BOKTIPS

Skribent

Jenny Bång

27 maj 2015 | 18:00

Lästips! 8 böcker som når vita duken under 2015

Är du på jakt efter boktips för sommaren?
Är du på jakt efter böcker att läsa under semestern? Eller vill du kanske bara ha den fulla upplevelsen av att både ha läst boken och sett filmen? I så fall kommer här en lista med boktips. Böckerna har precis filmatiserats och når vita duken under 2015. Har ni fler exempel på böcker som snart blir film?

Pappersstäder


Large 1af1220ac52012673c73ef90d03a8c04 838d80287198f9f5a56ffb20084ec554 paper3

"Förr eller senare exploderar jag" blev en succé på biograferna. Nu går även filmatiseringen av John Greens bok Pappersstäder, upp på biograferna. Det är samma manusförfattare som till förra filmen, men en annan regissör. Nat Wolff som var med i förra filmen, återkommer nu som huvudrollsinnehavare. Han spelar Quentin, vars barndomsvän Margo, spelad av den otroligt populära modellen Cara Delevigne, försvinner under mystiska omständigheter.

"Paper Towns" har biopremiär den 24 juli. 

Black Mass


Large 1af1220ac52012673c73ef90d03a8c04 f3ad75ca6f04aec26761e01e1cd8c606 blackmass

"Black Mass" är filmatiseringen av boken med den betydligt längre titeln "Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob". Med skådespelare som Johnny Depp, Dakota Johnson, Benedict Cumberbatch och Sienna Miller, är det en film att hålla koll på. Handlingen är baserad på den sanna historien om Whitey Bulger, en av de värsta brottslingarna i USA (och bror till en f.d. senator), som även var informatör till FBI.

"Black Mass" beräknas komma på bio i slutet av september.

Carol
Den redan mycket omtalade filmen var bland annat med och tävlade i Cannes. Todd Haynes filmatisering är baserad på Patricia Highsmiths roman "The Price of Salt" (även publicerad med titeln "Carol"). Boken är skriven under pseudonymen Claire Morgan och publicerades 1952. Handlingen utspelar sig i 50-talets New York där Carol, spelad av Cate Blanchett, inleder ett förhållande med den yngre kvinnan Therese. Förhållandet är inte helt okomplicerat och definitivt inte populärt i ett samhälle där homosexualitet fortfarande är förbjudet.

"Carol" får svensk biopremiär i början av 2016. 

Ensam på Mars
Andy Weirs science fiction- roman Ensam på Mars, från 2011, har filmatiserats och når biograferna i slutet av november. Boken publicerades från början av författaren själv, på Kindle, där den blev en succé. De senaste åren har vi sett ett par ”ensam i rymden”-filmer. Den här gången har Ridley Scott regisserat. Matt Damon spelar den amerikanske astronauten Mark Watney, som lämnas ensam kvar på Mars under en evakuering, utan möjlighet att kontakta jorden.

Premiären av "The Martian" är beräknad till 25 november.

Mörka platser
Efter den populära "Gone Girl", kommer nu filmatiseringen av Gillian Flynns föregående bok. "Mörka platser" handlar om Libby Day, som i filmen spelas av Charlize Theron. Libby blev som barn vittne till mordet på sig egna familj. En satanisk sekt anklagades och hennes bror dömdes för morden. I vuxen ålder blir Libby kontaktad av en grupp, The Kill Club, som på nytt gör eftersökningar i det brutala mordet och de är inte övertygade om att hennes bror är skyldig. 

Filmen, "Dark Places", har premiär 14 augusti. 

In the Heart of the Sea 
"In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex", är en bok skriven av Nathaniel Philbrick. Det är den sanna historien om hur valskeppet Essex attackerades och sänktes av en kaskelot på Stilla Havet i början av 1800-talet. I rollerna som besättning kommer vi bland annat få se Chris Hemsworth och Cillian Murphy, som efter att deras båt sänkts tvingas göra allt för att överleva mitt ute på öppet hav. Händelsen sägs bland annat ha inspirerat Herman Melville när han skrev Moby Dick.

"In the Heart of the Sea" har premiär 25 december.

En man som heter Ove
På juldagen har filmatiseringen av Fredrik Backmans omåttligt populära bok premiär. Regin står Hannes Holm för och i huvudrollen som Ove kommer vi få se Rolf Lassgård. Romanen kom ut 2013 och blev den mest sålda boken i Sverige det året. Mannen som heter Ove är en bestämd man, som vill ha det på sitt sätt. Det innebär att man självklart ska köra Saab och att det ska vara ordning och reda i bostadsområdet. När ensamvargen Ove en dag får nya grannar, förändras plötsligt hans ordningsamma tillvaro. 

"En man som heter Ove" har premiär 25 december.

The Revenant
Alejandro Gonzalez Inarritu, som nyligen regisserade "Birdman", han nu valt att regissera filmatiseringen av Michael Punkes roman, "The Revenant". Under en jakt 1823, lämnas pälsjägaren Hugh Glass kvar av sina kollegor, efter att han attackerats av en grizzlybjörn. De tror att han omkommit i attacken och flyr platsen med hans vapen. Glass överlever dock och är nu fast besluten att hämnas kollegornas svek. Hämnden blir hans drivkraft när han måste överleva med sina fruktansvärda skador och ta sig fram genom ett minst sagt ogästvänligt landskap. Hugh Glass spelas i filmen av Leonardo DiCaprio och hans kollegor av bland andra Tom Hardy och Will Poulter.

Filmatiseringen "The Revenant" har amerikansk premiär i slutet av december.

Vad läser du i sommar? Tipsa i kommentarerna nedan.
| 27 maj 2015 18:00 |