Harry Potter och hemligheternas kammare (2002)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Bilar flyger, träd slår tillbaka och en mystisk husalf kommer för att varna Harry Potter. Så startar det andra året av hans förtrollande resa till en värld fylld av trolldom. Under det här året på Hogwarts talar spindlar, brev skriker och Harrys förmåga att tala med ormar får hans vänner att bli misstänksamma. Från duellklubbar till skurkaktiga Dunkare är det här ett år fyllt av äventyr och fara när det med blod står skrivet på väggen att hemligheternas kammare har öppnats. Det krävs både magiska trollformler och stort mod av Harry, Ron och Hermione för att kunna rädda Hogwarts.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HARRY POTTER OCH HEMLIGHETERNAS KAMMARE

Barnslig spänning
Harry & co är tillbaka i ett nytt äventyr lite av samma sort som förra. Återigen spännande och underhållande med Spielberg-inspirerade effekter men överdrivna karaktärer och slapstick gör det stundtals till en smått barnslig "Fem på nya äventyr".

Stackars Harry (Daniel Radcliffe). Han tvingas fortfarande bo med sin moster och hennes hemska familj, och har under sommarlovet lurats att tro att vännerna inte hört av sig. Trots ett försök av husalfen Dobby att stoppa Harry från att återvända till Hogwarth så räddas han av bästisen Ron (Rupert Grint) och hans bröder. Åter på skolan så börjar mystiska saker hända. Elever födda av mugglare (människor) råkar illa ut och Harry hör röster från väggarna. Det är återigen upp till Harry, Ron och Hermione (Emma Watson) att lösa mysteriet.

Som många uppföljare är den här andra delen i Potter-sagan mer av samma sort, på gott och ont. Vi levereras återigen ett underhållande och spännande äventyr men det är mycket effekter och spänning för effekternas och spänningens skull. Filmen är på tok för lång och det är mycket övergångar och scener som inte tillför historien något.

Karaktärerna är väl hårt åtdragna denna gång dessutom och barnskådespelarnas begränsade talanger hjälper inte. Radcliffe fungerar hyfsat som Harry men är som vanligt så genuint sympatisk och godhjärtad att han stundtals blir tjatig. Ron är klantigare än vanligt och varje tillfälle för slapstick eller hysteri tas tillvara. Watson är bedårande men hennes Hermione är så hormonell att hon ständigt är upprörd, ledsen eller förbannad. Deras sökande efter sanningen blir lite som "Fem på nya äventyr" när de gång på gång hamnar i diverse trubbel.

Allt görs dock med gott humör och liksom i första så finns det flera minnesvärda och påhittiga specialeffekter i form av flygande bilar, skrikande plantor och talande brev även om vissa, som de blåa, "Gremlins"-liknande pixi-gnomerna eller de levande träden ("Poltergeist", någon?) tenderar att påminna om några Spielberg-verk för mycket. (Ironiskt nog då regissören ursprungligen skulle gjort första filmen.) Och jätteormar och -spindlar har vi ju sett i otaliga B-filmer från 50-talet, och de senare så sent som i "Sagan om konungens återkomst".

Som vanligt är det alltid kul att se de vuxna, etablerade skådespelarna tillföra sitt begränsade men utmärkta spel till den här typen av film. Förutom veteranerna från "De vises sten" så har man även tillfört Miriam Margolyes, Gemma Jones, Shirley Henderson (som det excentriska spöket Myrtle) och Toby Jones (som den fantastiske datoranimerade Dobbys röst). De som stjäl showen är dock fantastiske Kenneth Branagh som pompöse, fåfänge författaren/läraren Gilderoy Lockhart och Jason Isaacs som Draco Malfoys slemmiga pappa.

Precis som första filmen är det ett kul, spännande, charmigt och stundtals läskigt äventyr med högt underhållningsvärde. Men samtidigt som serien närmar sig en mörkare ton som senare kom att ta över i de senare uppföljarna så blir det med de överdrivna karaktärerna och ögonblicken av slapstick lite väl fånigt och barnsligt. För fansen är det säkerligen ett mästerverk men för andra en klart godkänt om än ojämn uppföljare.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
eliten
Barnslig men mysig!.
3/5
Lito
Btw 4 av 5, en av de bästa i serien. Underskattad film! Följer boken mycket bra i detalj till skillnad från många andra filmer i serien.
Lito
SPOILER FÖR ANDRA (fast filmen är gammal så...)  Jag blev ganska rädd för filmen fortfarande tills 15 års åldern. Brukar aldrig bli rädd för sådana typer av filmer, men just när jag tänker på ormar, hemligheternas kammare, blod på väggar, mörka röster, förstenade elever - ja det är ingen VÄNLIG barnfilm iaf. Rätt läskig tycker jag. Men det kanske bara är jag hehe :)
Visa fler (30)

Relaterade filmer