Little Fires Everywhere 2020-

Drama Thriller
USA
58 MIN
Engelska
Little Fires Everywhere poster

Synopsis

Miniserie om en till synes perfekt familj, som får nya hyresgäster i form av en singelmamma och hennes dotter.
Ditt betyg
3.2 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

31 maj 2020 | 08:00

Heta skådespelarinsatser håller lågan vid liv

"Little Fires Everywhere" har inledningsvis svårt att få fart på sina spridda småbränder av heta teman. Men lyckligtvis kan serien genom sina fina skådespelarinsatser ändå leda oss fram till ett känslomässigt vulkanutbrott i slutet - väl värd resan och vår dyrbart investerade tid.
Miniserien är baserad på Celeste Ngs hyllade bok, med samma namn, från 2017. I centrum finner vi två mammor vars socioekonomiska bagage och tidigare val i livet gjort att de båda hamnat på en episk kollisionskurs innan de ens har träffats. Både boken och serien utspelar sig i den lilla trädgårdsförorten Shaker Heights, Ohio (där författaren själv växte upp). Det lilla samhället är noga planerat, så att inget barn ska behöva korsa en stor väg under sin promenad till skolan på morgonen - men här får du även betala böter om gräset råkar vara får långt.
 
Handlingen utspelar sig till största del under slutet av 90-talet, där den första scenen visar upp en chockad familj utanför ett hus i lågor. "Det var små bränder överallt" förklarar en brandman, vilket alltså betyder att branden måste ha varit anlagd. Men vem skulle kunna göra något sådant mot den fina familjen Richardson? Här hoppar handlingen ett antal månader (i vissa avsnitt många år) bakåt i tiden och spenderar sedan resten av säsongen åt att förklara och motivera varför huset försattes i dessa spridda lågor.
 
Elena och Bill Richardson, spelade av Reese Witherspoon ("Big Little Lies") och Joshua Jackson ("The Affair"), bor tillsammans med sina fyra tonårsbarn i huset som inom några månader kommer att brinna. Livet är planerat och utstakat ned till minsta lilla detalj. Vi tittare får exempelvis tidigt veta att sexet mellan de äkta makarna endast sker på utsatt tid; varje onsdag och lördag klockan 21.00. Det är möjligtvis en något övertydlig detalj, då den förs på tal vid flera tillfällen, som sannolikt ska visa på Elenas kontrollbehov.
 
Bröderna Trip och Moody samt den äldsta dottern Lexie, har alla lyckats leva sina liv enligt mammans förväntningar - något den yngsta dottern Izzy däremot aldrig kunnat göra. Relationen mellan mor och yngsta dotter är därför minst sagt frostig. Förväntningarna på hur man "ska" och "bör" uppträda vid varje given situation, grundar sig framför allt i hur familjen kommer att uppfattas av andra som bor i Shaker Heights-området.
 
När den ensamstående mamman Mia Warren (Kerry Washington) och hennes dotter Pearl dyker upp i det lilla samhället, flätas de båda familjernas öden plötsligt samman. Vi tittare kastas nu rakt ned i vad som tycks vara ett bottenlöst hål av förutfattade meningar, halvsanningar och avundsjuka. Men även en rad otroligt fina ögonblick.
 
Witherspoon och Washington spelar sina mångbottnade roller fruktansvärt väl. Vilket är seriens största tillgång, utan tvekan. Det finns en hel del tydliga "Big Little Lies"-vibbar, vilket med tanke på att det är Witherspoon och hennes produktionsbolag Hello Sunshine som ligger bakom båda produktionerna, inte är så konstigt. "Little Fires Everywhere" har däremot sällan något nytt att tillföra i de många känsliga teman man berör under säsongens gång. 
 
När serien väl når fram till ett vulkanutbrott av känslor mellan mor och döttrar, har vi genom tillbakablickar lärt känna både Elena och Mia i deras mammaroller så pass väl att scenerna blir extra starka. Här blir resan äntligen värd vår dyrbart investerade tid på ett sätt som gör att jag för någon sekund vill sätta högsta möjliga betyg på säsongen... innan jag inser att mycket av det som kom innan faktiskt var ganska tråkigt, förutsägbart och övertydligt.
 
Men det är liksom, förlåtet. För skådespelarinsatserna håller hela tiden lågan vid liv tillräckligt mycket för att jag ska vilja fortsätta titta. När "Little Fires Everywhere" sedan dumpar både känslomässig tändvätska och välspelad bensin över det som finns kvar av sparlågan, så bränns allt det tråkiga bort tillsammans med familjen Richardsons hus.
 
Finns att se på Amazon Prime Video. 
| 31 maj 2020 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Little Fires Everywhere
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu