Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

19 september 2020 | 23:20

Hur många av årets Emmynominerade serier har du sett?

Vi listar 21 nominerade serier ur toppkategorierna bästa drama, komedi och miniserie - och spår vilka av dem som kommer att vinna.
Under natten mellan söndag och måndag är det äntligen dags för årets Emmygala, motsvarigheten till filmernas Oscarsgala. Det är här som årets (som börjar den 1 juni och tar slut den 31 maj) bästa tv-serier och individuella insatser ska koras, i kategorier som varierar från bästa titeldesign, hårstyling, skådespel, manus, regi och givetvis bästa drama, komedi och miniserie. 
 
Några av de mindre kategorierna har redan hunnit avgöras inför den live-sända galan, där exempelvis Disney+ har knipit sina första vinster genom "The Mandalorian". Men när de större kategorierna avslöjas så kommer vi att kunna följa det hela live via TV4 Play. 01.30 drar försnacket igång och 02.00 börjar direktsändningen från de nominerades hem. Galan leds återigen av Jimmy Kimmel, även han från hemmet.
 
Här nedan lyfter jag fram de 21 tv-serier som har nominerats i de tre finaste kategorierna (tänk "Bästa film" på Oscarsgalan); Bästa dramaserie, Bästa komediserie och Bästa miniserie. Den som bara vill snabbläsa och se vilka jag tror kommer att plocka hem de olika kategorierna kan kolla in bilderna och den fetmarkerade texten... men om du är sugen på att få tips på några av årets mest hyllade serier så har jag även skrivit en kommentar till varje titel på listan.
 
Personligen har jag sett alla dem senaste säsongerna förutom för; "The Handmaid's Tale" (liksom, det räcker nu), "Schitt's Creek" (alla sex säsonger släpptes i Sverige för mindre än en månad sedan och jag är mänsklig-ish) samt "The Good Place" (för av någon outgrundlig anledning så har inte de två senaste säsongerna släppts i Sverige än).
 

Bästa dramaserie:

 
Det mesta talar för att det blir "Succession" som plockar hem vinsten i kategorin för bästa drama.
 
 
Min personliga favorit (tillsammans med "Succession") bland dramaserierna är utan tvekan "Better Call Saul", den fantastiska prequelserien till "Breaking Bad". Men faktumet att Rhea Seehorn (säsongens lysande stjärna) inte har fått en Emmynominering visar tydligt att dem som röstar troligtvis inte har sett säsongen... men har hört att den är väldigt bra och lagt en nomineringsröst på den ändå. Finns att se hos Netflix.
 
”The Crown” (Netflix)
 
En av de mest påkostade och noggranna tv-serierna på listan och välförtjänt av en nominering, men det lär knappast bli någon vinnst för kungligheterna efter den senaste säsongen. Finns att se hos Netflix.
 
 
Den första säsongen av "The Handmaid's Tale" plockade hem en vinst i kategorin för bästa dramaserie, vilket i Emmy-världen brukar betyda att den kommer att fortsätta att dyka upp utan särskilt mycket besvär även kommande år. För tyvärr tycker jag väl åtminstone själv att serien har tappat lite i kvalitet för varje säsong som har gått sedan dess - och hade väl hellre sett att en serie som "The Morning Show" från Apple TV+ hade fått slå sig in på listan. Men någon vinst lär det åtminstone inte bli. Finns att se hos HBO Nordic. 
 
”Killing Eve” (BBC America/AMC)
 
Sedan Phoebe Waller-Bridge försvann som manusförfattare från "Killing Eve" så har även mycket av seriens stora buzz försvunnit, men skådespelarinsatserna från Sandra Oh och Jodie Comer är fortfarande såpass urstarka att de nästan på egen hand fortsätter att få serien nominerad. Men någon vinst i just den här kategorin lär det nog inte bli. Finns att se hos HBO Nordic.
 
”The Mandalorian” (Disney Plus) - Kan överraska!
 
