Toy Story (1995)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Woody är en marionettcowboy som ägs av unge Andy. När Andy är ute ur rummet skryter Woody med att han är Andys favoritleksak. Hans störste konkurrent är Buzz Lightyear.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TOY STORY

Förstklassigt familjeäventyr
"Toy Story" är som den första helt datoranimerade filmen historisk - men Pixars charmiga barnäventyr är även en milstolpe med sin vuxenvänliga humor, tilltalande budskap och upplägget till trots levande karaktärer.

Innan "Toy Story" fick barn - och vuxna med barnasinnet i behåll - nöja sig med en tecknad Disney-film om året och med senaste installationen "Pocahontas" kändes tanken med gulliga uppdateringar av klassiska historier med fager hjälte/hjältinna, kärlekshistorier, musikalnummer och roliga bifigurer en aning slitet. Därför kom denna animerade pärla från långfilmsdebuterande Pixar & co som en frisk fläkt i barnfilmsgenren, främst för att den är minst lika tilltalande och underhållande för vuxna.

Uppläget är lika simpelt som genialt: leksaker är levande och har ett eget liv när ingen människa tittar. I pojken Andys samling är cowboydockan Woody både favorit och ledare för de andra leksakerna men på Andys födelsedags blir Woodys värsta mardröm verklighet - en ny, modern och populärare leksak gör entré i form av rymdjägaren Buzz Lightyear. Svartsjuka uppstår och när Woody oavsiktligt puttar ut Buzz - som själv inte förstått att han är en leksak - genom fönstret så måste han hitta honom igen innan Andys familjs flyttlass ger sig iväg.

Det briljanta här hur man med fingertoppskänsla lyckats kombinera familjeäventyr, humor och budskap om kamratskap och att hitta sig själv. Och tack vare fint samspel mellan regissör, manusförfattare, röstskådespelare (än idag det mest minnesvärda på Tim Allens CV...) och inte minst animatörerna fungerar allt på en för sin tid sällan sedd nivå. Det är en riktig lycka att få skratta både åt och med de välutvecklade karaktärerna och faktiskt med hela sitt hjärta bry sig om deras öde. För det är en varm, kärleksfull film gjord av och för människor med barnasinnet i behåll.

Det finns hög, härlig igenkänningsfaktor när det gäller både leksakerna (även om många är amerikanska klassiker) och filmreferenser. Man försätter leksakerna i för diverse filmgenrer klassiska scenarior. En leksakssoldat (vars sergeant har rösten av R. Lee Ermey från "Full Metal Jacket") har en krigsfilmsliknande scen efter att ha blivit trampad på; i en galleria med rymdtema finns ett spel med en blinkning till "Alien"; och hemma hos Andys sadistiska granne återskapar man skräckklassiker som både "Frankenstein" och "Freaks".

Det finns även en stor portion drabbande humor. Tempot är högt, ordvitsarna många och slapsticken av klassisk, välfungerande sort. Filmen är som en stor fest och håller än idag, trots mer slipad konkurrens från både uppföljare och andra, möjligen mer hyllade Pixar-rullar som "Hitta Nemo" och "Wall-E". Första äventyret med Woody, Buzz och deras vänner är fortfarande en förstklassig filmupplevelse som både roar och berör alla åldrar.

Senaste kommentarer
Kalis
En av dom absolut bästa animerade filmer som någonsin gjorts. 5/5
slotte
Den barnfilm som jag minns bäst från när jag var mindre, var bara tvungen att ge den en 5a.
Kevin E
Passade på att se om Toy Story när den var så pass kort och det var så länge sen jag såg den, om jag ens har sett hela minns jag inte ens. Måste ha varit runt 10 år sen? Är 17 nu och den kom samma år som jag föddes med, 1995.

Har alltid bara kollat på animerat som barn och det har ALLTID varit på svenska då. Dock förutom "Toy Story 3" som jag såg på bio för 2-3 år sedan men innan det var det väldigt länge sen jag såg animerat, även den var på svenska. Men nu när jag såg om den första blev det på engelska så jag hade ingen aning att det var Tom Hanks som gjorde original rösten till Woody, kände ju igen rösten direkt.

I vilket fall som helst har jag inte mycket till nostalgi för den här filmen men det var bättre än vad jag minns/förväntat mig. Välgjord och väldigt rolig på många ställen.

4/5!
Visa fler (20)

Relaterade filmer