Vår tid är nu 2017-2021

Drama Historisk
Sverige
Svenska
Vår tid är nu poster

Synopsis

Svensk dramaserie och en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt. Familjen Löwander kämpar med att hålla igång krogverksamheten medan tiderna moderniseras efter andra världskriget och det blir en central konflikt i familjen.
Ditt betyg
3.9 av 97 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
The Peace
2017-10-02
02
The Return Home
2017-10-09
03
The Jubilee
2017-10-16
04
Secrets
2017-10-23
05
The Restaurant Keeper
2017-10-30
06
The Reopening
2017-11-06
07
The Crayfish Party
2017-11-13
08
The Agreement
2017-11-20
09
The Housewife
2017-11-27
10
The Hope
2017-12-04

Recensent

Jonatan Blomberg

2 oktober 2017 | 15:30

Höstens viktigaste serie kommer kusligt rätt i tiden

"Vår tid är nu" börjar sin berättelse på måndagen den 7 maj 1945 - när andra världskriget äntligen var över och nya, ljusare tider låg framför oss. Premiären av SVT:s storsatsning börjar sändas bara dagar efter att nazister åter öppet marscherat på våra gator, vilket får serien att kännas kusligt aktuell. MovieZine har sett 8 av säsongens totalt 10 avsnitt inför den här recensionen.
Även fast "Vår tid är nu" till en början utspelar sig under 1940-talet, med karaktärer som pratar och klär sig som man då gjorde, är seriens berättarstil och känsla väldigt modern. Berättelsen vi får ta del av är allt annat än en långsam och dammig historielektion. Istället får en rapp och stundtals vacker historia ta plats, med den anrika Djurgårdskällarens öde som motor i berättandet.
 
En av årets mest hyllade serier, av både vanliga tittare och kritiker, är dystopidramat "The Handmaid's Tale". Vilket är en serie som effektivt målar upp en bild av en hemsk framtid, där delar av befolkningen utrotats på grund av sitt sätt att tänka och leva. En olustig känsla kryper fram medan historien visar hur vår värld inom en snar framtid kan komma att se ut. Det är samma oro som "Vår tid är nu" tar avstamp i genom att visa upp vår faktiska historia. En historia och ett kollektivt minne som sakta börjat tyna bort ur det svenska medvetandet.
 
SVT:s stora höstsatsning tar i från tårna när teman som rasism, nazism, klasskillnader, homosexualitet, feminism, sex utanför äktenskap, fackföreningar, kommunism och organiserad brottslighet avverkas på löpande band. I centrum står däremot kärleken och viljan att vara bättre än det som varit. Till skillnad från "The Handmaid's Tales" själsligt nedtryckande berättelse, är "Vår tid är nu" istället en upplyftande påminnelse om var vi kommer ifrån - och vad vi lämnade bakom oss.
 
Genom att låta Djurgårdskällaren agera bas lär vi känna ägarfamiljen Löwander, bestående av bröderna Gustaf och Peter, systern Nina och mamma Helga. De representerar överklassen och hamnar i olika typer av problem när affärerna går dåligt. Den hårt arbetande kökspojken Calle och två av Djurgårdskällarens servetriser, visar hur den fattiga delen av befolkningen tvingas slita för brödfödan.
 
Några av sidohistorierna känns visserligen något övertydliga och förutsägbara, men på det stor hela är Djurgårdskällaren en bra utgångspunkt för de olika historierna vi får ta del av. Redan i första avsnittet blossar en förbjuden kärlek upp mellan överklassdottern Nina och kökspojken Calle, som är tillräckligt välskriven och grymt agerad, under resten av säsongen, för att vi som tittare ska vilja bli investerade i deras öde. Det bjuds även på en del naket, några slagsmål samt hot från Stockholmsgangsters - vilket gör att tempot känns allt annat än långsamt. 
 
I några av huvudrollerna ses Suzanne Reuter, Peter Dalle, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson. Samtliga levererar på en hög nivå, även om Heddas berättelse ger henne de bästa förutsättningarna att skina framför kameran - vilket hon också gör. Redan innan den första säsongen börjat sändas står det klart att det kommer en fortsättning med 10 avsnitt till - som ska sändas under hösten 2018.
 
Men redan nu kan vi ta del av en av höstens viktigaste svenska serier, och förhoppningsvis komma till insikt med att allt inte var bättre förr, även om viljan att bli bättre mycket väl kan ha varit starkare då.
| 2 oktober 2017 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
5
Underhållande o bra miljö o underbar bra serie
Läs mer
4
En mycket underhållande svensk serie! Intressanta karaktärer. Bra rakt igenom.
Läs mer
5
Otroligt impad! Musiken, berättelserna, agerandet, miljön, kostym och mer därtill!
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu