Film

Skribent

Matilda Klinga

18 december 2016 | 18:00

Vi rankar alla 8 "Harry Potter"-filmerna - från sämst till bäst

Under åtta filmer har vi fått lära känna den magiska trollkarlsvärlden, och så här ser vår slutgiltiga lista ut.
Under åtta filmer har vi fått följa med på en fantastisk resa med många magiska äventyr. MovieZines redaktion har fått ranka "Harry Potter"-filmerna från sämst till bäst och här är resultatet! Stämmer vår smak överens med din?

8. ”Harry Potter och hemligheternas kammare” (2002)

 

Vi följer med Harry till Hogwarts under hans andra år på skolan, men husalfen Dobby försöker desperat stoppa honom. Någonting hemskt håller på att ske på skolan, och flera av eleverna blir mystiskt attackerade. Harry, Hermione och Ron försöker ta reda på varför. 

Harry är fortfarande väldigt ung här och filmen är stundtals ganska barnslig. Så här i vuxen ålder är det därför den hamnar längst ned på listan. Man får ha i åtanke att det inte är en ny film men många av effekterna ser inte så särskilt häftiga ut längre heller. De förstelnade människorna i filmen ser kort sagt inte så verklighetstrogna ut. 

Chris Columbus regisserade de två första "Harry Potter"-filmerna och har även jobbat med en del andra familjefilmer. Tidigare har han regisserat "Ensam hemma" (som ju är den ultimata familjefilmen). 

7. ”Harry Potter och dödsrelikerna del 1” (2010)

 

Harry, Ron och Hermione har gett sig ut på jakten efter horrokruxer, och de måste hitta alla för att kunna besegra Lord Voldemort. 

Åsikterna om den här filmen har varit delade och många menar att den är en transportsträcka till den sista filmen. Just därför är ”Dödsrelikerna del 1” så långt ned på vår lista. Många av bokälskarna håller antagligen inte med eftersom den näst sista filmen är väldigt lik boken. 
 

6. "Harry Potter och den flammande bägaren" (2005)Hogwarts får besök från två andra magiska skolor under Harrys fjärde år då det hålls en magisk turnering. Harry blir tvingad att delta och måste tävla i flera olika farliga moment.

”Den flammande bägaren” är på plats nummer sex eftersom det är så mycket som händer och det kan vara lite svårt att hänga med ibland. Regissören Mike Newell kunde ha dragit ned på tempot något. Många av bokälskarna tycker att Albus Dumbledore i den här filmen är olik sig själv och inte är samma lugna person som i boken. 

5. ”Harry Potter och de vises sten” (2001)

 

I den första filmen får vi för första gången träffa 11-årige Harry Potter som bor i skrymslet under trappan, och som inte vet om att han är en trollkarl. Vi får följa med på hela resan där Harry upptäcker trollkarlarnas magiska värld och där han börjar på Hogwarts. 

Den första filmen om Harry Potter placerar sig i mitten på vår lista. Precis som ”Hemligheternas kammare” är den här filmen stundtals rätt så fånig eftersom den är gjord för en barnpublik. Effekterna i filmen är inte heller de ultimata, men den är ju i och för sig från år 2001. 

4. ”Harry Potter och Fenixorden” (2007)
Harry börjar sitt femte år på Hogwarts och han skapar tillsammans med sina vänner Dumbledores armé. I den föregående filmen mötte Harry Lord Voldemort i egen hög person, men det vill inte Trolldomsministeriet kännas vid. 

”Fenixorden” är mörkare än föregående filmer och känns mer vuxen. David Yates tog här över stafettpinnen och regisserade även de återstående filmerna i serien.

Den femte boken i serien var den tjockaste av dem alla och var i den svenska utgåvan hela 1008 sidor lång. Att få med allt på 2 timmar och 18 minuter är otroligt svårt men det viktigaste finns med. Många fans av böckerna tyckte att karaktärernas utveckling inte var densamma i filmen som i boken. Flera av scenerna kan tyckas vara påskyndade och det kan vara lite svårt att hänga med om du inte har läst boken. 

"Fenixorden" bjöd dock på mycket spänning, särskilt på slutet när de goda möter de onda i en stor strid. Vi fick också möta flera nya speciella karaktärer, som exempelvis Dolores Umbridge och Luna Lovegood.  

3. ”Harry Potter och dödsrelikerna del 2” (2011)

 

I den sista filmen om Harry Potter sker slaget vid Hogwarts där ont och gott möts i en sista strid. Harry, Ron och Hermione hittar också de sista horrokruxerna. 

”Harry Potter och dödsrelikerna del 2" avslutar en fantastisk filmserie som har förtrollat en enorm publik genom åren. Oavsett om du läst böckerna eller inte så finns det inte mycket att klaga på. 

2. ”Harry Potter och halvblodsprinsen” (2009)

 

Harry börjar sitt sjätte år på Hogwarts och han upptäcker en bok som tillhör någon som kallar sig för Halvblodsprinsen. Harry lär sig också mer om Lord Voldemorts förflutna, men allt är inte mörkt i den här filmen. Kärleken spirar också då vi får se flera tonårsromanser blomstra. 

David Yates har lyckats bra, filmen har en bra balans då den både är komisk och mörk på samma gång. Vi får veta en hel del nödvändiga fakta om Voldemort men vi får också se andra relationer utvecklas. En tydlig röd tråd finns genom hela filmen. 

1. ”Harry Potter och fången från Azkaban” (2004)Under det tredje året på Hogwarts cirkulerar dementorer runt skolan. Sirius Black har rymt från fängelset Azkaban. Alla är livrädda för honom och ingen går säker. Harry bestämmer sig för att lösa mysteriet. 

En fantastisk film som är nummer ett på vår lista. Alla filmer är magiska men om vi måste välja en så går första platsen till ”Fången från Azkaban”. Regissören Alfonso Cuarón har tonat ned det oskuldsfulla och givit filmen en ny karaktär. Visuellt sett liknar den tredje filmen i serien inget annat.

"Fången från Azkaban" är mycket mörkare än de två första men det finns fortfarande kvar samma familjära känsla. En av scenerna med Sirius och Harry är fylld av varma känslor men passar ändå så bra in.

Som sagt är hela "Harry Potter"-serien helt makalös och det har varit svårt att rangordna dem. I redaktionen har vi inte varit helt eniga men när vi sammanställde våra listor så blev det här resultatet. 

Hur rangordnar ni "Harry Potter"-filmerna? Kommentera gärna nedan!
| 18 december 2016 18:00 |