Cowboys and Aliens (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
1873 i Arizona. En främling (Craig) med minnesförlust vandrar in i ökenhålan Absolution. Den enda ledtråden till hans förflutna är en mystisk boja runt hans ena handled. Han inser snart att invånarna i Absolution inte välkomnar främlingar, och att ingen rör ett finger om inte den hårdhudade överste Dolahyde (Ford) gett order om det. Då attackeras Absolution av inkräktare från skyn. som bortför invånarna en efter en, och utmanar allt som befolkningen tidigare trott var möjligt. Nu blir främlingen bybornas enda hopp till räddning.

När den mystiske revolvermannen sakta börjar minnas vem han är och var han kommer ifrån, inser han också att hans hemlighet kan ge byn en chans i kampen mot utomjordingarna. Med hjälp av Ella (Olivia Wilde) samlar han ihop ett gäng bestående av tidigare motståndare. Enade mot en gemensam fiende förbereder de sig för att kämpa för sin överlevnad.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: COWBOYS AND ALIENS

Opersonlig konceptfilm
Titeln låter som en kalkonfilm från 50-talet. Men med pålitliga namn framför och bakom kameran blir det ett underhållande, sevärt äventyr som dock är en aning för slätstruket för att bli den mastodontrulle man hoppats på.

Science fiction- och västerngenrerna är fulla av klassiker likväl som kalkoner. Att förena dessa är ett farligt projekt men å andra sidan så lyckades Kathryn Bigelow strålande när hon satte vampyrer i västernmiljö i sin debut "Natten har sitt pris". Här har Jon Favreau slagit sitt huvud ihop med producenterna Steven Spielberg och Ron Howard för att skapa en storbudgetfilm de kan locka två typer av filmnördar med.

Storyn är, som sig bör, av simplare sorten. Jake Lonergan (Daniel Craig) vaknar upp i en öken med ett mystiskt, högteknologiskt armband men utan minne. Han tar sig till närmaste stad som snart invaderas av rymdskepp som kidnappar flera invånare. Jake tvingas slå sig ihop med stadens förmögna översittare (Harrison Ford) och några andra, inklusive en mystisk kvinna (Olivia Wilde) med dolda avsikter, för att hitta överlevande och bekämpa utomjordingarna.

Det var längesen en titel sade så mycket om en film som denna. Här har med precision kombinerat två genrer som kanske ger science fiction-fans lite mer än västernfanatikerna. Man har tagit de mer välbekanta ingredienserna från båda, inklusive västernfilmens envist surmulna machojargongen till utstuderade alienmonster med fräsig utrustning, och elegant vävt dem samman. Dessvärre känns det lite fegt och när lekfullheten uteblir återstår bara en konceptfilm.

Underhållande är det dock och det är om inte annat en snygg och välgjord film med trogna namn framför och bakom kameran. Ford har en ganska lättglömd andraplansroll (som agerar skurk i sin första scen men sedan blir antihjälte av Fords standardtyp) men lämnar över hjältefacklan till Craig som definitivt gjort intressantare roller men funkar väl i sammanhanget. Birollsveteraner som Sam Rockwell, Paul Dano, Clancy Brown, Keith Carradine och Walton Goggins bidrar med fint stöd.

Problemet med regissören Jon Favreaus filmer, som komedin "Elf" och "Iron Man" och "Iron Man 2", är att de bygger på kul, påhittiga idéer men saknar personlighet. Här om någonsin handlar det om stor budget och stora producentnamn vilket gör att man inte riktigt vågat gå hela vägen med konceptet och nöjer sig med att tillfredställa den breda publiken. Det blir lite försiktigt, snällt - och förutsägbart. Tankarna svindlar om vad regissörer som Quentin Tarantino, Zack Snyder eller Christopher Nolan hade kunnat göra med detta.

Det blir också svårt att avskilja gränsen mellan parodi och genuint drama. När både Craig och Ford nästan hela filmen igenom är hårda, tuffa och bittra män som stirrar intensivt och skjuter först för att tala sen blir det stundtals fånigt och det är svårt att avgöra vad som är gjort med glimten i ögat eller inte. Det är ingen kalkon men hade kunnat bli så mycket roligare. Nu är det mest en slätstruken, lättglömd mellanfilm om en väldigt underhållande sådan.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
P U T T E
Ja...ännu ett crap-manus som blir till film, dessutom i regi av "mästaren" Favreau. Nä jag vet inte...den funkade väl hyggligt i ungefär en timma sedan blir det mer och mer uppenbart att de inte hade något riktigt manus i ryggen...ingen ovanlighet.
Annars lite småkul att se en bunt trevliga skådisar, synd att inte resten rimmande med talang.

Är snäll och ger den två kapsyler av fem!
Emeric Carlsson
Nja, den hade kunnat vara mycket sämre. Som magiul säger längre är det skönt att alieninvasionen för en gångs skull inträffar under en annan tidsepok än nutid och framtid. Det började bra och man höll sig nyfiken ett tag. Men sen försökte Favreau (som jag för övrigt inte är helt förtjust i) få in för mycket action och den sista timmen kunde jag räkna in alla klassiska klyschor utom en. Tack vare de stabila första fyrtio minuterna landar betyget på en svag tvåa.
14398
det är så synd att filmen såg alldeles för mycket för om man tänker riktigt noga så är det en rolig film ide.

En skitfilm där cowboys slåss mot jävligt konstiga aliens 

varning var beredd att stänga av efter en timme.
Bara så du vet så du inte blir arg och besviken

1/5
Visa fler (50)

Veckans populära filmer

Visa fler