Film

Skribent

Katarina Emgård

8 augusti 2015 | 17:00

Rör inte mina 80-talsfilmer!

Tio klassiker som Hollywood bör lämna ifred.
Filmbolagen verkar älska 80-talet lika mycket som jag gör, om än väl intensivt på det där dåliga stan-sättet. Då tänker jag på den kavalkad av remakes, reboots och uppföljare som producerats de sista åren. Vissa har dem lyckats riktigt väl med som ”Mad Max – Fury Road”, medan andra filmer bara känns som ett slappt sätt för Hollywood att tjäna lite kaffepengar på. (”RoboCop”, ”The Karate Kid”...). 80-tals filmer har ofta ett skönt naivt skimmer över sig som enligt mig inte går att återskapa. Det beror nog främst på en förändring av vår attityd. Livet var inte så allvarsamt då, åtminstone inte för de få som levde med en pengabunte på fickan och en mobiltelefon i bagageutrymmet på sin DeLorean.

Trots att jag förstår varför filmbolagen vill plocka upp gamla manus, smacka på med CGI-effekter, piffig klippning, fläskig musik och krydda med en gnutta diskbänksrealism är det långt ifrån alla 80-tals filmer som överlever en sådan brutal make-over. I många fall är jag rädd för att charmen fettsugs och lekfullheten filas ner för att få till en mer hälsosamma och realistisk förebild. Därför kommer här min lista på 80-tals filmer som jag hoppas de håller sina klåfingriga tassar ifrån. För detta är troligtvis vad som skulle hända om du sprättade bort deras extra puffiga axelvaddar. 

"Goonies"


Vad gör den 80? Först och främst storyn om kidsen som ska rädda sitt föräldrahem från att omvandlas till en yuppie-golfbana. Men såklart också de onda italienska, mammiga maffiamännen, den undangömda piratskatten och det käcka ledmotivet av Cyndi Lauper. Och Sloth såklart. Inget blir nog mer 80 än honom.  

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake goonies

Hur skulle remaken se ut? Eftersom 10-åringa huvudrollsinnehavare inte varit poppis sedan 90-talet lär det  satsa på tonåringar som målgrupp istället med en för gammal Keanu Reeves som ledare för ”The Goonies”. Den skulle utspela sig i Brooklyn och handla om ett gäng hipsters i jakt på en undangömd, retro kaffemaskin som är värd massor med stålars. Istället för maffiamän skulle de vara förföljda av ett gäng korrupta gallerister. 

"The Lost Boys"


Vad gör den 80? Behöver jag säga mycket mer än SAXOFONKILLEN. Jo, men precis. Och såklart det faktum att storyn kan sammanfattas med två meningar. Dessutom glittrar vampyrernas blod och serietidningsaffärer är lika coola som stentvättade jeans.  

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake lostboys

Hur skulle remaken se ut? Man skulle börja med att stryka all humor ur manuset (möjligtvis addera lite under-bältet skämt). Istället för att hänga i serietidningsaffären är det Apple Store som gäller och varför inte klämma in lite miljöförstöringstema . I slutändan skulle man ha kvar med en semi-politisk, tafflig version av ”Twilight” med häftiga sms utskrivna över  hela bioduken. Självklart blir det också tre filmer. 

"Labyrint"


Vad gör den 80? Att det var coolt att en äldre snubbe, David Bowie i allt för tighta byxor, blir kär i en 15-årig brud. Det var inget man brydde sitt huvud alltför mycket med. Dessutom görs inte den här typen av nertonade fantasyfilmer längre.

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake labyrinth

Hur skulle remaken se ut? Pampigare. Sarah skulle vara utvald, speciell och utsänd att slåss mot David Bowie som i in tur skulle vara överdrivet ondskefull utan syfte. Alla sång- och dansnummer skulle bytas ut mot långdragna slagsmålsscener. Istället för handgjorda dockor skulle alla utom Sarah (Miley Cyrus) och Jareth (Alec Baldwin) vara CGI-monster med tufsig päls och dålig motorik. 

"Spökenas hämnd"


Vad gör den 80? En ung Bill Murray i sitt esse och att hans roll som den sjukt dryge och arrogante Frank Cross. De tre spöken är också skönt surrealistiska. En fin mix av  skräckfilmskänsla och lite Tim Burton-vibe som skulle familjesäkrats idag.  

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake scrooged

Hur skulle remaken se ut? Det skulle lätt kunna bli mycket ostigare och svulstigare. En riktig ”julfilm” som körts för en testpublik tills den är så familjeanpassad att skumtomtar skjuter ur högtalarna. Säkert är i alla fall att det skulle plocka bort det läskiga spöket och köra en snällare ”Casper”-variant istället. 

