Ensam hemma 2 - Vilse i New York 1992

Ensam hemma 2 - Vilse i New York poster

Synopsis

Denna gången har Kevin hamnat ensam i New York. Tack vare ett kreditkort lyckas han checka in på stadens mest lyxiga hotell och blir snabbt kompis med personalen. En dag hittar han en underbar leksaksaffär och drömmer sig bort från all julhysteri. Men lyckan blir snabbt utbytt till rädsla när de bekanta skurkarna Harry och Marv också hittat hit och de tänker råna den stora leksaksaffären. Men Kevin finner sig snabbt och planerar hur han ska stoppa tjuvarna.
Ditt betyg
2.9 av 1,167 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Home Alone II - Lost In New York
Biopremiär
25 december 1992
DVD-premiär
2 december 2003
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

15 december 2013 | 20:01

Menlös uppföljare

I princip samma film som ettan, fast sämre. Det känns närmast oförskämt att kopiera en förlaga så bokstavligt och sälja in som uppföljare. Visserligen är det fortfarande välspelat och filmen har sina poänger och några korta stunder av humor, men de är den här gången försvinnande få.

Samma familj som hade julstök i "Ensam hemma" har det igen i tvåan. Ett år har gått sedan den misslyckade resan till Paris och nu har sällskapet tänkt åka till Florida över jul. Snart tioårige sonen Kevin är med denna gång, åtminstone hela vägen till flygplatsen. Där råkar han gå efter fel pappa och hamnar därför olyckligtvis på ett flyg till New York medan familjen flyger mot Miami. I New York träffar han åter på de båda inbrottstjuvarna som han terroriserade i förra filmen, ett möte som inte blir direkt kärt för någon av dem.

Tanken är rätt bra. Att flytta konceptet till en ny stad och där in på ett lyxhotell låter onekligen som en idé och att det dessutom skulle kunna bli hyfsat kul av det hela. Men det blir det tyvärr inte.

Samma två tjuvar, som redan i förra filmen var två för många, samma skämt (verkligen ordagrant lika på sina håll) och fortsättningsvis exakt samma händelseutveckling med, är inte mycket till en lyckad historia. John Hughes står åter för manuset och han har verkligen inte behövt jobba ihjäl sig. Det här känns faktiskt inte alls särskilt värdigt och jag tycker det är trist att så lite engagemang verkar ha lagts ned.

Filmens final går i samma anda som sist och Kevin ger ännu en gång busarna vad de tål. Här har man valt att skruva upp våldsamheterna några snäpp till och det sparas inte på det sadistiska krutet. Jag kanske är gammal, men jag kan faktiskt inte förmå mig att tycka det är det minsta kul någonstans att se en unge kasta tegelstenar rakt i nyllet på någon. Oavsett vem han siktar på. Eller när han mixtrar med fotogen och annat brandfarligt jox så att motståndaren börjar brinna är också en sekvens som jag har lätt att inte skratta åt. Kevin spöar, på diverse påhittiga sätt, skiten ur de två nötterna som ramlar och bryter ben både här och var och jag gissar att det ska påminna om gamla tecknade bataljer (som i till exempel Tom och Jerry) med den stora skillnaden att detta inte är tecknat och därför bara rätt hemskt.

"Ensam hemma 2 - Vilse i New York" är rätt vilse överlag. Det blir varken särskilt roligt eller värst spännande heller för den delen. Lite gulligt är det några gånger och en del fina budskap skyndar sig förbi, fast mest är detta bara en trist repris på en inte fullt så förträfflig film till att börja med. Men älskade du och kunde inte få nog av ettan, kan du säkert uppskatta också detta. Annars finns massor av andra sätt att komma i stämning på inför julen.

| 15 december 2013 20:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
En ovanligt lyckad uppföljare som upprepar mkt av ettans lyckade koncept men även några lite föe upprepande. Nästan lika bra men lite för våldsam och elak ibland för att nå samma höjder.
Läs mer
3
Fin och rolig julfilm. En hel del skratt när skurkarna får på nöten och sentimentalt i slutet. Finfint soundtrack återigen.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu