Chris Columbus

Regissör, Manusförfattare 10 september 1958 Spangler, Pennsylvania, USA

Biografi

Filmskapare, uppväxt i Ohio och med italienska och tjeckiska rötter. Känd för familj- och äventyrsfilmer, ofta skrivna/producerade av Steven Spielberg eller John Hughes. Tog examen från John F. Kennedy High School och fortsatte att studera på New York University filmskola vid Tisch School of the Arts (en av klasskamraterna var en annan filmskapare, Charlie Kaufman).

Han började som manusförfattare och debuten var romantiska komedin "Rebellen" (1984) innan Steven Spielberg anlitade honom för "Gremlins" (1984). Duon fortsatte att samarbeta på "The Goonies" och "Tempelmysteriet" innan Columbus regidebuterade med populära komedin "En natt på stan" (1987).

Han följde upp med komedin "Heartbreak Hotel" (1988) men det riktiga genombrottet kom 1990 med "Ensam hemma" (skriven av John Hughes), som blev en av filmhistoriens mest framgångsrika. Sedan dess har han varvat succéer som "Ensam hemma 2", "Välkommen mrs. Doubtfire" och "Vid din sida" med publik- och kritikerfloppar.

2001 fick han äran att regissera den första filmen om Harry Potter, "Harry Potter och de vises sten" (en film ironiskt nog påtänkt för Steven Spielberg) och gjorde även andra delen, "Harry Potter och hemligheternas kammare". Han producerade även dessa och flera andra filmer, som "Fantastic Four"- och "Natt på museet"-filmerna, men har även fortsatt regissera populära filmer som "Rent" och "Percy Jackson och kampen om åskviggen".

1995 grundade han sitt produktionsbolag 1492 Pictures (som en referens till Christopher Columbus första resa). Han Oscarnominerades som en av producenterna till "Niceville" och vann en BAFTA för "Harry Potter och fången från Azkaban".

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler