Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 september 2015 | 10:00

Tio minnesvärda scream queens

Vad vore Michael Myers utan Jamie Lee Curtis? Vem skulle bekämpa Ghostface om inte Neve Campbell? MovieZine listar filmhistoriens mest minnesvärda scream queens.

Det började med att King Kongs tilltänkta brud protesterade med sin fulla lungkapacitet. Sedan dess har både mördare, alienmonster och andra otäcka figurer fått fighta mot hjältinnor som både kan klösa tillbaka och riva av ett ordentligt skrål.


I TV-serien “Scream Queens” möts två skräckfilmsikoner från olika generationer - legenden Jamie Lee Curtis och “Scream 4”-stjärnan Emma Roberts. Här är några av våra bästa, tuffaste och mest älskvärda scream queens - vilken är din favorit?


10. Linnea Quigley
Ett mer anonymt men desto mer intressant namn på listan. Blondinen, som fick smeknamnet The Goldie Hawn of Gore, slog igenom när hon strippade på en kyrkogård i zombieklassikern “Return of the Living Dead”. Hon har sedan dess medverkat i över 100 produktioner, ofta lättklädd i skräp som “Hollywood Chainsaw Hookers” och “Sorority Babes in the Slimeball Bowl-O-Rama” men har även gjort inhopp i mer nämnvärda rullar som “Terror på Elm street 4” och “Oskyldigt blod”. En stjärna inom B-kretsar som kombinerat mycket naken hud med glimten i ögat-humor.


9. Dee Wallace
Mest känd som mamman i “E.T.”, Wallace inledde sin karriär med Wes Cravens kultfilm “The Hills Have Eyes” på 70-talet och blev vid sidan om Spielbergs kassako en stark profil i skräckgenren med huvudroller i minnesvärda rysare som “Varulvar” och “Cujo”. Med över 200 roller i CV:et så syns hon numera i DVD- och TV-filmer med undantag för biroller i Rob Zombies filmer. Men vi minns henne gärna som skogstokigt psycho i Peter Jacksons underskattade “The Frighteners”.


8. Neve Campbell


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


Kanadensaren slog först igenom i helylle TV-serien “Ensamma hemma” innan hon blev kaxig tonårshäxa i “Den onda cirkeln”. Men det var i “Scream”-serien som hon fick ta ut svängarna ordentligt som otursförföljda Sidney som en drös spökmaskförklädda psykopater misslyckades att ta kål på. Mer rövsparkare än gapigt våp, Campbell blev inte bara historisk som huvudrollsinnehavare i en hel kvartett populära skräckfilmer utan även en modern skräckfilmshjältinna med skinn på näsan.


7. Drew Barrymore


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


Barnstjärnan som debuterade vid fem års ålder och sedan blev lillasystern i “E.T.” med hela världen började tidigt i genren när hon satte eld på saker i Stephen King-baserade “Eldfödd”. Hon kämpade också mot ett ont troll i en annan King-film, “Cat’s Eye”, innan missbruk satte käppar i hjulet för karriären. Hon gjorde dock comeback som sexig Lolita i “Dödlig intrig” och visade vad hon gick för i den fenomenala inledningsscenen till “Scream”.


6. Mia Farrow


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


Oförtjänt ihågkommen som Woody Allens bedragna ex, Farrow briljerade tidigt som ofrivillig mor till Satan själv i Roman Polanskis klassiker “Rosemarys baby”. Sällan har en blivande mammas farhågor speglats såväl i skräckslagna ögon. Hon var inte dum i “Julia går igen” eller “Blind terror” heller, innan hon hamnade i Woodys begåvade stall. Hon gjorde dock en sevärd (det enda i filmen…) comeback i genren som ond hushållerska i “Omen”-remaken.


5. Janet Leigh


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


Känd från Orson Welles klassiker “En djävulsk fälla”, 1960 gav Leigh ifrån sig ett skrik som kom att förändra skräckgenren för alltid - och få folk att frukta duschen i kommande generationer… Rollen som tjuvaktiga sekreteraren Marion i Hitchcocks “Psycho” gav henne en välförtjänt Oscarnominering och en stadig plats i Scream Queen Hall of Fame. Hon spelade även mot dottern Jamie Lee Curtis i “Dimman” och “Alla helgons blodiga natt - 20 år senare”.


4. Heather Langenkamp


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


När en skräckikon som Freddy Krueger är så mäktig att han kan ha ihjäl sina offer i deras drömmar så krävs en riktig krutgumma som motstånd - entré, Langenkamp som tuffa Nancy Thompson. Nancy lyckades (nästan) på egen hand förgöra Freddy i både del 1 och 3 i den populära skräckserien, och Langenkamp spelade även sig själv i metauppföljaren “Wes Craven’s New Nightmare”.


3. Sigourney Weaver


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


Med sin 1,82 cm långa, amazon-liknande uppenbarelse så krävs det ett rejält alienmonster för att mucka med Weaver. Genombrottet kom med “Alien” (där rollen som Ripley ursprungligen var skriven för en man) och hon fortsatte sparka alienröv i tre uppföljare, inklusive tvåan som gav henne en Oscarnominering. Hon utsatte sig även för spöken i “Ghostbusters”-filmerna, seriemördare i “Copycat” samt dök upp i en listig cameo i “The Cabin in the Woods”.


2. Fay Wray


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 tumblr lb35xjpvo61qbbjxvo1 1280


Monsternas monster - King Kong - överröstade de flesta i originalet från 1933. Den enda som kunde mäta sig volymmässigt var såklart hans fagra brud. Wray hade sådana lungor att hon i B-filmen “Doktor X” gjorde entré i sin första scen med ett gallskrik. Hon var även en minnesvärd hjältinna i rullar som “Mystery of the Wax Museum”, “The Most Dangerous Game” och “The Vampire Bat”.


1. Jamie Lee Curtis


Large c3d58c2924751ac4dda85f9fce0de9c9 original


The Queen of the Scream. En tron svår att släppa. Curtis tog skräckvärlden med storm när hon - i sin filmdebut - kämpade mot en av världens envisaste mördare tillika sin egen bror, Michael Myers i “Alla helgons blodiga natt”. Sedan följde en rad slasherrullar av varierande kvalité där Curtis hjältinna-insats ofta var höjdpunkten. Efter flera år med komedier och dramer gjorde hon en galant comeback med “Alla helgons blodiga natt - 20 år senare” och visade Jennifer Love Hewitt och andra donnor var skrikskåpet ska stå.


Hitta de populäraste skräckfilmerna just nu...

| 20 september 2015 10:00 |