Crouching Tiger, Hidden Dragon 2000

Action Äventyr Fantasy
Kina
120 MIN
Kinesiska (mandarin)
Crouching Tiger, Hidden Dragon poster

Synopsis

Krigaren Li Mu-bai har ett magiskt svärd som blir stulet och tillsammans med sin kvinnliga vän Yu Shu-lien försöker han hitta den mystiska Jade Fox och hennes medhjälpare, den unga Jen.
Ditt betyg
3.4 av 1,388 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wo hu cang long
Biopremiär
5 januari 2001
DVD-premiär
15 augusti 2001
Språk
Kinesiska (mandarin)
Land
Kina
Distributör
Sony Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Kim Nilsson

24 maj 2009 | 15:12

Film när den är som bäst

Kvinnor kan ibland vara helt fantastiska. I Ang Lees klassiska och härliga martial-artfilm är det de som står för all action, alla räddningar och skurkroller. Männen får mest vara kontemplativa och stå tysta bredvid. Det kunde helt enkelt inte vara bättre.

Själva historien har flera kryddmått av gamla myter och legender, men är också en väldigt aktuell och gripande kärlekshistoria där blickar betyder mer än en massa tomma ord. Egentligen ska man nog inte avslöja för mycket av handlingen, filmen funkar bäst att upplevas utan så lite förkunskap som möjligt, men när "Crouching Tiger, Hidden Dragon" sparkar igång stjäl en förklädd yngling ett viktig svärd, kallat gröna ödet. Men allt går inte riktigt som det ska, en gammal skurk vid namn jaderäven - helt sjukt coolt! - smider onda planer och de egentliga hjältarna, mästaren  Li Mu-bai (Chow Yun-Fat) och hans vän Yu Shu-lien (Michelle Yeoh) befinner sig strax i både konspirationer och vilda jakter genom träden.

När nu martial-artfilmerna på senare år fått ett ordentligt uppsving i västvärlden har bilderna blivit allt mer färgsprakande, "Hero" eller "House of Flying daggers" för att bara nämna några, men "Crouching Tiger, Hidden Dragon" visar att historien i sig är minst lika viktig. Filmen blev även något av ett genombrott för kinesiska Zhang Ziyi som här spelar prinssesan Jen, och som lyckades kombinera både styrka, högmod och blyghet med en enda tår.

För att nämna något av det bästa först, slagsmålsscenerna är helt enorma. När Zhang Ziyi och Chow Yun-Fat hoppar mellan både trädtoppar och vatten är det bild- och kampestestik på högsta nivå. Men det coolaste av allt är när Ziyi och Michelle Yeoh stänger in sig ett trångt rum och försöker förgöra varandra med allt vad vapen heter. Makalöst och jättesnyggt!

Samtidigt är "Crouching Tiger, Hidden Dragon" en fantastisk film eftersom det finns mycket annat att gripas av. Framför allt kärlekshistorien mellan Fat och Yeohs karaktärer. De förhåller sig med största ömhet till varandra, men genom blickar kan man utläsa kärlek av djupaste karaktär. Välspelat och framför allt, välfångat genom Lees känsliga kamera och hans användande av tystnad.

På det stora hela är det egentligen svårt att hitta något i Lees rika film att klaga på. Visst kanske det går lite väl långsamt ibland, men å andra sidan framhäver det ännu mer de utsökt koreograferade kampscenerna och ger tyngd åt en film som annars fortsätter springa när de flesta rullarna redan stannat.

För att fatta sig kort, "Crouching Tiger, Hidden Dragon" är film när den är som bäst. Spännande, överraskande, lustfylld och tragisk. Att se den är som att gå igenom en hel palett känslor och det är just det som gör att artisten Ang Lee skapat en tablå utöver det vanliga.

| 24 maj 2009 15:12 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Crouching Tiger, Hidden Dragon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu