Toy Story 1995

Äventyr Komedi Familj Animerat
USA
77 MIN
Svenska
Engelska
Toy Story poster

Synopsis

Woody är en marionettcowboy som ägs av unge Andy. När Andy är ute ur rummet skryter Woody med att han är Andys favoritleksak. Men en dag så dyker hans störste konkurrent upp: Rymdjägaren Buzz Lightyear. Han tar snabbt platsen som Andys favorit och Woody blir grön av avundsjuka. Men då han försöker få Buzz ur vägen så hamnar dem båda hos pojken Sid som älskar att tortera leksaker. Nu måste båda två lägga ner sitt gräl och tjafs om dem ska komma därifrån levande från Sids hemska planer.
Ditt betyg
3.6 av 2,427 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

9 september 2012 | 18:01

Förstklassigt familjeäventyr

"Toy Story" är som den första helt datoranimerade filmen historisk - men Pixars charmiga barnäventyr är även en milstolpe med sin vuxenvänliga humor, tilltalande budskap och upplägget till trots levande karaktärer.

Innan "Toy Story" fick barn - och vuxna med barnasinnet i behåll - nöja sig med en tecknad Disney-film om året och med senaste installationen "Pocahontas" kändes tanken med gulliga uppdateringar av klassiska historier med fager hjälte/hjältinna, kärlekshistorier, musikalnummer och roliga bifigurer en aning slitet. Därför kom denna animerade pärla från långfilmsdebuterande Pixar & co som en frisk fläkt i barnfilmsgenren, främst för att den är minst lika tilltalande och underhållande för vuxna.

Uppläget är lika simpelt som genialt: leksaker är levande och har ett eget liv när ingen människa tittar. I pojken Andys samling är cowboydockan Woody både favorit och ledare för de andra leksakerna men på Andys födelsedags blir Woodys värsta mardröm verklighet - en ny, modern och populärare leksak gör entré i form av rymdjägaren Buzz Lightyear. Svartsjuka uppstår och när Woody oavsiktligt puttar ut Buzz - som själv inte förstått att han är en leksak - genom fönstret så måste han hitta honom igen innan Andys familjs flyttlass ger sig iväg.

Det briljanta här hur man med fingertoppskänsla lyckats kombinera familjeäventyr, humor och budskap om kamratskap och att hitta sig själv. Och tack vare fint samspel mellan regissör, manusförfattare, röstskådespelare (än idag det mest minnesvärda på Tim Allens CV...) och inte minst animatörerna fungerar allt på en för sin tid sällan sedd nivå. Det är en riktig lycka att få skratta både åt och med de välutvecklade karaktärerna och faktiskt med hela sitt hjärta bry sig om deras öde. För det är en varm, kärleksfull film gjord av och för människor med barnasinnet i behåll.

Det finns hög, härlig igenkänningsfaktor när det gäller både leksakerna (även om många är amerikanska klassiker) och filmreferenser. Man försätter leksakerna i för diverse filmgenrer klassiska scenarior. En leksakssoldat (vars sergeant har rösten av R. Lee Ermey från "Full Metal Jacket") har en krigsfilmsliknande scen efter att ha blivit trampad på; i en galleria med rymdtema finns ett spel med en blinkning till "Alien"; och hemma hos Andys sadistiska granne återskapar man skräckklassiker som både "Frankenstein" och "Freaks".

Det finns även en stor portion drabbande humor. Tempot är högt, ordvitsarna många och slapsticken av klassisk, välfungerande sort. Filmen är som en stor fest och håller än idag, trots mer slipad konkurrens från både uppföljare och andra, möjligen mer hyllade Pixar-rullar som "Hitta Nemo" och "Wall-E". Första äventyret med Woody, Buzz och deras vänner är fortfarande en förstklassig filmupplevelse som både roar och berör alla åldrar.

| 9 september 2012 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
En fantastisk början på Pixar! Man är verkligen avundsjuk på denna filmens komiska tajming!
Läs mer
5
Toy Story är den första datoranimerade filmen i hela historien. Det är det som gör så legendarisk. Massor av vuxenskämt och ibland läskiga och roliga moment. Innan den här klassikern så var datoranimeringen väldigt komplicerat som när man gjorde Terminator eller Jurassic Park. Men den här filmen är den första datoranimerade barnfilmen som gjordes. Man kan inte låta bli att gilla den och att garva åt den då och då.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu