Film

Skribent

Mats Karlsson

26 januari 2011 | 23:38

Sci-Fi-fantastens filmer under 2011

I femte delen av vår filmguide tipsar vi om filmer för Sci-Fi-fantasten som dyker upp på bioreportoaren under 2011.

Actiondåren, dramastollen, äventyrsgalningen och skräckfreaket har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som Sci-Fi-fantasten inte får missa under det späckade filmåret 2011. Nej, verklighet och realism är definitivt inte ingredienserna i denna fantasieggande filmlista.

Sci-Fi-fantasten - Hur du än försöker kan du aldrig för ditt liv förstå vad folk ser i alla dessa urfåniga dokumentärer som "Bowling for Columbine" och "The Cove". Verkligheten är tråkig och den kan aldrig mäta sig med upplevelsen att få se Dark Vader dra en reva i rymden med moderskeppet. Nej, du flyr verkligheten så mycket som det går och ju längre bort från verkligheten du är desto bättre. Här är filmerna Sci-Fi-fantasten inte får missa under 2011.

I Am Number Four - 25 mars

Alex Pettyfer som vi kommer ihåg från "Stormbreaker" spelar här John Smith, en speciell ung man som försöker undvika att bli dödad. Tre likasinnade har redan blivit dödade och han måste göra vad han kan för att inte bli "number four".

World Invasion: Battle Los Angeles - 20 april

Jorden attackeras av ökända trupper och Jordens befolkning samlas i Los Angeles där sista slaget kommer att äga rum. Detta kan mycket väl bli årets actionrökare i science fiction-genren.

Priest - 3 juni

Skam den som ger sig, brukar man ju säga och i detta fall känns det obönhörligen befogat att säga så. Scott Stewart gjorde senast floppen "Legion" och ärligt talat blir det svårt för honom att göra om den bedriften. Intressant underdog med starka skräckvibbar.

X-Men: First Class - 3 juni

Matthew Vaughn tar sig an X-männen, men nu är de inte fullt lika gamla och besvärliga som vi är vana och se dem. Många mutantfighter och övernaturliga mutantkrafter kan vi garanterat räkna med.

Transformers 3 - 1 juli

Tredje och sista filmen (i alla fall av Michael Bay) om superrobotarna autobots och decepticons. Tuff science fiction-action med coola supereffekter är Bays varumärke och han lär inte göra någon Transformers-fan besviken här.

Paul - 8 juli

Kan verkligen en sci-fi vara rolig? Ja, enligt Greg Mottola ("Supersugen") kan den faktiskt vara det. Tillsammans med radarparet Simon Pegg och Nick Frost tar de oss på en resa till Comic-Con och under resans gång träffar de på utomjordingen Paul. Låter det helsjukt? Bra, då har Mottola lyckats!

Tree of Life - 8 juli

Filmkonstnären Terrence Malick är äntligen tillbaka med "The Tree of Life" där Brad Pitt spelar huvudrollen. Helt klart en film man ska veta så lite som möjligt om för att sedan sätta sig i biografen och bli hänförd av Malicks skicklighet att berätta en tragisk historia.

Green Lantern - 8 juli

Dags för DC Comics att presentera en ny superhjälte och det är ingen mindre än Green Lantern. Första trailern imponerade visserligen inte, men jag tror nog att Bondregissören visar upp bättre takter i den kommande Super Bowl-trailern. Upp till bevis Campbell!

Super 8 - 29 juli

J.J. Abrams är en de få regissörer som får en att rysa av vällust när någon nämner hans namn. Sin vana trogen håller Abrams projektet superhemligt och vi vet inte mer än att det handlar om något utomjordiskt. Kan helt klart bli årets science fiction!

Cowboys and Aliens - 2 september

"Iron Man"-regissören lämnar ett serietidningsprojekt för att hoppa på nästa. Vad händer när man slänger in utomjordingar i vilda västern-eran? Ja, det får Favreau visa oss i september.

Area 51 - 18 oktober

Oren Peli gjorde det omöjliga med "Paranormal Activity" där filmen spelade in ofattbara 193 miljoner på den minimala budgeten av 15 000 dollar. Nu gör han film om det mest mystiska och sägomspunna området, Area 51. Ett gäng tonåringar tar sig in i området där myndigheterna tror hysa utomjordingar. Ett mycket intressant projekt som kan bli hur bra som helst i Pelis händer.

The Thing - 4 november

John Carpenters klassiker ska få en nyversion, vara sig vi vill det eller inte. Men filmbolaget skyddar sig genom att hävda att denna filmatisering ska fungera som en prolog till originalet från 1982. Nykomlingen Matthijs van Heijningen Jr. Gör sin filmdebut och det känns som ett väldigt vågat beslut av filmbolaget, men kan definitivt överraska.

The Darkest Hour - 19 augusti

Nyblivna Guldbaggevinnaren Joel Kinnaman har huvudrollen i Timur Bekmambetovs vision som tacklas av Chris Gorak. Filmen kretsar kring en oförklarlig katastrof som leder till att en grupp turister söker tillflykt till i Moskvas underjord. Hyperintressant projekt!

Rise of the Apes - november

1968 fick vi höra det odödliga citatet: You damn dirty ape! Nu är det dags att förnya bekantskapen med de intelligenta aporna i Rupert Wyatts tappning. Meriterande skådisar som Brian Cox, John Lithgow, Andy Serkis och James Franco ska ge nytt blod i denna klassiska filmserie.

Real Steel - 25 november

Tuffingen Jackman lägger ifrån sig Wolverine-klorna för att testa på den nya innesporten robotboxning. Låter det inte som ett rättvist uplägg. Tro mig, det är det inte heller. I alla fall inte för robotarna!

| 26 januari 2011 23:38 |