Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 oktober 2017 | 18:00

Missa inte: De 11 mest efterlängtade tv-serierna med premiär i oktober

"Stranger Things", "The Walking Dead" och "Riverdale" - listan kan göras lång när en av årets starkaste tv-månader äntligen ligger framför oss.
Efter en sommar med ett förhållandevis skralt utbud på seriefronten (förutom "Game of Thrones" då givetvis) är oktober och höstsäsongen för tv äntligen här. Det är som om världens alla distributörer unisont har kommit överens om att när mörkret och kylan börjar dra in över landet - ska det åtminstone gå att värma sig under en filt i soffan, framför några fantastiska serier.
 
Månadens utbud är såpass imponerande att jag varit tvungen att plocka bort några av de större serierna ur listan, för att kunna lyfta fram några mindre guldkorn också. För er som gillar "Curb Your Enthusiasm", "The Flash", "Arrow", "The Shannara Chronicles" och "Legends of Tomorrow" - det här är månaden för er... men i listan nedan finns dessa serier inte med.
 

"The Gifted" - 2 oktober (FOX)

 
 
Systerkanalen FX lyckades leverera en grym första säsong av "X-Men"-serien, "Legion", i början av året. Nu är det FOX:s tur att ge de något mindre kända "X-Men"-mutanterna en chans att skina på egen hand i mutantserien "The Gifted".
 
Serien kommer följa en familj, vars pappa har som jobb att jaga mutanter åt regeringen, när de precis inser att barnen i familjen har övernaturliga krafter. För att rädda sina liv flyr dem tillsammans och hamnar slutligen i mutanternas hemliga motståndsrörelse.
 
"The Gifted" har redan hunnit sända ett avsnitt, som togs emot väldigt väl, i USA - det är däremot ännu oklart vilken svensk aktör som kommer att plocka upp serien här i Sverige.
 

"Vår tid är nu" - 2 oktober (SVT)

 
 
En av höstens viktigaste serier tar oss tillbaka till tiden i Sverige precis efter andra världskrigets slut. Med resturangen, Djurgårdskällaren, som bas får vi lära känna ägarfamiljen Löwander och deras många anställda.
 
Jag har fått ta del av åtta (av totalt 10) avsnitt inför premiären, och vi bjuds verkligen på en stark och välproducerad säsong. Vid en första anblick kan man få för sig att det här skulle vara en serie riktad mot en avsevärt äldre målgrupp än vad som faktiskt är fallet. Men med en hel del kärleksproblem, organiserad brottslighet och förklädd nazism kommer "Vår tid är nu" garanterat att trollbinda en stor del av den svenska befolkningen under de kommande veckorna.
 

"Suburra" - 6 oktober (Netflix)

 
 
Italien har visat att de kan producera grymma maffia-produktioner tidigare, och här kommer det första ordentliga samarbetet med Netflix på det temat.
 
Kyrka, politik och kriminalitet står på menyn när slaget om Roms rikedomar ska utkämpas och fördelas. En maffiaserie med Netflix budget, på italienska - kan det bli mycket bättre förutsättningar?
 

"Riverdale" - 12 oktober (CW/Netflix)

 
 
Med en förvånansvärt välgjord första säsong lyckades "Riverdale" med konstycket att välförtjänt liknas med David Lynchs första säsong av "Twin Peaks".

Den andra säsongen av "Riverdale" har lovat att leverera en ännu mörkare uppföljning åt seriens många fans. Något som definitivt verkar vara sant baserat på teasertrailern här ovan.
 

"Lore" - 13 oktober (Amazon Prime)

 
 
Baserad på podcasten med samma namn, träder Amazon Primes kusliga antologiskräckis in på marknaden. Jag har inför premiären fått ta del av 3 av säsongens totalt 6 avsnitt.
 
Varje avsnitt behandlar en viss folksägen ("Lore"), genom att den återberättas för oss som om det vore en saga. Varje avsnitt säger sig vara inspirerat av verkliga händelser (eller personer). Medan berättandet sker genom en "spökhistorie"-aktig berättarröst, spelas nyinspelade scener samtidigt upp sida vid sida med verkliga dokumentärsfynd - på ett väldigt effektivt sätt.
 