Den första otecknade Star Wars-serien är högaktuell här i Sverige eftersom vi precis har fått ta del av Disney+ här, men borta i USA är det snart ett år sedan serien hade premiär - vilket sällan brukar innebära en vinst i kategorin för bästa dramaserie. Men Emmygalan har även haft en tendens att belöna den första säsongen av hyllade tv-serier... och det är ju ändå Star Wars. Och man har dessutom redan vunnit några av de tekniska kategorierna. Så det finns en hel del som talar för att "The Mandalorian" kan gå hela vägen. Finns att se hos Disney+.
 
”Ozark” (Netflix) - Kan överraska!
 
Den senaste säsongen av "Ozark" var lika bra som den första, efter en inte riktigt lika hyllad andra säsong - och är dessutom en av Emmygalans mest nominerade serier med sina totalt 18 nomineringar. Under mina internationella intervjuer under året har det under kallpratet om Corona innan varje intervju nästan alltid kommit på tal att den intervjuade precis har plöjt den senaste säsongen av "Ozark" på Netflix... så jag tror faktiskt att det finns en möjlighet för "Ozark" att överraska med en första vinst i den finaste kategorin. Finns att se hos Netflix.
 
 
Den senaste säsongen av "Stranger Things" har likt "Ozark" ryckt upp sig med en avsevärt starkare säsong än den som kom innan - och är dessutom den avsevärt mest populära mainstream-serien av alla 21 nominerade serier i de tre kategorierna. Men i tv-världen skulle det vara lite som om en "Avengers"-film vann en Oscar, ganska otroligt med andra ord. Finns att se hos Netflix.
 
”Succession” (HBO) - Kommer vinna!
 
Den andra säsongen av "Succession" tog hem årets Golden Globe i samma kategori, medan den första säsongen förlorade mot "Game of Thrones"-finalen ifjol (herregud...). Det skulle inte förvåna mig om det misstaget (tacksamt) korrigeras under årets gala. Finns att se hos HBO Nordic.
 

Bästa komediserie:

 
Det mesta lutar åt att "The Marvelous Mrs. Maisel" plockar hem sin tredje vinst i kategorin Bästa komedi.
 
 
Larry Davids ("Seinfeld") långkörare är inne på sin tionde säsong hos HBO och lyckas fortfarande förarga alla min sin brutala ärlighet. Finns att se hos HBO Nordic.
 
”Dead to Me” (Netflix)
 
Christina Applegate och Linda Cardellini spelar två karaktärer vars som träffar varandra under minst sagt speciella omständigheter och utvecklar en annorlunda vänskap, som står på en minst sagt skakig grund. Finns att se hos Netflix.
 
 
Den sista säsongen av "The Good Place" har tyvärr fortfarande inte släppts här i Sverige, men de två första säsongerna finns fortfarande att se hos Netflix.
 
”Insecure” (HBO) - Kan överraska!
 
Den fjärde säsongen av Issa Raes hyllade tv-serie flyttar fokus från problem i kärleksrelationer till hur det är att se en gammal och (en gång i tiden) självklar vänskap glida isär. Både Rae och Yvonne Orji, som spelar seriens huvudroller, har dessutom nominerats för sina skådespelarinsatser under säsongen. Finns att se hos HBO Nordic.
 
”The Kominsky Method” (Netflix) - Kan överraska!
 
Michael Douglas och Alan Arkin spelar två äldre herrar som inser att de på ålderns höst nu behöver varandra mer än någonsin förr. Skådespelarinsatserna är många gånger fantastiska, gripande och roliga på ett mörkare sätt än vad som är normalt i en serie från Chuck Lorre ("2 1/2 män", "The Big Bang Theory"). Finns att se hos Netflix.
 
”The Marvelous Mrs. Maisel” (Amazon Prime Video) - Kommer vinna!
 
