Hitta Nemo 2003

Komedi Familj Animerat
USA
100 MIN
Svenska
Engelska
Hitta Nemo poster

Synopsis

Clownfisken Marvin är ensam förälder till lilla Nemo. Men när Nemo fångas av en sportdykare så måste han färdas genom det stora havet tillsammans med den väldigt glömska fisken Doris. På vägen så stöter dem på blodtörstiga hajar, livsfarliga brännmaneter och surfande skölpaddor och enorma valar. Det blir ett äventyr genom hela havet för att kunna få Nemo hem igen.
Ditt betyg
3.7 av 4,348 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2003 | 00:00

Häng med Pixar till havets djup

Clownfisken Marlin och hans fru Coral väntar barn, och flyttar till ett nytt, större hus kring det Stora Barriärrevet. Ett helt nytt liv väntar det förälskade paret, men då händer det som inte får hända - en stor ful gädda (eller vad det nu är för nåt) kommer och käkar upp Coral och alla ungarna. Alla utom en…

Flera år passerar, och Marlin tar ensam hand om sin son Nemo. Medveten om alla farorna som lurar har han blivit överbeskyddande mot lille Nemo, som som vilken unge som helst bara vill ut och leka och upptäcka världen. Men Nemos äventyrssinne försätter honom snart i trubbel. Han blir tillfångatagen av två dykare och förd hemifrån. Och Marlin, som inte lämnat det trygga närområdet på åratal, måste ge sig ut i den stora oceanen för att hitta sin son.

Med sällskap av den glömska fisken Dory (fantastiskt kul spelad av Ellen DeGeneres – för Du ser väl originalversionen?) träffar Marlin på den ena underliga karaktären efter den andra – som de ständigt hungriga fiskmåsarna, de påtända australiensiska sköldpaddorna eller de tre hajarna som försöker bli av med fisk-suget genom att anordna AA-liknande möten. Under tiden har Nemo det faktiskt ganska ok – han har hamnat i ett akvarium hos en tandläkare i Sydney och snabbt fått nya vänner. Men om några dagar kommer tandläkarens systerdotter Darla, som är ondskan personifierad, och ska få lille Nemo i present (hennes gamla fisk ”råkade” ju bara dö…). Tiden är knapp och de måste hitta på ett sätt att rymma. Kommer de att lyckas? Kommer Nemo att få återse sin far? (Har påven fånig hatt?)…

Efter en riktig svacka för Disneyklassikerna nån gång i slutet av 90-talet har det kommit flera underbart bra animerade långfilmer från andra håll, som ”Ice Age” och "Shrek". Filmer med mindre gullegull och omotiverade sångnummer, och istället med en humor som var ”råare” och mer ironisk. Och nu verkar Disney äntligen förstått vad som går hem hos ungarna idag – och hur man samtidigt även fångar en helt annan publik! För ”Hitta Nemo” är ingen barnfilm, det är en film för precis alla. Själv älskade jag den och skulle kunna se den om och om igen, och jag rekommenderar den varmt även till de som vanligtvis inte ser på tecknad film.

Hur mycket jag än försöker så hittar inte jag något fel alls med ”Hitta Nemo”. Det är en riktigt kul film, fantasifull, spännande och superbra animerad av Pixar. Så, jag tänker inte tjata mera men gå och se den! Nu!

| 1 januari 2003 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hitta Nemo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu