Insecure 2016-2021

Komedi
USA
28 MIN
Engelska
Insecure poster

Synopsis

Vi får följa Issa Dee och hennes upplevelser från livet i dagens samhälle som en kvinna med afro-amerikanskt ursprung.
Ditt betyg
3.4 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
01
Insecure as F**k
2016-10-10
02
Messy as F**k
2016-10-17
03
Racist as F**k
2016-10-24
04
Thirsty as F**k
2016-10-31
05
Shady as F**k
2016-11-07
06
Guilty as F**k
2016-11-14
07
Real as F**k
2016-11-21
08
Broken as F**k
2016-11-28

Recensent

Jenny Ahonen

12 augusti 2018 | 10:00

Osäker, rörig och äkta som f*n

Det finns en anledning till att alla tycks älska Issa Rae: hennes ”Insecure” är bland det fräschaste på tv just nu.
Glöm Lena Dunham. Issa Rae är den mest hypade kvinnliga tv-makaren just nu.
 
Det började snackas om henne redan när hon gjorde sin lågbudgetproducerade youtube-serie ”(The Misadventures of) Awkward Black Girl”. Charmig och personlig humor om pinsamma upplevelser som samtidigt var ett nytt slags berättelse om att vara ung, svart kvinna i dagens USA. Även om man sannerligen inte alltid behöver tillhöra den kategorin för att igenkänningsfaktorn ska vara hög.
 
Det var webserien som gav henne möjligheten att få göra en egen tv-serie hos HBO. ”Insecure” är ”Awkward Black Girl” med mer djup, mer skärpa, mer personlighet. Issa Rae med större resurser, helt enkelt.
 
Fast i ”Insecure”, som hon utöver att ha skapat också har varit med och skrivit manus till, heter hon Issa Dee. En vilsen Los Angeles-tjej som är osäker kring det mesta, inklusive relationen med sambon, men försöker peppa upp sig själv med ilska gangsterrapsalvor i spegeln.
 
Jobb, fester, flirter... trots att hon försöker vara smooth lyckas Issa Dee göra de flesta situationer awkward.
 
En typ av ”Sex and the City”-gäng omger henne genom bravaderna. Fast bästisen Molly, energiskt spelad av Yvonne Orji, har en särskild ställning som den närmaste bundsförvanten. Hon är en karriärmässigt lyckad advokat som kanske dricker lite för mycket och har svårt att hitta en pojkvän, medan Issa tillsynes befinner sig i ett tryggt förhållande med en schysst kille, och kämpar på med socialt arbete inom välgörenhetsbranschen.
 
Hon vill göra gott i världen, men det privata företag som hon ska arbeta med barn i utsatta områden via sysslar mest med trams. Skoleleverna skrattar åt henne när hon serverar en projektslogan: ”We got y'all!”
 
”Varför pratar du som en vit tjej?” undrar en av dem.
 
Efter två säsonger är nog den förstas öppningsscen fortfarande seriens roligaste. En briljant presentation av huvudkaraktären. Det som följer är ofta briljant, det också. Issa Rae har ett eget tilltal, en egen ton, som roar, berör och väcker tanke och diskussion.
 
”Insecure” fyller ett tomrum i tv-tablån. Det är därför seriens fans är så hänförda, och hängivna. För många av tittarna är det första gången man känner att man verkligen kan identifiera sig med ett dramas huvudperson. Serien känns samtida, fräsch och nyskapande.
 
”Insecure” är en kvalitetsserie om afroamerikaner som inte handlar om knark, våld och fattigdom. Därmed inte sagt att den skyggar undan från sociala och politiska frågor. De betraktas bara från ett annat perspektiv än vi tidigare sett i tv-fiktionen.
 
Issa Dee är ”en helt vanlig tjej”. Det som gör att ”Insecure” ändå blir intressant, och aldrig tråkigt, att se på är ärligheten med vilken hon tecknas. Vi får följa med henne in i hennes innersta rum, och också se maskerna hon sätter på sig för att möta omgivningen. Vi får se henne triumfera och njuta av livet, men även misslyckas och ridas av ångest, oro och skuld.
 
Det roar, men inte på ett gapflabbigt sätt. Humorn ligger istället i de små, ofta märkliga, detaljerna. Små ticks, ett lite off ordval som slinker fram, en konstigt uppträdande statist i bakgrunden, en nervös stämning i ett rum, ett aggressivt leende.
 
Issa Dee är en verkligt awkward black girl. Hon är insecure as f**k, messy as f**k, shady as f**k, men också real as f**k och hella great. Hon är tafflig, besvärlig och pinsam. Men samtidigt helt underbar. Har du inte redan sett ”Insecure” är hon snart din nya tv-bästis.
| 12 augusti 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Insecure
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu