Skribent

MovieZine.se

5 december 2013 | 09:01

Lucka 5 - Filmåret enligt Helena Lindblad

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag är det Helena Lindblad, filmredaktör och kritiker på DN Kultur, sammanfattar filmåret.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Silver Linings Playbook": Stökig, neurotisk och energiladdad kärlekshistoria med enastående skådespelarinsatser.

2. "Blå är den varmaste färgen": Provokativ och välspelad guldpalmsvinnare som gör en sällsynt naken och inlevelsefull skildring av kvinnlig sexualitet.

3. "The Act of Killing": Långlång historielektion om efterkrigstidens okända folkmord då en miljon oliktänkande slaktades av den indonesiska regimen på 60-talet. Mördarna återskapar och gestaltar sina övergrepp framför kameran. En film som är ibland det mest fysiskt och psykiskt omskakande man utsätta sig för.

4. "Turinhästen": Oförglömligt och mästerligt om en bonde och hans häst, den som fick Nietzsche på fall.

5. "Återträffen": I årets bästa svenska film ställer Anna Odell sina gamla klasskamrater till svars för nio års lidande. Skicklig, metafilmisk väv som blandar verklighet och fiktion i ett gripande drama om minnets bedräglighet och det försonande i att försöka förstå.

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Att jag intervjuade Emma "Hermione" Watson för "The Bling Ring" vilket gav mig en helt ny status i min tonårsdotters ögon.

Vilka trender har du sett under året?

– Att skådespeleriet fått en renässans - i tv-dramatiken. Kan bara vara positivt för filmen också. Briljanta tv-serier som till exempel "Breaking Bad", "Orange is the new black", "Top of the lake" och franska "Gengångare" hittar nya, fräscha namn som får lysa och blomstra.

Vad kommer vi att minnas från filmåret 2013?

– Den upphetsade debatten om A-märkning. Fyra svenska biografer bestämde sig för att bechdeltesta sina filmer på förhand och tala om för publiken vilka som passerar testet. Manliga kritiker och debattörer varnade bistert för kulturskymning, kritikens död och så vidare. Man blandade friskt ihop begrepp som kvalitet med kvantitet och konsumentupplysning. Visar framför allt att genusfrågan fortfarande kan vara högst kontroversiell.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "Nymphomaniac" så klart. Lars von Trier rules.

Har du missat de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

| 5 december 2013 09:01 |