Film

Skribent

Mats Karlsson

21 april 2010 | 18:48

Nedräkning till sommaren: Prince of Persia

Nästa sommarfilm som MovieZine har tittat närmare på är Disneys matinéäventyr om den persiske prinsen Dastan, "Prince of Persia".

Ingen sommar utan ett riktigt maffigt matinéäventyr. Precis som tidigare år är det Disney som servar oss med ett spännande actionäventyr som utspelar sig på någon mystisk, avlägsen och fantasifull plats på jorden. I år heter filmen "Prince of Persia".

Titeln är nog välbekant för de flesta och anledningen till det är troligtvis att filmen baseras på det välkända spelet med samma namn. Men redan 1989 fick spelvärlden göra sig bekant med Prince of Persia, då det släpptes till Apple II och redan året därpå fanns det tillgängligt på ett tiotal spelkonsoler och sedan 1989 har det blivit nio spel om den persiske prinsens äventyr.

Nu ska vi dock få se den persiska prinsen på bioduken och det blir under ledning av producenten Jerry Bruckheimer. Regissör blev lite överraskande britten Mike Newell och till huvudrollerna valdes Jake Gyllenhaal som prinsen, Gemma Arterton som prinsessan och Ben Kingsley gestaltar den elaka härskaren vars plan är att släppa lös en sandstorm som hotar att förgöra världen. Prinsen och prinsessans uppgift är förstås att stoppa härskaren genom att återföra sanden till timglaset.

Att förvandla välkända spel till spektakulära filmatiseringar är inget nytt. Dessvärre är det alltför sällan de blir lyckade. Vi har exempelvis fått filmatiseringar av "Resident Evil", "Silent Hill", "Max Payne", "Doom" och filmerna om Lara Croft, "Tomb Raider", där vi kan konstatera att "Max Payne" och "Doom" faller under kategorin misslyckade spelfilmatiseringar.

Mannen som fick uppdraget att göra filmen är britten Mike Newell, mest känd för att ha regisserat "Harry Potter och den flammande bägaren". Men han har även gjort filmer som "Donnie Brasco" och "Fyra bröllop och en begravning".

Trots att många hellre hade sett en persisk skådespelare eller åtminstone någon med ett persiskt utseende i rollen som den persiske prinsen valde man en av Hollywoods hetare skådespelare till jobbet, nämligen Jake Gyllenhaal. En väldigt bred skådespelare som har provat på många olika genrer. Han blev Oscarsnominerad för sin roll som Jack Twist i "Brokeback Mountain", men har även medverkat i "Donnie Darko", "Jarhead", "Day After Tomorrow" och "Zodiac".

Den kvinnliga huvudrollen tacklas av engelska skådespelerskan Gemma Arterton som fick sitt stora genombrott i Bondfilmen "Quantum of Solace". Förutom Bond har hon även medverkat i filmerna "RocknRolla", "The Boat That Rocked" och nu senast "Clash of the Titans".

Men vi kommer även att få se Alfred Molina som shejk Amar. Molina har varit med i många större produktioner såsom "Jakten på den försvunna skatten", "Da Vinci-koden" och framför allt "Spider-Man 2".

Ingen riktig äventyrsfilm utan en skurk och här gestaltas elakingen i form av den elaka härskaren av Ben Kingsley. Hans stora paradroll är givetvis som Mohandas Gandhi i filmen "Gandhi", men har många filmer på sin långa meritlista. Kingsley var nyligen bioaktuell med Scorseses "Shutter Island" där han spelade Dr. Cawley. 

Tyvärr finns det för mycket som talar emot detta pengatyngda projekt. Malplacerade skådespelaren Gyllenhaal och givetvis att just Disney gör filmen. Risken är snålheten bedrar visheten genom att låta det bli en familjevänlig action för att kunna nå ut till en riktig bred målgrupp. Filmens stora plus är helt klart Ben Kingsley och regissören Newell, men frågan är om det är tillräckligt.

Den första trailern fick vi se i november som snart följdes upp en TV-spot till den årliga Super Bowl. Sedan fick vi vänta till mars innan Disney släppte nästa effektspäckade trailer.

Vi får dock vänta till 19 maj då "Prince of Persia" får världspremiär här i Sverige. Medan vi väntar på det har vi samlat ihop allt material som finns till Disneyäventyret. Du hittar allt här nedan.

Stillbilder från filmen är inlagda i galleriet som du hittar här

Se trailer 1

Se trailer 2 på officiella hemsidan

Se Super Bowl på officiella hemsidan

Se TV-spot 1 på YouTube

Se TV-spot 2 på YouTube

Se featurette 1 på officiella hemsidan

Se featurette 2 på officiella hemsidan

Se featurette 3 på officiella hemsidan

Se featurette 4 på officiella hemsidan

Se featurette 5 på officiella hemsidan

Se featurette 6 på officiella hemsidan

Hur pass peppad är du på "Prince of Persia"?

| 21 april 2010 18:48 |