Jordskott 2015-2017

Jordskott poster

Synopsis

Tio år har gått sedan poliskommissarie Eva Thörnblads (Moa Gammel) dotter Josefine försvann vid skogssjön i Silverhöjd. Det ansågs vara en tragisk drunkningsolycka, men kroppen hittades aldrig och Eva har inte kunnat släppa tanken på att någon tog henne. Nu händer det igen. En liten pojke i Silverhöjd försvinner utan ett spår och Eva åker tillbaka till sin hembygd. 
Ditt betyg
3.3 av 294 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Part I
2014-11-30
02
Part II
2015-02-16
03
Part III
2015-03-02
04
Part IV
2015-03-09
05
Part V
2015-03-16
06
Part VI
2015-03-23
07
Part VII
2015-03-30
08
Part VIII
2015-04-06
09
Part IX
2015-04-13
10
Part X
2015-04-20

Recensent

Rebecca Unnerud

7 april 2015 | 10:05

Serien som sprang till skogs och gjorde succé

Det är något visst med serier som går sin egen väg (trots förebilder) och som lyckas få med sig en storpublik på köpet. ”Jordskott” är en sådan lyckoträff.
"Jordskott" kretsar kring poliskommissarie Moa Gammels Eva Thörnblad vars dotter försvann spårlöst vid en sjö för sju år sedan. Flickan förklarades drunknad, men Eva är övertygad om att någon tog henne. När ännu ett barn försvinner i den fiktiva bruksorten Silverhöjd återvänder Eva till sin hembygd. Hon ska ta hand om arvet efter sin pappa, en storföretagare som gick hårt åt traktens urskog, men framförallt ska hon ta reda på om det finns någon koppling mellan pojkens och hennes dotters försvinnanden. Kanske att handlingen låter som valfri nordisk kriminaldrama med en hel del dos realism, men det här är något annat, vilket en miljonpublik i Sverige redan har upptäckt. Dessutom har serien, som går under benämningen ”en svensk Twin Peaks”, redan distribuerats till ett flertal länder och prisats på galor.

Historien, karaktärerna och replikerna är inte övertydliga som svensk fiktion annars har en tendens att vara. Allt är lite svävande och öppet för fria tolkningar. Till en början är det inte tydligt vad varken skaparen Henrik Björn eller personerna i serien har för avsikter och det är oerhört befriande. Det börjar som en klassisk kriminalberättelse med förutsägbar historia och halvrisig dialog men det dröjer bara ett par avsnitt innan något annat växer fram och serien blir bara starkare och starkare ju längre den fortskrider.

Moa Gammel gör sin Eva trovärdig och har fått större erkännande än hon fick i fjol när hon spelade huvudroller i ”Kärlek deluxe”, ”Tommy” och ”Hemma”.  Hon är omgiven av svenska skådespelareliten med alltid sevärda Göran Ragnerstam, Peter Andersson, Lars-Erik Berenett, Ann Petrén, Lia Boysen, Ann-Sofie Rase… ja, listan kan göras lång. Även om skådespeleriet är bra så är det vårt lands största fond – Skogen – som spelar den bärande rollen, både i själva budskapet i grundhistorien och rent visuellt. I Sala hittade Henrik Björn och teamet sitt Silverhöjd och de har verkligen lyckats skapa ett eget universum, likaså den svenska urskogen som både lyckas vara skrämmande och hotfull och drömsk och vacker som John Bauers ”Bland tomtar och troll”. Balansen rubbas när människan gör intrång på naturen och i ”Jordskott” skildras naturens sätt att säga ifrån och även om mycket är mystiskt och övernaturligt åskådliggörs naturens sårbarhet i det övernaturliga som händer. 

Det är en stämning och atmosfär som är trollbindande och stundtals påminner den om mystiska ”Top of the Lake”. Ibland kanske miljöerna, ljudarbetet och det snygga fotot är mer fascinerande än själva historien som ibland lider av logiska luckor och en dialog som inte alltid fungerar mellan karaktärerna. Det kan upplevas som frustrerande för vissa som avsnitt efter avsnitt väntar på svar men där mycket fortsätter att hänga löst och osammanhängande, det är därför en mycket djärv satsning. Anledningen till att tittarna ändå dröjer sig kvar tror jag är att ”Jordskott” bjuder på något nytt och känns som en nyskapande satsning och förstås för att övernaturliga inslag ligger i tiden. Att serien på sina håll är riktigt otäck med skräckscener gör den också till en tacksam snackis.

Även om den långtifrån är fulländad är ”Jordskott” en säregen och ambitiös serie som verkligen förtjänar sin framgång. Att den är inspirerad av "Twin Peaks" gör den inte sämre, en värdig hommage till en kultserie är aldrig fel. 
| 7 april 2015 10:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
En svag 3a efter 2 säsonger, första hade de lilla extra med mystik och spänning, i andra va de mer seghet och drama. men helt klart en sevärd serie, med många skådisar som gjorde sina sista insatser.
Läs mer
2
Hörs man i cyberrymden? :) Sådär... Jag som ser extremt mycket film och har gjort i mitt över 50-åriga liv nu, reagerar på Jordskott... Bra idé, halvbra genomförande. Men visst tv är tv, film är film och jag ser mest film. Jag reagerar ändå på hur tv är så efter film i klippning, tempo, realistiska karaktärer... Drama är tv (svt) bra på men underhållningsfilm där har de mycket kvar... Behöver skriva en avhandling om detta känner jag och det ryms inte här :) Men ska ge serien en chans... Bordwalk Empire, bra... House of Cards med Kevin Spacey som Francis Underwood bra, den engelska förlagan med Ian Richardson som Francis Urquhart bättre, även om den får lite mindre på Imdb :) Sen får jag rödmarkering på vartannat ord nu... Jag vet, jag stavar illa men inte så illa... får kolla det :)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu