Stranger Things (2016-)

NÄSTA AVSNITT : S02 E01 | 1 FEBRUARI 2017
13 DAGAR
16 TIMMAR
26 MINUTER
0 SEKUNDER
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
”Stranger Things” är en kärleksförklaring till 80-talets filmer med övernaturliga inslag och handlar om en pojke som försvinner spårlöst. Medan vänner, familj och polisen söker svar dras de in i ett märkligt mysterium med topphemliga experiment, skrämmande övernaturliga krafter och en väldigt underlig liten flicka.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

Chapter One: The Vanishing of Will Byers

2016-07-15

S01 E02

Chapter Two: The Weirdo on Maple Street

2016-07-15

S01 E03

Chapter Three: Holly, Jolly

2016-07-15

S01 E04

Chapter Four: The Body

2016-07-15

S01 E05

Chapter Five: The Flea and the Acrobat

2016-07-15

S01 E06

Chapter Six: The Monster

2016-07-15

S01 E07

Chapter Seven: The Bathtub

2016-07-15

S01 E08

Chapter Eight: The Upside Down

2016-07-15

SÄSONG 2

S02 E00

Chapter Ten: The Boy Who Came Back to Life

S02 E01

Chapter Ten: The Boy Who Came Back to Life

2017-02-01

S02 E02

Chapter Nine: Mad Max

S02 E03

Chapter Eleven: The Pumpkin Patch

S02 E04

Chapter Twelve: The Palace

S02 E05

Chapter Thirteen: The Storm

S02 E06

Chapter Fourteen: The Pollywog

S02 E07

Chapter Fifteen: The Secret Cabin

S02 E08

Chapter Sixteen: The Brain

S02 E09

Chapter Seventeen: The Lost Brother

RECENSION: STRANGER THINGS

Lagom rysligt i återvunnet 80-talsmysterium
BMX-cyklar, walkie-talkies och Winona Ryder. När 80-talet ringde och ville ha tillbaka sitt sommarmysterium är det ingen som svarar hos Netflix, de har händerna fulla med Stephen King-böcker och öronen dränkta i John Carpenter-syntar. Stranger Things är en fest för nostalgiker, dock utan överraskningar.
Att det amerikanska 80-talet ligger i tiden är inget nytt. Dagens stora genrefilmskapare som J.J Abrams, Gareth Edwards och Adam Wingard må vara vuxna män med framtidens filmäventyr  i blicken och stora plånböcker i bakfickan efter filmer med feta specialeffekts-budgetar. Men genom skamlösa nostalgitrippar som “Super 8”, “The Guest”, “Midnight Special” eller David Robert Mitchells “It Follows” avslöjas deras inre längtan tillbaka till en Spielbergsk villaförortsbarndom. Till ett fredagkvällshångel i baksätet på en gammal cheva, till småskaliga mysterier som höll sig på heltäckningsmattan och en enklare tid när en slangbella och ficklampa var allt man behövde i ryggsäcken för att lösa det ytterst lokala rymdmonster-mysteriet som plötsligt fått gatulämporna i den sömniga småstaden att flimra. Och vi förstår dem.

Ett mystiskt försvinnande blir startskottet för ett sommarmysterium i bästa “E.T”- och “Stand By Me”-anda när Netflix spolar tillbaka bandet till 80-talet med nostalgitrippen “Stranger Things”.

Först är det bara mamma Joyce (Winona Ryder) som anar oråd när sonen Will inte kommer hem från Dungeons & Dragons-spelkvällen med sitt nördiga grabbgäng i kompisens källare. Eftersom de bor i sömniga Hawkins, Indiana där knappt ett brott begåtts på tjugo år så tror de flesta, även sheriffen Hopper (David Harbour) att grabben bara rymt hemifrån. Men när pojkens BMX-cykel hittas övergiven i ett dike längs en mörk skogsväg samtidigt som även en ung tjej försvinner efter en hemmafest börjar fler ana oråd. Kompisgänget ger sig ut på sin egna cykelburna jakt parallellt med polisens utredning och de mystiska spåren leder dem allt närmare regeringens superhemliga experiment som pågår bakom stängda dörrar på det lokala militärlabbet.

Det är bäddat för ett högst tidstypiskt sommarmysterium ur pojkperspektiv som emellanåt lyckas bli både riktigt spännande och överraskande kusligt. För den som kan sitt Amblinska filmarv eller läst sin Stephen King kan Spielberg-pastischens jakt att bocka av varje genreklyscha och tidsmarkör kännas lite väl bekant samtidigt som Winona Ryders yviga skådespel får en att förstå varför hennes namn i rollistan främst klingar nostalgi. Detta vägs å andra sidan upp av ett tjusigt episodberättande som hela tiden fokuserar mer på det stora mysteriet än småintrigerna utan att för den delen glömma bort att ge plats åt både trevande tonårsromantik och finurliga hyllningar till genreklassiker som “The Thing” och “Närkontakt av tredje graden”.

Kombinera det med en skicklig barnensemble och ett kärleksfullt hantverk som mellan varven får serien att kännas som ett bortglömt fynd i VHS-korgen, vilket gör “Stranger Things” till en välkommen nygammal bekantskap lagom till sommarens regniga kvällar. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Wugllabang
Kunde bara se tre avsnitt sen fick det räcka, vilken total jävla sörja. En sopcontainer fylld med utdaterade Spielberg-klicheer till den grad att det inte kan ses som något annat än en totalt unken ripoff på hela 80-talets blockbuster-estetik, fast mycket mindre genuint i sitt genomförande. Det fanns inte en enda detalj i den här serien som inte var en hyper-kalkylerad supersmörig nostalgirunks-pekpinne producerad på det mest sockersöta och artificiella sättet för att till varje pris bli den ultimata familjefilms-disney-incestuösa jävla young-adult fenomenet som tilltalar ALLA. Stundtals så pinsamt uselt att det framkallade käkspänningar. Sätter inget betyg, men att denna serien blev hyllad som den blivit får mig att känna mig själsligt distanserad från samhället vi lever i.
EricLemon
En ok serie, inte mycket mer. Känns som man har sett det här innan. Det märks att det är väldigt mycket inspirerat av Stand By Me samt även spelet The Evil Within.  Tycker den är för förutsägbar och lite seg emellanåt.  Barnskådespelarna däremot är bland de bästa jag har sett, otrolig hög nivå.  3/5.
magiul
Grymt fängslande och oväntat läskig. I alla fall första halvan. Sen tappar den lite fart när trådarna ska knytas ihop i andra halvan. Men 4/5 blir det till första säsongen. Jag klämde hela serien en helg. Fördelen med bara åtta avsnitt. :-D
Visa fler (14)

Veckans populära serier

Visa fler