensamt; de är oerhört envisa. Båda två är naturligtvis fullständigt klara över att de inte tänker ge sig, kosta vad det kosta vill. Och kostar, ja det vill jag lova att det gör. Man skulle kunna säga att denna kamp sannerligen lockar fram de värsta sidorna från dessa människor. Det blir smutsigt, det blir destruktivt och det blir ibland fullkomligt absurt. Det är dock hela tiden oerhört underhållande, vilket egentligen är lite anmärkningsvärt. "Billions" är ju i grunden en rätt allvarlig och mörk serie, åtminstone dess tema, men lik förbaskat lyckas de med konststycket att verkligen underhålla. Detta inte minst tack vare Giamatti och Lewis samt deras grymt välskrivna karaktärer och dialoger. 

En annan herre som nog ska ha mycket cred för detta är medskaparen Andrew Ross Sorkin. En före detta New York Times-journalist som förmodligen är ganska så väl bevandrad i just den finansvärlden. Det märks både i dialoger och i allt börssnack att det finns någon i författarteamet som vet vad denna pysslar med. Nu kanske många av er ryggar tillbaka och tänker att sådant här med aktier, börser och Wall Street, finanstugg överhuvudtaget, bara är en tråkig, grå gegga? Men oroa er icke, allt detta ger bara ännu mer djup och tyngd i serien, glöm inte att jag tidigare nämnde att den är oerhört underhållande. Det är långt från alla finansproduktioner som är det, men "Billions" tillhör definitivt undantagen.

"Billions" är alltså först och främst en slags "fejd-serie", en slags David-möter-Goliat och i andra hand en finansserie. Den vet också hur man tvistar till det och gör det hela lite så där extra komplicerat för de båda huvudrivalerna. Ett bra exempel på detta är att de har valt att placera Rhoades fru Wendy (Maggie Siff) hos Axelrod där hon arbetar som en slags företagspsykolog. Detta blir alltså komplicerat värre ju längre in i fejden man kommer. Vilken sida står hon egentligen på? Hos hennes mans eller hos sin barndomsvän Axelrod? Ja ni förstår nog säkert det delikata läget. Här vill jag även ta tillfället i akt och berömma Maggie Siff som gör en alldeles strålande insats som Wendy Rhoades. Sedan vill jag även passa på att nämna att vi även hittar Malin Åkerman i "Billions" och detta i rollen som Axelrods fru Lara. En grym insats även där och det var då på tiden att Åkerman äntligen tilldelades en roll i en tv-serie värdig hennes talang.

Sammantaget är "Billions" en mycket stabil och snygg produktion med mycket starka skådespelarinsatser. Serien har både tyngd och djup, detta inte endast sett till själva serien i sig, utan även alla dess karaktärer. Det finns inte mycket till svaga kort här inte. I skrivandes stund har endast en säsong visats och av den potential jag sett under dessa smått fantastiska avsnitt att döma så kan nog "Billions" gå hur långt som helst.

En framtida klassiker? Det skulle inte förvåna mig det minsta. Nu vill jag inte haussa denna serie allt för mycket. Jag avslutar dock lik förbaskat det hela med att rekommendera samtliga att plocka upp den, finansintresserad eller icke, här finns något för alla!
| 18 februari 2017 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Billions
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu