Serie

Skribent

Viktor Jerner

9 april 2016 | 14:00

Terence Winter får sparken från HBO-serien "Vinyl"

Vad är det egentligen som försiggår bakom kulisserna på HBO?
Med tanke på att tv-serien "Vinyl" - det prestigefyllda HBO-samarbetet mellan Martin Scorsese, Mick Jagger och Terence Winter - har brottats med ljummet mottagande och svaga tittarsiffror är det kanske ingen massiv överraskning att säsong två kommer struktureras om en del. Men att det skulle resultera i att Winter - som är seriens showrunner och därmed högsta höns - skulle få sparken, hade jag inte kunnat förutse. Så är dock fallet, rapporterar Deadline

Det snackas om att det är "creative differences" som ligger bakom beslutet, men det känns ändå oväntat att HBO släpper taget om en av sina allra vassaste lirare. Winter var en av hjärnorna bakom de senaste säsongerna av "The Sopranos" och utvecklade tillsammans med Scorsese mästerverket "Boardwalk Empire". För de allra flesta är han dock antagligen mest känd som manusförfattaren bakom "The Wolf of Wall Street"


Terence Winter på premiären av "Vinyl" . 

Istället blir det Scott Z. Burns ("Contagion", "Side Effects") som tar över den rollen och även Max Borenstein ("Godzilla") har anlitats till det nya teamet. Särskilt den förstnämnda är jag ett stort fan av, men en förändring av den här magnituden blir onekligen oroväckande för oss som tycker väldigt mycket om serien precis som den är. Hur kan man inte trivas i 70-talets drogdrivna, musiksprudlande och allmänt dekadenta New York City? Förhoppningsvis tonas inte de bitarna ner i den kommande säsongen. 

Den här nyheten gör också återigen att man börjar fundera på vad det egentligen är som händer bakom kulisserna på HBO. Börjar de bli lite nervösa över att det faktiskt finns ett slut på deras megasuccé "Game of Thrones"? De har ju nyligen skrotat de två David Fincher-projekten "Utopia" och "Video Synchronicity", bestämde sig för att inte göra serie av Steve McQueens lovande "Codes of Conduct" och skjuter upp "Westworld" om och om igen. Utifrån sett känns det i alla fall som smått oförklarliga val. 

Vad känner ni? Behöver "Vinyl" en kreativ nystart inför säsong två eller hade det varit bättre att köra på i samma spår?
| 9 april 2016 14:00 |