Ozark 2017-2022

Drama Thriller
USA
60 MIN
Engelska
Ozark poster

Synopsis

Det gifta paret Marty och Wendy, och deras tonårsbarn är en helt vanlig familj. Bortsett från att Marty, en ekonomisk rådgivare från Chicago, tvättar pengar åt Mexikos näst största knarkkartell. När saker går snett måste Marty flytta sin familj från skyskraporna i Chicago till den lugna sjöregionen Missouri Ozarks.
Ditt betyg
3.9 av 130 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Sugarwood
2017-07-21
02
Blue Cat
2017-07-21
03
My Dripping Sleep
2017-07-21
04
Tonight We Improvise
2017-07-21
05
Ruling Days
2017-07-21
06
Book of Ruth
2017-07-21
07
Nest Box
2017-07-21
08
Kaleidoscope
2017-07-21
09
Coffee, Black
2017-07-21
10
The Toll
2017-07-21

Recensent

Jonatan Blomberg

18 juli 2017 | 18:30

Årets mest spännande satsning sprungen ur Netflix kvalitetsfabrik

Liknelser med familjen White i "Breaking Bad" och familjen Rayburn i "Bloodline" är oundvikliga. Men penningtvättsfamiljen Byrde är något helt annat.
"Ozark" drar igång sitt första avsnitt i ett rasande tempo. Vi får dryga femton minuters lugn introduktion av familjen Byrde och pappan Martys (Jason  Bateman) arbete - för att sedan kastas rakt in i handlingen under ett nattligt personalmöte med den mexikanske drogkartell-bossen "Del" (Esai Morales).
 
Det står snabbt klart att i princip vad som helst kan hända med våra karaktärer, speciellt när en nära kollega till Marty lurar kartellen på åtta miljoner dollar i drogpengar. Martys sätt att tänka snabbt under en pressad situation, gör att han plötsligt tvingas flytta sin familj till det lilla sommarparadiset "Ozark". Som med en strandremsa längre än Kaliforniens kust ska vara perfekt (enligt hans bluff) för att tvätta ofantliga mängder drogpengar - utan insyn från olika polismyndigheter.
 
Det brutala våld som visas under det första avsnittet sätter ribban för vad vi har att förvänta oss av kommande avsnitt. Vi vet att det kan gå illa väldigt fort, vilket det också gör vid flera tillfällen. Spänningen lyckas därför ligga kvar på topp även när handlingen och tempot skruvas ned några snäpp så fort vi anländer till "Ozark".
 
Familjen Byrde består av pappa-Marty som till vardags arbetat som finansiell rådgivare, samt (i hemlighet) som pengatvättarnas guldpojke med uppdrag att tvätta Mexikos näst största drogkartells knarkbesudladepengar - i USA. Mamma-Wendy (flerfaldigt Oscarsnominerade Laura Linney) är en otrogen, olycklig hemmafru och mamma till parets två barn; tonårsdottern Charlotte och hennes yngre bror Jonah.
 
När barnen plötsligt måste lämna sina liv utan någon vidare förklaring, för en flytt från storstaden Chicago till sömniga "Ozark", dröjer det inte länge innan de listar ut att någon eller något är ute efter familjen. Tillskillnad från barnen i exempelvis "Breaking Bad" eller "Bloodline" så tvingas hela familjen Byrde att involveras på ett eller annat sätt i penningtvätteriet, för sin överlevnad.
 
Invånarna i "Ozark" är av en salig blandning, "rednecks" bor i trailerparks och miljonärer på herrgårdar. Under sommarmånaderna väller "sommarfolket" in och affärerna blomstrar när kontanterna börjar spenderas. Vilket är Martys chans att lyckas rädda sin familj från en säker död. Vad han inte hade räknat med var de illegala verksamheterna som redan höll Ozark i sitt grepp och den FBI-utredning som skett i skymundan, redan innan han var tvungen att fly med sin familj. Det blir mer och mer komplicerat för varje avsnitt, men serien lyckas hålla hela vägen in i mål.
 
"Breaking Bad" hade självklara Bryan Cranston och "Bloodline" vaskade fram en fantastisk prestation ur Ben Mendelsohn, "Ozark" lyckas dessvärre inte lyfta fram någon av sina karaktärer till den där yttersta nivån av perfektion. Vi bjuds på flera riktigt starka porträtt, där Jason Bateman verkligen klarar av att bära upp sin huvudroll och där Laura Linney är den klarast lysande stjärnan, som når närmast (men inte riktigt hela vägen fram) en Cranston eller Mendelsohn-nivå, med sin emotionellt slitna karaktär. Bateman som också producerar samt står för regin av de två första respektive sista avsnitten (de bästa enligt mig), sitter framgångsrikt på flera stolar i produktionen. Det råder ingen tvekan om att "Ozark" är en serie som Bateman hoppas ska kunna visa upp en annan sida än de många komiska roller han fått spela genom åren.
 
Tillskillnad från Bateman och Linney som redan är välkända namn, är det doldisen Julia Garner som står för "Ozarks" största genombrott och hon kan mycket väl putta upp betyget ytterligare ett snäpp om hennes karaktär (Ruth Langmore) ges mer plats under kommande säsonger. För fler säsonger kommer det garanterat att bli. "Bloodline" må ha haft Mendelsohn, men under sin sista säsong tappade de handlingen helt och hållet - "Ozark" tar välförtjänt över som Netflixserien med knarkinslag vid vattnet.
 
I "Ozark" är allt från skådespel till miljö med beröm godkänt, handlingen är spännande och våldet är brutalt. Vi serveras hela tiden med en måltid snudd på perfektion, men den första säsongen når inte riktigt hela vägen fram - även fast det är riktigt nära! "Ozark" är däremot given som årets mest spännande satsning sprungen ur Netflix kvaltitetsfabrik.
| 18 juli 2017 18:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
4
Riktigt bra skådespeleri och spänning på högsta nivå. Oväntade vändningar som ger storyn extra kvalitativa höjdpunkter.
Läs mer
5
Väldigt bra serie som bara blir bättre och bättre för varje säsong. Tydligt inspirerad av Breaking Bad naturligtvis, men hittar samtidigt sina egna vägar. Utmärkt skådespeleri, väldigt underhållande karaktärer och bitvis extremt spännande. En av de bättre serierna på senare år.
Läs mer
4
1:a säsongen riktigt bra! Sedan svalnar intresset för vidare titt.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu