Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 juni 2012 | 14:01

Topp 10: Animerade sidekicks

Animerade familjefilmer kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan, vare sig det handlar om klassikerna på Kalle Ankas julafton eller Pixars hyllade och prisbelönade filmer. Men få av dessa vore något utan hjältarnas färgstarka och scenstjälande sidekicks.

Här är mina personliga favoriter - vilka är dina?

10. Samtliga i "Toy Story"

Alla har sin favorit i Pixars första, tekniskt historiska succéfilm där idel igenkännbara leksaker trängs i rollistan. Buzz Lightyear i all ära men paret Potatohead, hästen Bullwinkle och de gröna rymdgubbarna är figurer med en speciell plats i den här filmälskarens blödiga hjärta.

9. Jack & Gus i "Askungen"

De rara mössen som hjälper vår hjältinna att gå på den efterlängtade balen är en av de första exemplen på duos med kombinationen smart/korkad samt fet/tanig. Ett charmigare sidekickpar är dock svårt att hitta och deras sekvens där de utbyter vreden mot Askungens systrar till att sy hennes klänning har förgyllt våra jular i flera decennier.

8. Gromit i "Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse"

Lerfigurerna fuskade visserligen in sig på listan då Nick Parks skapelser debuterade i en rad kortfilmer men första långfilmen med ostälskaren och hans smartare och mer sansade jycke är fortfarande en pärla inom sin genre. Favoritscenen är en luftburen fight mellan Gromit och filmens skurks illasinnade byracka.

7. Åsnan & Mästerkatten (röster: Eddie Murphy/Jonas Malmsjö och Antonio Banderas/Rafael Edholm) i "Shrek"-serien

Den populära, fartfyllda parodiserien tappade tempo och stil under de två sista filmerna men Shreks trogna sidekicks kom undan med äran i behåll, mycket tack vare sina begåvade röstaktörer (och en del ordentligt fyndig dialog). Murphy anser själv att det är bland hans bästa insatser och resulterade i hans första BAFTA-nominering.

6. Stampe & Blomma i "Bambi"

En av Disneys vackraste och charmigaste klassiker som på sitt eget, rara sätt symboliserade sann vänskap när vårt sköra rådjur stöttas av en högljudd kanin och den blyga skunken som tacksamt anammar smeknamnet Blomman. En barnskådis som provspelade för ett ekorrbarn imponerade Disneys ritare så pass att de skapade Stampe efter hans röst.

5. Dory (röst: Ellen DeGeneres/Ulla Skoog) i "Hitta Nemo"

En av Pixars bästa (Oscarsnominering för manus!) familjefilmer med en av de bästa birollerna i form av en optimistisk palettkirurgfisk med uselt närminne, troligen DeGeneres (och Skoogs) största filmroll i CV:et. Karaktären skrevs med den förstnämnda i åtanke och stal (med stor konkurrens) showen i ett underhållande äventyr.

4. Anden (röst: Robin Williams/Dan Ekborg) i "Aladdin"

En klar barndomsfavorit för 80-talister och en kassasuccé under Disneys uppsving. Även om få må ha sett originalversionen så var det den svårimiterade Williams vars komiska tajming och personlighet som formade den hejdlöse anden. Många av hans ofta improviserade repliker och imitationer fick klippas bort då de ej passade en familjefilm...

3. Dvärgarna i "Snövit & de sju dvärgarna"

Fagra Snövit hade som bekant inte en utan sju olika sidekicks med välmarkerade personligheter. En av många klassiker från Kalle Ankas julspecial men en oförglömlig sådan som inte bara blev den första framgångsrika, animerade Disney-filmen (dock ej den första animerade, som det ryktats) utan markerade även bilden av karaktärerna för kommande Snövit-filmatiseringar.

2. Baloo (röst: Phil Harris/Beppe Wolgers) i "Djungelboken"

Mowglis vänliga livsnjutare till björnpolare satte ribban högt vad det gällde bästisar i Disney-film. För de som inte återupptäckt den med originalrösterna så minns alla som sett känd, utvald scen på julen minst en gång folkfavoriten Beppes sympatiska röst i odödliga sångnumret "Var nöjd med allt som livet ger".

1. Timon & Pumbaa (röster: Nathan Lane/Peter Rangmar och Ernie Sabella/Jan Rippe) i "Lejonkungen"

Megasuccén från 1994 presenterade en fantastisk duo bestående av en lustig surikat och ett klumpigt vårtsvin, två av de första Disney-figurerna som blev så populära att de fick egna spin-offs. Sångnumret "Hakuna Matata" sjöngs på dagis världen över och Pumbaa blev den första Disney-karaktären som släppte väder på film.

Bubblare:

Lille John i "Robin Hood", Sid i "Ice Age", Blunder & Sebastian i "Den lilla sjöjungfrun", Toothless i "Draktränaren", Lumiere i "Skönheten & Odjuret", de gula gubbarna i "Dumma mej", kackerlackan i "Wall-E", Mushu & Cri-Kee i "Mulan", Meeko & Flit i "Pocahontas", Tantor & Terk i "Tarzan", Rutt & Tuke i "Björnbröder", Benjamin Syrsa i "Pinocchio", sniglarna i "Bortspolad", king Julien i "Madagaskar", den talande hunden i "Upp", Minion i "Megamind", Lucius Best i "Superhjältarna", Ramon i "Happy Feet", BOB/Dr. Coachroach/The Missing Link i "Monsters vs Aliens", Rhino i "Bolt", Kronk i "Kejsarens nya stil".

Filmer med mindre minnesvärda sidekicks...

"Änglahund", "Bondgården", "Tummelisa", "Kogänget", "Trubbel i sagoland", "Svanprinsessan", "Valiant", "Myrmobbaren", "Sinbad", "Vilddjuren", "Spirit", "Titan A.E.", "Savannens hjältar", "Lilla kycklingen", "Monster House", "Sagan om Despereaux", "Arthur och julklapssrushen", "Skattkammarplaneten", "Planet 51", "Milo mot Mars", "Surf's Up", "Familjen Robinson", "Polarexpressen", "Anastasia", "Hajar som hajar", "Robotar", "Prinsessan & grodan", "Gnomeo & Julia", "Atlantis - en försvunnen värld", "Lorax".

RÖSTA

| 24 juni 2012 14:01 |