Film

Skribent

Viktor Jerner

7 augusti 2016 | 23:30

Jared Leto verkar vara missnöjd med "Suicide Squad"-klippningen

En hel del material med hans tolkning av Jokern ligger kvar på klippgolvet hos Warner Brothers.
DC Comics och Warner Brothers har verkligen inte haft det lätt i starten på deras massiva filmuniversum. "Man of Steel" fick ljummen respons, "Batman v Superman: Dawn of Justice" sågades av många kritiker och båda drog in mindre pengar än förväntat. Många - inklusive mig själv - trodde att David Ayers "Suicide Squad" skulle bli den första riktiga dundersuccén på alla plan, men så blev det inte heller. 

Den slog augustirekord i USA på premiärdagen i fredags, men efter det tappade den hela 40 % igår. Med tanke på de enorma summor pengar som behöver dras in för att filmen ska ses som en succé bland Warner Brothers-topparna bådar det inte särskilt gott. Att den enorma kinesiska marknaden inte är med i spelet är ytterligare en farlig faktor.

Kritikerna har inte varit nådiga den här gången heller, så även på den fronten får filmen kämpa. Jag tycker personligen också att den har en del problem, men samtidigt att den inte är i närheten av så risig som den målas upp som. Det finns riktigt starka behållningar i filmen också, som exempelvis Jared Letos tolkning av Jokern och hans relation med Harley Quinn (Margot Robbie).


Harley Quinn (Margot Robbie) och The Joker (Jared Leto).

Scenerna de två karaktärerna har tillsammans är helt fantastiska tycker jag, och det enda problemet med dem är att de får så smärtsamt lite speltid, särskilt Leto. Detta är ett resultat av det fullskaliga klippkrig (Ayer vs. Warner Brothers) som pågick under slutfaserna av arbetet med filmen och mycket av det Joker-material vi har fått se i olika trailers ligger kvar på klippgolvet. 

Exempel på det är (spoilervarning) scenen där han har en handgranat i munnen, repliken "I can't wait to show you my toys" och konfrontationen mellan honom och Harley Quinn (som kör motorcykel, vem kom på idén att klippa bort det?). Förhoppningsvis får vi se allt det här som "deleted scenes" när bluray-utgåvan kommer, men Ayer har tråkigt nog varit glasklar med att det inte kommer släppas någon "Ultimate Edition" som i fallet "Batman v Superman: Dawn of Justice".

En som är lika ledsen som mig över detta tycks vara Jared Leto själv, som i en intervju med IGN pratar om hur mycket material det faktiskt är som klipptes bort. Han talar inte illa om varken Ayer eller Warner Brothers, men han är märkbart bitter och missnöjd med hur hela grejen hanterades. Kolla in just den biten drygt 50 sekunder in i klippet nedan:   


Med tanke på responsen som både "Batman v Superman" (bioversionen) och nu "Suicide Squad" fick är det solklart att Warner Brothers måste släppa sin rädsla för svärta och längre speltid och istället lita på sina filmskapares skarpa visioner. Förhoppningsvis kan de ta det i beaktning nu när de pysslar med både Patty Jenkins "Wonder Woman" och Zack Snyders "Justice League"

Hade ni velat se mer av Jared Letos Joker i "Suicide Squad"?
| 7 augusti 2016 23:30 |