Klipp

Skribent

Viktor Jerner

27 januari 2016 | 15:00

Allt du behöver veta om DC:s massiva "Justice League"-universum

Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg, The Flash och Suicide Squad. Nu drar det igång!
Storsatsningen "Marvel Cinematic Universe" med hjältar som Iron Man, Thor, Captain America och Hulken har som vi alla vet blivit en framgångssaga och pengamaskin utan dess like. Allt inleddes med 2008 års "Iron Man" och när vi når 2020 kommer hela 23 filmer(!) vara en del av det universumet. Personligen har jag börjat bli lite trött på hela grejen, särskilt eftersom döden inte verkar existera alls i deras uppbyggda värld. Hjältarna möter större och större hot för varje film som går, men det är aldrig någon som dör. Var finns då insatserna? 

Något som är mycket mer spännande just nu är att DC Comics och Warner Brothers ger sig in i spelet och försöker sig på ett eget expansivt filmuniversum. Den härliga skara karaktärer som de har tillgång till är mörkare, mer komplexa och ligger mig mycket varmare om hjärtat än de i Marvels stall. Om allt går som planerat så kommer vi de kommande fem åren få se karaktärer som Batman, Superman, Wonder Woman, The Flash, Aquaman, Green Lantern, Cyborg och skurkgänget Suicide Squad slåss sida vid sida på vita duken i totalt tio filmer. Majoriteten av dessa har vi aldrig sett i filmversioner tidigare, så det ska bli oerhört spännande att se hur resultatet blir. 


Aquaman, Cyborg, Batman, Superman, Wonder Woman och The Flash. Officiell konceptbild från Warner Brothers.  

Nyligen sände den amerikanska tv-kanalen "The CW" en drygt 20 minuter lång special om allt det här, ledd av den superhjältenördiga filmskaparen Kevin Smith och DC Comics-legenden Geoff Johns. Tillsammans går de igenom de kommande titlarna, bjuder på lite nytt material och reder ut vilka de här karaktärerna är och vad deras filmer kan bjuda på. Vi får också höra skådespelare som Ben Affleck (Batman), Henry Cavill (Superman), Gal Gadot (Wonder Woman), Ezra Miller (The Flash) och Jason Momoa (Aquaman) reflektera lite över den spännande resa som väntar deras karaktärer framöver. Specialen var med andra ord rent guld för alla oss som ser fram emot denna satsning och den finns att se i sin helhet längre ner i artikeln. 

"Justice is coming for all of us, no matter what we do". Om man slänger in ett "League" där i citatet från The Comedian i "Watchmen" så har vi nog en lämplig beskrivning på de kommande fem åren. Vare sig man vill eller inte så kommer en Justice League-våg av episka proportioner svepa över hela världen och debatteras, diskuteras och analyseras i minsta detalj. Startskottet kom redan för tre år sedan med den underskattade "Man of Steel" (bättre än det mesta Marvel gör, om man frågar mig), men nu tar det fart på riktigt med "Batman v Superman: Dawn of Justice" (bara två ynka månader kvar!) och "Suicide Squad". Jag ser fram emot båda med nästan barnslig förtjusning. 

Alla de planerade filmerna:

"Batman v Superman: Dawn of Justice" - 25:e mars 2016
"Suicide Squad" - 6:e augusti 2016
"Wonder Woman" - 23:e juni 2017
"Justice League Part One" - 17:e november 2017
"The Flash" - 23:e mars 2018
"Aquaman" - 27:e juli 2018
"Shazam" - 5:e april 2019
"Justice League Part Two" - 14:e juni 2019
"Cyborg" - 3:e april 2020
"Green Lantern Corps" - 19:e juni 2020

Det finns också planer på en separat Batman-film regisserad av Ben Affleck själv, men den är ännu inte helt bekräftad. 

Kolla in specialen från The CW i sin helhet nedan: 


Föreställ er den enorma pressen som nu ligger på Zack Snyder ("Batman v Superman: Dawn of Justice") och David Ayer ("Suicide Squad"), för om deras två filmer skulle visa sig prestera undermåligt lär det höjas tvivel kring hela upplägget. Mängden pengar som står på spel är smått obegriplig och vikten av det måste vara nästintill olidlig, men jag tror att sannolikheten är stor för att allt faktiskt går vägen. Hur hög kvalitet filmerna håller återstår att se, vi får hålla tummarna.

Tror ni att den här enorma satsningen kommer bli lika framgångsrik som Marvel Cinematic Universe? 
| 27 januari 2016 15:00 |