Bambi (1942)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Bambi är berättelsen om en ung hjortkalv, som en dag ska bli skogens furste. Men vägen dit är lång. Det är mycket han måste lära och mycket han måste förstå. Till sin hjälp har Bambi sina vänner Stampe, Uggla och den blyga skunken Blomma, men också sin ståtlige far. Han är den ende som kan rädda honom från farorna som lurar i skogen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BAMBI

En film med ett stort hjärta
Dagens animerade filmer för barn bygger oftast på högt tempo, hippa insiderskämt och snabbkäftade karaktärer. Att se film från 40-talet och lägga cynismen åt sidan kan vara svårt men Bambis charm är fortfarande omöjlig att värja sig emot.

Historien är gammeldags, traditionsenlig sådan. Rådjuret Bambi föds som skogens prins och lär sig stapplande med hjälp av kaninen Stampe (inte helt logiskt kanske) att gå, prata och bekanta sig med skogens alla djur och växter. För varje årstid växer Bambi allt mer och lär sig om livet, inklusive dess faror som den onda människan och träffar slutligen den stora kärleken.

Det är simpelt men fungerar som den enkla berättelse den är. Och det bör tilläggas att den är gjord långt innan barnfilmer började flirta hejvilt med vuxna. Att målgruppen är barn är det ingen tvekan om men ändå grips man tag, om inte för den enorma nostalgin och fantastiskt detaljrika och vackert hanritade animationen.

Letar man högt tempo får man dock leta vidare. Här tar man god tid på sig och låter karaktärer och scenarior utveckla sig i sin egen takt. Det är långsamt men finstilt och mycket stämningsfullt. Och humorn är om än barnsligt naiv samtidigt otroligt söt.

Bambi själv, med sin nyfikna uppsyn, är ju en av Disneys raraste figurer. Det finns egentligen inte så mycket karaktär bakom, utan filmen handlar om ett djurs uppväxt och utveckling genom årstiderna. Det är stundtals snudd på naturfilm men det finns ändå en egen berättelse och stil.

Det finns även små charmiga historier-i-historien som det elegant skrapas på utan att ta för stort utrymme. Kaninen Stampes attitydproblem och den blyga skunken som mest vill lukta som en blomma. Personliga favoriten är den ensamma, kärleksföraktande ugglan och hans musikalnummer av raseri när vårkänslorna trycker på omkring honom.

Visst finns här lite väl övertydliga moralkakor och förlegade könsroller. Modersrollerna är ständigt vist lärande och kärleksfulla medan fäderna nästan helt frånvarande. När våra hjältar ska charmas av motsvarande honor är de fnittriga våp med putande munnar och ögonfransar större sorten. Men det är fortfarande oskyldigt och handlar trots allt om djurens mystiska värld.

Komponerad av snärjande, körsångstung orkestermusik är "Bambi" en bedårande klassiker som kräver sitt tålamod men levererar den charm och känsla endast de gamla Disneyfavoriterna kan erbjuda. Och den berömda "snyftscenen" är än idag en av de bästa som gjorts. Försök se den med ett öga torrt. En film med ett stort hjärta.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Kevin E
Best Music, Original Song
WINNER
Holiday Inn: Irving Berlin
For the song "White Christmas".

Best Music, Scoring of a Dramatic or Comedy Picture
WINNER
Now, Voyager: Max Steiner
Filmrullen
Måste verkligen kolla upp vem som vann Oscar för bästa originalmusik år 1942/43, för denna musik är kan vara bland det bästa jag har hört i en film från denna tid. Fantastisk musik!
magiul
Jag som inte sett den här filmen tidigare i mitt liv såg den för första gången i helgen med mina barn. Skönt att se en barnfilm som inte är alltför otäck trots att den innehåller ganska dramatiska händelser som också är sorgliga. Men både fyraåringen och sexåringen tyckte det var helt okej. De satt intill mig, men tyckte inte den var så farlig. Skönt då många Disneyfilmer är så otäcka i små åldrar. Så det ska filmen ha cred för.

I övrigt finns väl inte jättemycket för mig som vuxen att hämta här. Filmen är godkänd, men fängslar mig inte särskilt mycket. Och nej, jag grät inte när mamman dog, men det gör jag iofs sällan på film. Stark 2/5, men ur barnperspektiv så är det en 4/5 som passar de flesta barn förutom de allra minsta.
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler