Skribent

Andreas Samuelson

18 september 2011 | 12:01

Topp 10: Bästa kickass-brudarna på film

Zoe Saldana spelar tuff, hämndlysten mördare i ”Colombiana” där hon både sparkar röv och hanterar skjutvapen utan att blinka. Men hon har trots allt en del rejäla förebilder i filmhistorien.

Här är de mest minnesvärda kvinnorna som aldrig behövt en man för att försvara sig på film.

Linda Hamilton – Sarah Connor i ”Terminator 2 – Domedagen”

Hamilton var en mer harmlös hjältinna/kvinna i nöd i James Camerons originalfilm men i uppföljaren som i sig överträffade första filmen, tuffade hon till sig rejält. En supermorsa – mördarrobotar från framtidens värsta mardröm – med vapenhantering och attityd som får självaste Arnold att verka mesig.

Se klippet på YouTube

Sigourney Weaver – Ellen Ripley i “Alien”-serien

Problem med utomjordingar? Ripley fixar biffen. Löjtnant Ripley var den enda överlevande på skeppet Nostromo och var den som blåste ut det slemmiga alienmonstret genom ett luftschakt. Att sedan bekämpa en hel drös av dess sort i tre uppföljare var inte heller någon match. ”Get away from her, you bitch!”

Uma Thurman – The Bride i ”Kill Bill”

En brud som haft mycket emot sig. Gravid och skjuten i huvudet på sin bröllopsdag, följt av en årslång koma. Att hämnas när hon vaknar upp känns självklart och hon gör det med bravur även om hon tvingas besegra en armé ninjor och begravas levande på kuppen.

Chloe Moretz – Hit Girl i “Kick-Ass”

Moretz uppenbarelse som persikosöt 13-åring är inget som hindrar henne och farsan från att slakta skurkar på löpande band. Med ett bisarrt grovt ordförråd hanterar hon svärd och skjutvapen som ingen annan, vare sig iklädd sin ikoniska superhjälteutstyrsel eller den klassiska skoluniformen.

Anne Parillaud”Nikita”

Glöm TV-serien eller remaken ”Kodnamn: Nina”. Franska Parillaud är originalet, den ultimata kvinnliga mordmaskinen i Luc Bessons kultfilm om fången som tränas till att bli yrkesmördare. Med en mentor som Jean Reno känns det uppenbart att resultatet blir minst sagt handlingskraftigt.

Michelle Yeoh & Ziyi Zhang – Yu Shu Lien & Jen Yu i “Crouching Tiger, Hidden Dragon”

Utseendena till trots, dessa asiatiska skönheter är knappast några nätta kvinnor. Här är det våldsamma svärdfighter på – bokstavligen – hög nivå när legendariska svärdet Gröna Ödet står på spel. Strider på liv och död har aldrig varit så vackert som i Ang Lees regi.

Geena Davis & Susan Sarandon - “Thelma & Louise”

Den ultimata, kvinnliga roadmovien. Ridley Scotts hjältinnor flyr översittande makar, har ihjäl en våldtäktsman och flyr rättvisan i sin Thunderbird från 1966. På vägen hinner de råna en bank och Davis få sig en omgång i sänghalmen med åtta år yngre Brad Pitt innan de gör sitt berömda slutval vid klippkanten.

Milla Jovovich – Alice i ”Resident Evil”-serien

Aldrig har en zombiebekämpare varit så snygg – och farlig – som i Jovovichs i röd klänning klädda uppenbarelse. Filmerna, baserade på datorspelet med samma namn och regisserade av Jovovichs sämre hälft Paul W.S. Anderson, är kanske inga kvalitetsrullar men gav den f.d. modellen en chans att sparka en del seriös zombieröv.

Noomi Rapace – Lisbeth Salander i “Millennium”-serien

Innan David Finchers kommande remake dränerar minnet av originalfilmerna så bör vår blågula Lisbeth ägnas en tanke. Det är inte alla datorhackers som tatuerar gamla våldtäktsmän som hämnd, löser mordfall, slåss mot bikers, bränner upp sin misshandlande farsa och överlever att bli levande begravd.

Patricia Arquette – Alabama Whitman i ”True Romance”

Den prostituerade blondinen charmade brallorna av Christian Slater och åker efter en snabbvigsel och turbulent sammandrabbning med en hallick iväg på en spontan smekmånad. Men gangsters följer upp och scenen där Arquette våldsamt pucklar på James Gandolfinis torped fick faktiskt en riktig skurk att avbryta ett rånförsök mot skådespelerskan.

Bubblare:
Angelina Jolie i ”Tomb Raider” och ”Mr. & Mrs. Smith”, Rhona Mitra i ”Doomsday”, Devon Aoki och Rosario Dawson i “Sin City”, Rose McGowan i “Planet Terror”, Kate Beckinsale i ”Underworld”-serien, Zoe Bell i ”Death Proof”, Pam Grier i ”Foxy Brown”, Famke Janssen i ”Goldeneye”, Carrie Anne Moss i ”Matrix”-serien, Michelle Pfeiffer i ”Batman – återkomsten”, Lucy Liu, Cameron Diaz och Drew Barrymore i ”Charlies änglar”, Lucy Liu, Vivica A. Fox och Daryl Hannah i ”Kill Bill”, Kelly Hu i ”X-Men 2”, Jennifer Garner i ”Elektra”, JodieFoster i ”När lammen tystnar”, Neve Campbell i ”Scream”-serien, Demi Moore i ”G.I. Jane”.

Vem av kickass-brudarna är din favorit? Kommentera nedan.

| 18 september 2011 12:01 |