Efter att redan ha vunnit kategorin för bästa komediserie för sina två tidigare säsonger och med 20 nya nominering för den tredje säsongen inför årets gala, så råder det ingen tvekan om att "The Marvelous Mrs. Maisel" är favoriten att plocka hem vinsten som bästa komediserie även i år. Serien handlar om hemmafrun Mrs. Maisel, som skiljer sig och startar en karriär som standup-komiker under slutet av 50-talet i USA. Finns att se hos Amazon Prime.
 
”Schitt’s Creek” (Pop TV) - Kan överraska!
 
Serien släppte samtliga säsonger så sent som den 1 september i år hos C More och har varit lite av en doldis borta i USA fram tills ifjol, när den knep sin första nominering i kategorin för bästa komediserie. I år kommer man med hela 15 nomineringar för sin sista säsong och om det finns någon serie som kan utmana "The Marvelous Mrs. Maisel" i år, så verkar det nästan lite oväntat vara just "Schitt's Creek" som kan lyckas gå hela vägen. 
 
 
Jemaine Clement och Taika Waititis underhållande mockumentär från 2014 fick ifjol en uppföljare som utspelar sig i USA på Staten Island, där vi får följa ett gäng vampyrer som inte riktigt har hängt med i världens utveckling. Finns att se hos HBO Nordic.
 

Bästa miniserie:

 
Det mesta lutar åt att Damon Lindelofs "Watchmen" plockar hem vinsten i kategorin för Bästa miniserie. 
 
 
Reese Witherspoon och Kerry Washington spelar två mammor med väldigt olika syn på uppfostran, vilket mynnar ut i några riktigt gripande scener. Kategorins överlägset svagaste nominering, men fortfarande sevärd! Finns att se hos Amazon Prime.
 
”Mrs. America” (Hulu) - Kan överraska!
 
Cate Blanchett, Margo Martindale, Uzo Aduba och Tracey Ullman har alla nominerats för sitt skådespel i serien om den konservativa kvinnorättsaktivisten Phyllis Schlafy, som inte ville ha lika rättigheter mellan män och kvinnor i USA. Sarah Paulson, Elizabeth Banks och Rose Byrne hade också varit värda nomineringar för sitt skådespel. Kan överraska med en vinst i kategorin! Finns att se hos HBO Nordic.
 
 
Merritt Wever, Kaitlyn Dever och Toni Collette plockade alla hem varsin Golden Globe-nominering tidigare i år, men inför Emmygalan är det bara Collette som lyckats knipa en nominering. Det verkar därför tyvärr som att den helt fantastiska miniserien (baserad på en sann historia), om hur två polisutredares extremt nogranna arbete ledde till gripandet av en våldtäktsman som tog sig in i kvinnors lägenheter medan dem sov, har fallit i glömska för många i tv-akademin. Finns att se hos Netflix.
 
”Unorthodox” (Netflix) - Kan överraska!
 
Den gripande berättelsen om Esther Shapiros flykt från ett arrangerat äktenskap och sin djupt religiösa familj, lyckades med sina blott fyra avsnitt bli en enorm snackis efter premiären i slutet av mars (när karantänerna spred sig över världen som mest). Shira Haas, som spelar huvudrollen, knep även en egen nominering för sin starka insats. Kan likt "Mrs. America" överraska med en vinst i kategorin. Finns att se hos Netflix.
 
”Watchmen” (HBO) - Kommer vinna!
 
Damon Lindelofs ("The Leftovers", "Lost") fortsättning på det hyllade seriealbumet har inför galan roffat åt sig flest Emmynomineringar av alla serier i år. Av sina 26 nomineringar har man dessutom redan hunnit plocka hem fem av de mer tekniska kategorierna som avslöjas redan innan galakvällen. Finns att se hos HBO Nordic.
 

Läs också: Disney+ vinner sin första Emmy med ”The Mandalorian”

 
Hur många av de 21 tv-serierna, som tävlar om årets finaste tv-pris, har du hunnit se i år? Finns det några du fortfarande tänker se - och kommer du att följa Emmygalan på TV4 Play? Kommentera gärna nedan!
| 19 september 2020 23:20 |