Film

Skribent

Viktor Jerner

29 juni 2016 | 18:00

"Batman v Superman" får revansch med sin fullpackade Ultimate Edition

Till och med kritiker som var riktigt hatiska mot bioversionen har börjat svänga lite nu. Släpps på Blu-ray den 8:e augusti.
Den brutala hatstormen som träffade Zack Snyders "Batman v Superman: Dawn of Justice" när den landade på bio världen över var inte nådig och vissa kallade den till och med för en av de sämsta superhjältefilmerna någonsin. Jag tycker helt tvärtom och känner snarare att det är en av de absolut bästa som kommit de senaste åren. Den åsikten har gjort att det har varit minst sagt kämpigt att se exempelvis Ben Affleck, Zack Snyder, Henry Cavill och Gal Gadot - som jag tyckte gjorde ett fantastiskt jobb på alla sätt - överösas med negativa omdömen från alla håll och kanter.

Men när det gjordes klart att Zack Snyders föredragna version - den 30 minuter längre "Ultimate Edition" - skulle släppas på bluray började jag känna hoppet för en eventuell revansch växa. Det gjordes tidigt klart att den skulle få R-rating (barnförbjuden) och att exempelvis Afrika-scenerna tidigt i filmen skulle utökas rejält. Förhoppningsvis skulle detta alltså kunna leda till att det många tyckte var otydligt och slarvigt i bioversionen skulle kunna lappas ihop på olika sätt. Jag personligen tyckte inte att det fanns några avgörande oklarheter (som diskuteras i den här podden), men vem tackar nej till mer av det goda?

Hur som helst, de reaktioner som jag hoppades på har nu faktiskt börjat dyka upp lite här och var. Snacket kring "Batman v Superman" har gått från riktigt giftigt och hatiskt till mer positivt och förlåtande. En tidig reaktion kom från Steven Weintraub på Collider som twittrade ut följande:Dessutom har det dykt upp fullständiga recensioner från exempelvis Heroic Hollywood, Screen Rant, ComicBook.com och Collider själva. Den gemensamma nämnaren: alla är överens om att det är en förbättring i jämförelse med bioversionen och att den här filmen förtjänar en andra chans i sin rätta form. Ultimate Edition är ju nämligen Zack Snyders "director's cut" och han har i en intervju berättat att borthyvlingen av 30 minuter hade helt med Warner Brothers nervositet över längden att göra. Det var lite samma grej med "Watchmen", när de längre versionerna kom växte den ännu mer.

Jag har också fått möjligheten att se den nya versionen och tycker att det fina helhetsintrycket jag fick redan från bioversionen står sig starkt. Det mesta som har lagts in - mer Afrika, mer Clark Kent på Daily Planet, mer Alfred, mer badass-Batman, mer Lois Lane, mer Lex Luthor - håller precis lika hög kvalitet som resten av filmen medan andra grejer - särskilt Jena Malones korta inhopp - kunde ha stannat kvar på klippgolvet. 

Det allra bästa är dock R-ratingen och att vi tack vare den faktiskt får se blod när någon blir skjuten med automatvapen eller när Batman går loss. Scenerna som har lagts in gör också att viktiga aspekter som Lex Luthors utstuderade plan och konflikten mellan de två titelhjältarna blir ännu mer tydliga och underbyggda. Speltiden klockar in på strax över tre timmar, men de flyter på helt makalöst bra och den extra halvtimmen känns knappt av.

"Ultimate Edition" är med andra ord antagligen den jag kommer vända mig till vid återbesök framöver, men om man vill ha en mer explosiv och fettsnål version så är det bioversionen som gäller. 

Trailer till Ultimate Edition (släpps på bluray i Sverige i början av augusti): 


Vad säger ni som inte gillade bioversionen? Kommer ni ge "Batman v Superman" en andra chans? 
| 29 juni 2016 18:00 |