"Blade Runner"


Vad gör den 80? Här är det inte så mycket charmen som skulle försvinna som den fantastiska 80-talsdekoren och den sköna rytmen. Om några år får vi dessutom se hur mycket av deras framtidsvisioner som slagit in. Det var dessutom bara då man kunde dansa i neon. 

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remakeblade

Hur skulle remaken se ut? Jag tror vi kommer få se denna kultklassiker igen inom ett par år. Tyvärr skulle den främst bli riktigt menlös, precis som remaken på ”Total Recall” och ”Tron Legacy”. För att fjäska för publiken skulle de slänga in lite lagom med 80-tals nostalgi. Dessutom skulle väl Shia LaBeouf få spela huvudrollen och  Michael Bay regissera. 

"Big"


Vad gör den 80? Förutom att det är smågullit att en 12-årig pojke ligger med en vuxen kvinna och att hon efter insikten om vad som skett tar det helt chill? Ja, kanske den fotmanövrerade keyboarden eller det faktum att Josh jobbar med att uppfinna leksaker?

Large 54f9235318dc3ed68edded48de2919d4 big

Hur skulle remaken se ut? Läskigaste av allt! Tom Hanks skulle fortfarande spela Josh fast med nyfärgat hår och lagom PT-tränad. Han skulle jobba på Google och bli kär i Megan Fox som spelar en sexig, nördig programmerare. Han skulle förbli vuxen eftersom det ändå är roligare än att vara barn. ”Ansvar är kul” - i sann 2000-tals anda.  

"Gremlins"


Vad gör den 80? För att den här alldeles för långa och bisarra repliken inte klipptes bort:


Dessutom har små onda gosedjur inte varit läskiga sedan Lilli och Sussie slutade göra musik.

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake gremlins

Hur skulle remaken se ut? Hmm, försök göra om den plotten till en kuslig skräckfilm i ”Paranormal Activity”-style...  möjligtvis skulle det fungera om man kastade in någon slags sensmoral. En envåldshärskare för leksaksindustrin håller på att ta över världen med sina AI- Monchichis och en uppumpad Daniel Radcliffe ska rädda världen från undergång. 

"Beetlejuice"


Vad gör den 80? När såg du folk dansa besatta av ett spöke senast? När fick en skalbagge, som är en demon, som är ett spöke,  som är en skalbagge figurera som huvudperson? När senast skämtade man så oförskämt om döden? Nej, Tim Burton visste fortfarande vad han pysslade med på den här tiden. Designen är skönt flippad och inte så renodlad som hans senare filmer. 

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake beetlejuice

Hur skulle remaken se ut? Adam Sandler skulle spela Beetlejuice. 

"E.T the Extra-Terrestial"


Vad gör den 80? Idag är de flesta sci-fi-filmer dystopiska. Idén om att vi kan bli vänner med utomjordiska varelser lyfts i princip aldrig fram. Det var lite mer ”We Come in Peace” på den tiden helt enkelt. 

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remakeet

Hur skulle remaken se ut? Disney köper konceptet, sätter någon ung Glee-artist i huvudrollen och göra om den till musikal. Dessutom skulle självaste E.T vara dataanimerad och troligtvis se lite mer läskigt, tillrättalagt barnvänlig ut. Drew Barrymores roll skulle spelas av någon översminkad Beauty Queen kid. 

"Den oändliga historien"


Vad gör den 80? Att man vågade plocka en så flummig, mörk story och ändå göra en barnfilm av den. Generellt sett görs det väldigt få fantasyfilmer idag om man bortser från de senaste årens Harry Potter produktioner och Harry Potter look-alikes produktioner (”Beautiful Creatures”). I princip allt gjordes för hand och ett helt team med marionettspelare krävdes för att sköta alla dockor i filmen.

Large cee6ae850d579b0de5ebdf35d8b36f8b remake oandliga

Hur skulle remaken se ut? Hela filmen skulle göras om i 3D. De skulle plocka bort de mörka undertonerna (som i ”Guldkompassen”) och lägga till en lustig sidekick likt Jar-Jar Binks. De skulle också passa på att addera lite vuxenhumor för att tilltala hela familjen. En trött och bakis Rachel McAdams skulle göra berättarrösten till prinsessan.

Vilka filmer tycker ni de ska hålla tassarna ifrån? Fyll på med era favoriter!
| 8 augusti 2015 17:00 |