Wallace & Gromit - Varulvskaninens förbannelse 2005

Äventyr Komedi Animerat
Storbritannien
85 MIN
Engelska
Wallace & Gromit - Varulvskaninens förbannelse poster

Synopsis

Wallace beger sig tillsammans med sin trogna hund Gromit, ut för att ta reda på vem som ligger bakom trädgårdssabotaget som plågar byn och hotar att förstöra den årliga grönsaksodlartävlingen.
Ditt betyg
3.0 av 561 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
Biopremiär
28 oktober 2005
DVD-premiär
15 mars 2006
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
United International Pictures
Längd

Recensent

Eleni Schmidt

1 januari 2008 | 00:00

Populära lerfigurer i sin första långfilm

Wallace och Gromit är populära TV-personligheter, särskilt i Storbritannien. Den teknikintresserade och ostälskande Wallace bor tillsammans med sitt husdjur, den kloke och trofaste Gromit, i en liten idyllisk by någonstans i England. Nick Park, som gjorde ”Flykten från hönsgården”, är även regissör och manusförfattare till den här filmen. Den engelska arbetstiteln är ”The Great Vegetable Plot”, vilket sammanfattar rätt bra vad filmen handlar om; grönsaker spelar här en viktig roll.

I den lilla staden där Wallace och Gromit bor gör sig alla redo för den stora årliga grönsakstävlingen som arrangeras av Lady Tottington, Tottie för sina vänner. Pumpor, tomater, brysselkål och annat grönt vattnas och putsas och gullas med för att kunna växa stort. Dröm sött och tänk stort, som en dam säger till sina tomater. Till och med hunden Gromit har en pumpa som han putsar noggrant. Den största fienden dessa stadsbor har är inte vanliga brottslingar utan - kaniner! Därför har Wallace och Gromit den oerhört viktiga uppgiften att skydda det lilla samhället mot dessa grönsakstörstiga – och fruktansvärt söta – marodörer.

Tack och lov är Wallace och Gromit rätt humana när de fångar kaninerna och dödar dem inte, men det är ändå rätt bisarrt att se en hund stänga in kaniner. Men allt är relativt lugnt tills området börjar hemsökas av ett hänsynslöst kaninmonster, som skövlar allt i sin väg. Vem ska skydda grönsakerna? Wallace och Gromit, som vill överlista odjuret och fånga in det, eller Lady Tottinghams gode vän Victor Quartermaine som vill skjuta ner det? Kampen mellan det goda och det onda har börjat.

Den här filmen är en blinkning åt alla äldre krigsfilmer. Wallace och Gromit får till exempel en "Good luck boys!" dekal när de ger sig ut på monsterjakt, och lady Tottington försäkrar att det alltid finns hopp för grönsakerna. Även filmer som ”King Kong” och ”Hulken” parodieras. Det vimlar av roliga detaljer och ordlekar; jättekaninen gör bland annat ett "Bunny Jump". Detaljer som dessa räddar filmen, eftersom den har en ganska platt intrig. Man listar snabbt ut mysteriet och det blir väl långa jakter på slutet.

"Wallace och Gromit: Varulvskaninens förbannelse" når inte alls upp till samma nivå som "Flykten från hönsgården", vars story är mycket bättre, men humorn och de språkliga ordlekarna känns igen. Leranimationen är i samma klass, alltså mycket skicklig. Dessutom skrattar barnen under hela föreställningen, och det hörs applåder när filmen är slut, så filmen klarar sig bra. Och som sagt, kaninerna är jättesöta.

ONÖDIGT VETANDE Nästan allt arkivmaterial till "Wallace & Gromit"-filmerna förstördes i en brand den 10 oktober 2005. Rekvisita, modeller, memorabilia, Oscarstatyetter och hela scener från de olika kortfilmerna är borta efter branden som inträffade dagen efter att långfilmen nått förstaplatsen på USA:s biotopplista. Allt material från "Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse" är dock i säkerhet i ett annat lager.

| 1 januari 2008 00:00 |