Stranger Things 2016-

Drama Skräck Thriller
USA
50 MIN
Engelska
Stranger Things poster

Synopsis

”Stranger Things” är en kärleksförklaring till 80-talets filmer med övernaturliga inslag och handlar om en pojke som försvinner spårlöst. Medan vänner, familj och polisen söker svar dras de in i ett märkligt mysterium med topphemliga experiment, skrämmande övernaturliga krafter och en väldigt underlig liten flicka.
Ditt betyg
4.3 av 1,295 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Chapter One: The Vanishing of Will Byers
2016-07-15
02
Chapter Two: The Weirdo on Maple Street
2016-07-15
03
Chapter Three: Holly, Jolly
2016-07-15
04
Chapter Four: The Body
2016-07-15
05
Chapter Five: The Flea and the Acrobat
2016-07-15
06
Chapter Six: The Monster
2016-07-15
07
Chapter Seven: The Bathtub
2016-07-15
08
Chapter Eight: The Upside Down
2016-07-15

Recensent

Jakob Åsell

14 juli 2016 | 10:00

Lagom rysligt i återvunnet 80-talsmysterium

BMX-cyklar, walkie-talkies och Winona Ryder. När 80-talet ringde och ville ha tillbaka sitt sommarmysterium var det ingen som svarade hos Netflix, de hade händerna fulla med Stephen King-böcker och öronen dränkta i John Carpenter-syntar. Stranger Things är en fest för nostalgiker, dock utan överraskningar.
Att det amerikanska 80-talet ligger i tiden är inget nytt. Dagens stora genrefilmskapare som J.J Abrams, Gareth Edwards och Adam Wingard må vara vuxna män med framtidens filmäventyr  i blicken och stora plånböcker i bakfickan. Men genom skamlösa nostalgitrippar som “Super 8”, “The Guest”, “Midnight Special” eller David Robert Mitchells “It Follows” avslöjas deras inre längtan tillbaka till en Spielbergsk villaförortsbarndom. Till ett fredagkvällshångel i baksätet på en gammal cheva och till småskaliga mysterier som höll sig på heltäckningsmattan. Till en enklare tid när en slangbella och en ficklampa var allt man behövde packa i ryggsäcken för att lösa det ytterst lokala rymdmonster-mysteriet som plötsligt fått gatulamporna i den sömniga småstaden att flimra - och nog går det att förstå dragningen.
 
Ett mystiskt försvinnande blir startskottet för ett sommarmysterium i bästa “E.T”- och “Stand By Me”-anda när Netflix spolar tillbaka bandet till 80-talet med nostalgitrippen “Stranger Things”.
 
Först är det bara mamma Joyce (Winona Ryder) som anar oråd när sonen Will inte kommer hem från Dungeons & Dragons-spelkvällen hos sitt nördiga grabbgäng i kompisens källare. Eftersom de bor i lilla Hawkins, Indiana där knappt ett brott begåtts på tjugo år så tror de flesta, även sheriffen Hopper (David Harbour) att grabben bara rymt hemifrån. Men när pojkens BMX-cykel hittas övergiven i ett dike längs en mörk skogsväg samtidigt som även en ung tjej saknas efter en hemmafest börjar man ana oråd. Kompisgänget ger sig ut på sin egna cykelburna jakt parallellt med polisens utredning och de mystiska spåren leder dem allt närmare regeringens superhemliga experiment som pågår bakom stängda dörrar på det lokala militärlabbet.
 
Det är bäddat för ett högst tidstypiskt sommarmysterium ur pojkperspektiv som emellanåt lyckas bli riktigt spännande och överraskande kusligt. För den som kan sitt Amblinska filmarv eller har läst sin Stephen King kan denna Spielberg-pastischs ambition att bocka av varje genreklyscha och tidsmarkör kännas lite väl anstängd. På tal om ansträngd, Winona Ryders yviga överspel får en att förstå varför hennes namn i rollistan främst klingar nostalgi.
 
Detta vägs å andra sidan upp av ett tjusigt episodberättande som hela tiden fokuserar mer på det stora mysteriet än på småintrigerna utan att för den delen glömma bort att ge plats åt både trevande tonårsromantik och finurliga hyllningar till genreklassiker som “The Thing” och “Närkontakt av tredje graden”. Kombinerat med en skicklig barnensemble och ett kärleksfullt hantverk så skapas en hemtrygg känsla av ett bortglömt fynd i VHS-korgen, vilket gör “Stranger Things” till en välkommen nygammal bekantskap lagom till sommarens regniga kvällar. 
| 14 juli 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
4
Oväntat bra. Ska sägas att jag undkom hypen efter bara snubblat över den på Netflix. Helt i mitt tycke. Är vanligtvis mycket skeptisk till barnskådespelare men här gör dem det genomgående riktigt bra. Sammantaget en stark fyra.
Läs mer
3
Jag tycker att den är överskattad. Den får tre eftersom den är så väl genomtänkt.
Läs mer
4
Mycket bra Perfekt serie i vintermörkret som både ger fram nostalgi och rysningar. Stranger things (2016) Producenter: Duffer bröderna  Kort handling: Stranger things handlar om att en pojke vid namn Will Byers försvinner spårlöst i en liten stad vid namn Hawkings. Polisen, hans vänner och hans mamma letar förfullt men inga spår. En dag dyker en tjej upp med krafter skepnader börjar visa sig och emn mamma som börjar prata med lampor ? Man kan säga att riktigt skumma saker börja hända efter pojkens försvinnande. Mina tankar om den första säsongen : Man kan ju inte bara sluta älska tanken på att den här serien är utspelad 80 -tal till och med jag som är född på 2000 talet får sån nostalgi av att kolla på denna serie. Somsagt så sa jag 80-tal och och några härliga exempel som man känner igen är affisher, cyklar med ett framlyse på, och till sist Star Wars figurerna.  Första avsnittet jag kolla in tyckte jag verka ganska tråkigt men efter att ha kollat om det och inte fipplat med mobilen samtidigt märkte jag verkligen hur spännande serien faktiskt var. Många gånger efter avsnittet vill man se mer då dom verkligen lcykas med att göra cliffhangers på varenda avsnitt.  tyckande om att följa handling: Dom följer handligen bra och man blir inte förvirrad då det handlarom portaler, dimensoner osv. Skådespeleriet : För att vara barnskådespelare tycker jag att dom gör ett mycket bra jobb och (Millie Bobby Brown ) som spelar Elen gör ett extra bra jobb då hon har en svårare roll. Till dom äldre skådespelare tycker jag att dom är helt okej ! den som gör mest inryck är väl (Winona Ryders) som spelar (Will Byers) Mamma (Joyce Byer). Den här serien tycker jag vänder sig till folk som i tonåren men tror dom äldre också skulle få nostalgi känsla då dom själva var tonåringar på 80 -talet . helhet : Mycket bra serie som ger en både nostalgi och rysningar i vintermörkret .
Läs mer