"Mindhunter" - 13 oktober (Netflix)

 
 
Den Oscarsnominerade regissören, David Fincher ("Fight Club", "Seven"), drog igång och satte tonen för Netflix första stora Original-serie, "House of Cards". Nu är han tillbaka och regisserar de två första och två sista avsnitten av den första säsongen av nya Netflixserien "Mindhunter". 
 
Förbered er på djupdykningar ner i seriemördares och serievåldtäcktsmäns mörka sinnen, med hopp om att förstå dem - så framtida offer kan räddas. 
 

"Jordskott II" - 15 oktober (SVT)

 
 
Att vi har något så spännande och intressant som ett fantasy/skräck-drama, med polisutredaren Eva Thörnblad i centrum, tillbaka på bästa sändningstid hos SVT är inte fy skam. Jag har fått kika på fyra avsnitt i förväg.
 
Om du gillade den första säsongen av "Jordskott" så kommer du garanterat att uppskatta uppföljaren. Eftersom stora delar av handlingen nu har flyttat till Stockholm, är Silverhöjdsskogen det enda jag hade velat se mer av... men både det vackra fotot och den stämningsfulla skräcken återfinns i den andra säsongen.
 

"White Famous" - 16 oktober (Showtime/HBO Nordic)

 
 
Den första säsongen av "White Famous" dyker upp hos HBO Nordic under oktober. Som en slags blandning av HBO Nordic-serierna "Dice" och "Insecure" passar den in perfekt. Jag har fått se två avsnitt inför premiären.
 
Jamie Foxx är med på ett hörn som exekutiv producent, likt Jim Carrey för "I'm Dying up Here", men han kan inte riktigt hålla sig borta från att spela en fiktiv version av sig själv. Vi får följa komikern Floyd Mooney vars karriär tar fart när han plötsligt får en roll i nästa Foxx-film. Baserat på de två första avsnitten kan det här definitivt bli höstens bästa nytillskott på komedisidan.
 

"Mr. Robot" - 18 oktober (USA Network/SVT)

 
 
Sam Esmail är tillbaka med sin skapelse och en tredje säsong. I vanlig ordning har han skrivit, producerat och regisserat samtliga avsnitt för att garantera att hans vision blir till verklighet.
 
Den tredje säsongen har dessutom knutit Bobby Cannavale ("Vinyl") till sig, som nu får slå sig in i den redan grymma skådespelarensamblen. Frågan är hur mycket mer det går att göra kring Elliot Andersons psykiska problem?
 

"The Walking Dead" - 23 oktober (AMC/Dplay)

 
 
"All-out-war" är ledorden inför den åttonde säsongen av "Game of Thrones".. ursäkta - "The Walking Dead" menade jag givetvis. Precis som "GoT" hade "TWD" en lite svagare sjunde säsong, som mest behövde finnas där för att ställa upp pjäserna inför den åttonde "krigs"-säsongen.
 
Men nu är vi äntligen där, med en Rick som är redo att hämnas på Negan - den här gången med tillräckligt mycket folk bakom sig för att verkligen kunna utmana sin värsta fiende hittills.
 

"Stranger Things" - 27 oktober (Netflix)

 
 
Förra sommarens succé siktar i åt på att bli höstens stora succé, med sin Halloweenpremiär i slutet av månaden. Händelserna i den första säsongen fortsätter att hålla folket i den lilla orten, Hawkins, sysselsatta. 
 
Eleven är tillbaka och Chief Hopper visar sig vara någon annan än vi först trott - samtidigt som säsongens monster är större än någonsin förr. Förhoppningsvis har Duffer-bröderna lyckats skrapa ihop en lika grym säsong som de gjorde vid sitt första försök.
 
Det var allt som oktober hade att erbjuda! Vilka serier har du sett fram emot mest? Kommentera gärna nedan!
| 3 oktober 2017 18:00 |