Paper Towns 2015

Romantik Mysterium
USA
109 MIN
Engelska
Paper Towns poster

Synopsis

Tonårskillen Quentin och hans gåtfulla granntjej Margo älskar mysterier så mycket att hon till slut blir ett… En natt försvinner Margo. Hon lämnar kryptiska ledtrådar efter sig som hon vill att Quentin ska tyda och tillsammans med fyra polare ger han sig av på en galen och känslosam jakt. För att hitta Margo måste han få en djupare förståelse för både vänskap och kärlek …
Ditt betyg
3.2 av 832 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Paper Towns
Biopremiär
24 juli 2015
DVD-premiär
23 november 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

21 juli 2015 | 21:00

Vi har sett det förr, men det vi ser är faktiskt bra

”Paper Towns” är en rätt traditionell historia om amerikanska High School-ungdomar och deras sökande efter kärlek och sig själva. Det är ofta småroligt, väldigt mysigt och så där lite lagom tänkvärt även om filmen tyvärr aldrig når några högre höjder.
John Green är mannen bakom förra årets snyftare ”Förr eller senare exploderar jag” och har även skrivit boken som ”Paper Towns” baseras på. Detta är inte alls ett gråtkalas av samma kaliber, men ändock en väldigt fin och känsloladdad film om vänskap, kärlek och vikten av att våga jaga sin dröm, men också inse när jakten bör få ett slut.

Quentin är kär i sin granne, den mystiska och omåttligt populära Margo. Han har sedan länge gett upp hoppet om att det ska bli något mellan dem när plötsligt Margo en natt kryper in genom hans fönster och ber honom följa med på ett hämnarstråk. En tveksam Quentin ställer upp och finner till sin förvåning natten bli till den bästa i hans liv och ett hopp om något mer väcks i honom.Dagen efter är plötsligt Margo försvunnen. Tjejen som älskade mysterier har blivit till ett mysterium själv och hon har lämnat ledtrådar för Quentin att hitta. Han tar sig an gåtan och åker tillsammans med sina bästa vänner för att finna tjejen som han nu är övertygad om är hans livs kärlek.

Upplägget med plugghästen som förälskar sig i populäraste tjejen i skolan är välbekant och också något uttjatat. Det mesta överlag är ritat efter en redan befintlig mall och karaktärerna är även de ganska stereotypa. Man har sett detta förr alltså. Fast även om inget är särskilt märkvärdigt så tycker jag om det jag ser. Filmen har verkligen charm och varvar tänkvärda budskap med småputtrig och fyndig dialog. Ungdomarna vi får följa är samtliga härliga på sina olika sätt och trots att jag inte direkt känner igen typerna från min egna forna pubertet känns de väldigt äkta och nästan ovanligt mångfacetterade. 

Quentin spelas av Nat Wolff och han är klippt och skuren för rollen som den mirakeltörstande och lätt nördige unge mannen med höga ambitioner, men ännu bättre är Cara Delevingne som Margo! Hon är otroligt naturlig i både minspel och repliker och man förstår omedelbart Quentins och alla andras besatthet av henne. Visst tenderar karaktären att vara lite småjobbig periodvis, men man gillar henne och det är Delevingnes förtjänst.

Tempot är rätt rappt till en början men det blir tyvärr något trevande efter ett tag och det dröjer alldeles för länge innan sällskapet ger sig ut på vägen. Sedan tar det fart på nytt, men jag hade önskat att en ännu större del av filmen hade fått utspela sig under själva bilfärden. För det är då som vi verkligen lär känna personerna, samtidigt som även de (bokstavligen) kommer varandra väldigt nära. Dessutom är den huvudsakliga frågeställningen och på sätt och vis även röda tråden genom historien - vilket är viktigast: resan eller målet? Och målet är som bekant oftast rätt flyktigt, varför just resan borde fått ta mer plats.

”Paper Towns” är trots sina fjuttiga brister en härlig film om slutet på ting, fast samtidigt om hur dessa kan vara början på annat. Den är något melankoliskt men ändå mycket rolig och underhållande. Det handlar om ungdomar och riktar sig också främst till den målgruppen, men är absolut sevärd även för de som är äldre. 

”Du måste gå vilse för att finna dig själv” säger Margo, vilket låter lite klyschigt men är inte desto mindre sant och det är med den tanken och ett leende på läpparna jag lämnar salongen efteråt.
| 21 juli 2015 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Highschool drama med en gnutta mystik i sig :) Trodde först den skulle vara en tråkig förutsägbar tonårs-dravel men till min stora glädje har den en underliggande bubblig lyckokänsla i sig som mina 80-tals tonårs filmer har som Goonies, Breakfast Club, Never ending story mm...Den där känslan att allt är bra, vi lever här och nu i stunden ingen kan stoppa oss, och man lämnar salongen med ett brett leende som värmer ända in i hjärtat:) Quentins liv förändras för alltid när den nya granntjejen Margo flyttar in mittemot honom, dem blir bästa vänner, men under tonårs-åren glider dem ifrån varandra. Ända sedan dem var små älskar Margo att lösa mysterium och försöker alltid dra med Quentin i alla hennes galna upptåg, när hennes pojkvän i highschool vart otrogen mot henne med sin bästa vän, drar hon ut på en hämningsuppdrag och som hjälp tar hon med Quentin som fortfarande är hopplöst förälskad i Margo efter alla år. Dem drar ut på en spännande natt som förändrar Quentins syn på livet...men när Margo plötsligt är försvunnen dagen efter börjar han leta efter ledtrådar på vad som kan ha hänt henne, självklart som den detektivälskande mysterielösande drottning Margo är, hittar han fler och fler ledtrådar hon lämnat,som tar han på sitt livs största äventyr.... Betyget blir en stark 3a.. Cast:Nat Wolff, Cara Delevingne,Austin Abrams...mfl.. AAA+
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu