Harry Potter och fången från Azkaban 2004

Äventyr Familj Fantasy
Storbritannien
142 MIN
Engelska
Harry Potter och fången från Azkaban poster

Synopsis

Harry Potter går sitt tredje år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Ingenting är sig likt. Sirius Black, den ökände massmördaren som suttit i fängelse i tolv år, är på rymmen. Det sägs att han är på väg mot Hogwarts. De grymma fångvaktarna från Azkaban har kallats in för att hålla vakt. Harry Potter går inte säker, inte ens bland sina vänner... Men han är fast besluten att lösa mysteriet med Sirius Black.
Ditt betyg
3.6 av 3,168 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Harry Potter and the Prisoner Of Azkaban
Biopremiär
9 juni 2004
DVD-premiär
26 november 2004
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

En förtrollande filmupplevelse

Glöm de två första filmerna i serien. Dem kommer nördarna att snabbspola förbi vid sina framtida ”Harry Potter”-maratons.

Alfonso Cuarón, som i ”Fången från Azkaban” efterträder Chris Columbus som regissör, visar hur en Potter-film ska se ut. Han har tonat ner de ”barnsliga” och småfåniga delarna ur boken, men behållit den magiska stämningen och det fantasifulla innehållet. Cuarón, som är en mycket visuell fimskapare, har lyckats sätta en högst personlig prägel på den tredje filmen i serien, och det som sticker ut mest är ljuset och fotot – den handhållna kameran får emellanåt filmen att kännas som en europeisk independentfilm, vilket är en trevlig överraskning. Harry Potters magiska värld känns inte längre som en ouppnåelig, drömlik sagovärld, utan blir plötsligt mörkare och mer ”realistisk”. Trots alla talande tavlor, flygande kvastar och förtrollade manicker som finnes på Hogwarts, skolan för unga häxor och trollkarlar, kring vilken handlingen kretsar.

Och även om den nye regissören har tagit sig friheter som att ändra på de miljöer vi sen tidigare känner igen (bland annat har det Piskande Pilträdet gjorts om och flyttats till en, för manusets skull, mer passande plats…), så går det mesta att förlåta. Då har jag svårare att förstå vad Michael Gambon egentligen pysslar med i Dumbledores dräkt. Gambon fick som bekant ta över efter Richard Harris plötsliga död, och den karismatiske, respektingivande trollkarlen tillika rektorn har blivit en risig gammal hippie. No good! Det borde finnas regler på hur mycket man får göra om en karaktär vid såna här fall – och de reglerna borde vara stränga.

Trots David Thewlis, Emma Thompson och Gary Oldman som nya i rollistan är det huvudrolls-innehavaren Daniel Radcliffe som lämnar störst intryck. Det är kul att se honom att växa i film efter film, inte bara rent fysiskt utan även som skådespelare. Jag såg nyligen om de två första filmerna, och ibland, speciellt i ettan, var han pinsamt dålig. Här har Harry blivit tonåring, och som alla andra i den åldern skriker han, smäller i dörrar och förvandlar folk han inte gillar till jättelika ballonger… Hans ständiga bråk med Dursleys, hans styvfamilj, tvingar honom att lämna huset för gott och dra iväg till värdshuset Den läckande kitteln, där han möter sina vänner Ron och Hermione innan det är dags för skolstart. Harry får veta att en farlig mördare vid namn Sirius Black har rymt från det hårt bevakade Azkaban-fängelset, och att många tror att Sirius är ute efter Harry. Med anledning av detta har Azkabans läskiga väktare utplacerats i närheten av skolan.

Som ett stort fan av bokserien kan jag lätt säga att ”Harry Potter och Fången från Azkaban” är den bästa filmatiseringen hittills. Filmen lyckas vara tokrolig, djup och sorglig, och läskig på samma gång, på ett sätt som kanske mer tilltalar de äldre fansen som jag än de yngre. Thompson som professor Trelawney och Dawn French som Den Tjocka Damen i porträttet är orsaken till många skratt (brittisk humor när den är som bäst?), medan dementorerna är skickligt välgjorda och påminner inte lite om Tolkiens ringvålnader. Filmen är inte på något sätt fulländad och perfekt, att den fortsätter i en kvart efter vad man tror är slutet känns lite segt (tänk bara "Konungens Återkomst"), även om det är då några av de mer minnesvärda scenerna kommer. Det finns fans som inte kommer att hålla med mig om det satta betyget, och de icke insatta blir kanske inte lika fångade av filmens story som fansen, men jag tror inte någon kan bli besviken på denna visuellt förtrollande upplevelse vi bjuds på här. Och personligen så älskar jag den här filmen - storyn, skådespelarna, miljöerna, fotot, allt.

Film nummer fyra i serien, ”Harry Potter och den Flammande bägaren”, är redan under inspelning, och premiären är satt till november 2005. Jag tvivlar starkt på att Mike Newell, mannen bakom ”Mona Lisas leende” och ”Donnie Brasco” kan göra en lika originell och snygg film som ”Fången från Azkaban”. Men det återstår väl att se.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Tröttnar aldrig på den här ! Den mest välbalanserade filmen i trilogin jämfört med boken + spelet. Det är också den Harry Potter film med finast foto - känns fantastiskt fräsch och har åldrats betydligt bättre än de två närmast föregående filmerna. Det finns ingen ursäkt (med undantag om man är barn - upp till 15 ~ att gilla eller tycka mer om 1:an eller 2:an efter att man sett ”Fången Från…” fram med skämskudden vetja! vilket är enligt mig ”Den Perfekta Harry Potter-filmen” för den delen eller tja … tycka kan man ju alltid göra. Håller med om att filmen = ”Gynnas av att Voldemort inte är med” skönt att de får slippa honom by the way… Sedan så har vi den här rätt grovt överskattade fyran som inte kommer upp i samma kvalité eller finess. Vad ryktet gör gällande så en anledning till varför WB inte släppte någon mer ’Director’s Cut’/ Extended Edition av resterande HP-filmer var att Alfonso Cuarón inte ville se en förlängd version av filmen: man kan inte klandra honom —> för är det någon utav Harry Potter filmerna som klarar sig bäst utan en Directors Cut så är det väl denna. (hade velat definitivt sett att han gjorde HP 4:an också då jag hade velat se mer av honom) - men ingen kan ta ifrån honom den här fantastiska och storslagna HP-filmen! Finns bara maximalt 2st Harry Potter filmer till som klår denna: 6:an och eller delvis 5:an - Det är min bestämda uppfattning och det är nog inte så många som håller med mig om just det men för mig är det lika med som att jämföra ”sanning eller konsekvens” Fången Från… får se sig nedpetad från sin 2:a plats till en hedervärd 3:e plats 🥉 Stark fyra! [8.5/10] Sedan så förstår jag inte varför hur Fredrik Fyhr som annars är en Helt Okej till Bra Recensent/recensionskritiker kan såga filmen så = ÖÖÖöööööööö!?!? - hans förhållande till filmen och hur han behandlar den är som om den är det sämsta i serien ! ! 😠 🤯 // recensionen hittar ni här: https://fredrikfyhr.se/2020/12/10/harry-potter-och-fangen-fran-azkaban-2004/
Läs mer
3
När jag ser om denna film vet jag inte riktigt vad det skulle vara som var så bra med den. Ja, förutom Sirius Black och råttan då. Filmen har inte åldrats väl med ganska tafflig CGI, Michael Gambon hittar inte riktigt rätt i denna första film som Dumbledoore och jag är inte längre lika överraskad av den vuxnare och lite mörkare tonen gentemot föregångarna. Många saker är bra, men helheten spretar för mycket. 3/5
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu