Topplista

Skribent

Jonatan Blomberg

19 juli 2017 | 14:00

Halvvägs: De 15 bästa nya tv-serierna från 2017 (hittills)

Det har blivit dags att summera vad den första hälften av 2017 har bjudit på i serieväg. Vilka har du missat?
Vi har haft en riktigt trevlig första halva av tv-året 2017. När det kommer till serier har jag betat av min beskärda del av utbudet. Jag har påbörjat 115 serier och hunnit avsluta 87 av dem - varav drygt 50 serier är helt nya för i år.
 
Min lista kommer därför att fokusera på de serier som är helt nya för året, och sparar den sammantagna listan till slutet av året istället. Ni kommer med andra ord inte att se titlar som "The Leftovers", "Master of None", "Better Call Saul", "Billions" eller "Baskets", som alla haft riktigt starka säsonger i år, på listan här nedan.
 
Det enda kriteriet jag har för serierna är att premiären för serien skett någon gång mellan den 1 januari 2017 och 30 juni 2017. Enkelt va? Ja, sen ska ju serien vara grymt bra också - men det var väl förhoppningsvis underförstått.
 

15. "Genius" (National Geographic)

 
 
"Genius" är National Geographics första egenproducerade dramaserie (efter att ha sett History Channel lyckas med "Vikings" kunde de inte hålla sig). Varje säsong är tänkt att fokusera på någon historisk person som förtjänar beskrivningen "geni" - den första säsongen berättar historien om Albert Einsteins liv och den nästa ska nysta upp Pablo Picassos persona.
 
Låt oss säga såhär: det inte kommer som någon större överraskning att "Genius" skrapade ihop hela 10 Emmynomineringar. Det är en väldigt genomarbetat säsong, med en fullständigt magisk Geoffrey Rush i rollen som den äldre Einstein. Dessvärre är Rush endast med i det första avsnittet för att sedan komma tillbaka i avsnitt 7-10. De fem avsnitten med Johnny Flynn som den yngre Einstein är bra men når inte Rushs nivå - därav endast en femtonde plats på listan.
 

14. "Dear White People" (Netflix)

 
 
Det femte avsnittet, regisserat av Barry Jenkins ("Moonlight"), är bra nog att på egenhand lyfta in "Dear White People" på listan över årets bästa serier (hittills). Att Netflixserien dessutom erbjuder ett lite annorlunda berättarsätt, grymma skådespelare och vågar ta upp ämnen som många av oss behöver höra just nu - är ytterligare exempel på varför du bör ge "Dear White People" en chans.
 

13. "Tretton skäl varför" (Netflix)

 
 
"Tretton skäl varför" har balanserat på någon form av osynlig gräns, där dess värsta kritiker hävdat att serien inte ens borde ha fått göras. Jag skrev själv en krönika om huruvida serien kunde vara direkt skadlig, men landade slutligen i att Netflix stod på rätt sida av "gränsen".
 
Serien berättar över tretton avsnitt anledningen till varför en ung kvinna valde att ta livet av sig. Det är hon själv som spelat in ett gäng kasetter där hon berättar för var och en vad de gjort mot henne - för att slutligen tippa henne över kanten. Jag har fortfarande väldigt blandade känslor kring "Tretton skäl varför" men den andra halvan av säsongen är så stark att den förtjänar att rekommenderas. 
 
Om du planerar att se serien tillsammans med ditt barn: se avsnitten med varningstexter (visas i början av avsnitten) i förväg för att avgöra om det är något du vill att ditt barn ska få ta del av eller inte.
 

12. "Riverdale" (CW/Netflix)

 
 
"Riverdale" är den perfekta mixen av den typiska ungdomsserien och det där lilla extra som gör att den ändå kan tilltala alla. Det osar av "Twin Peaks" första säsong (minus det övernaturliga) över "Riverdale". Den populära High School-ynglingen hittas mördad och ingen vet vem som ligger bakom - men det hindrar inte ryktena från att ta fart. 
 
Sen har vi den lilla gruppen tonåringar som ger sig fan på att lösa mordet, samtidigt som de ställs inför olika tonårsproblem. Vid en första anblick är "Riverdale" inte mycket mer än den vanliga ungdomsserien som vi sett hundratals reinkarnationer av, men den blir bättre - och den håller hela vägen in i mål.
 

11. "American Gods" (Starz/Amazon Prime)

 
 
En av årets allra snyggaste serier. Snygga serier verkar vara något av ett signum för seriens skapare, Bryan Fuller, som även ligger bakom den utsökta "Hannibal"-serien. 
 
"American Gods" första säsong är en av de mest ambitiösa projekten på listan. Ian McShane, Gillian Anderson och Emily Browning bjuder på fantastiskt skådespel medan huvudkaraktären spelad av Ricky Whittle inte riktigt föll mig i smaken (och är en av anledningarna att placeringen hamnar utanför topp 10).
 

10. "Innan vi dör" (SVT Play)

 
 
"Innan vi dör" bjöd oss på en riktigt spännande första säsong hos SVT under våren. Det hör inte till vanligheterna att en svensk serie letar sig in på mina topplistor, men "Innan vi dör" gör sig mer än förtjänt av sin plats. 
 
Det hela börjar med att en polis kidnappas, men det visar sig bara vara en väldigt liten del av den stora handlingen. Organiserad brottslighet från Kroatien, MC-gäng, polisläckor och en ung kille som går undercover mitt i centrum av allt. Fantastiskt välskriven och skådespelad.
 

9. "Big Little Lies" (HBO/HBO Nordic)

 
 
"Big Little Lies" är ett bevis på HBO:s förmåga att locka till sig stora stjärnor till sina produktioner. Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgård och Zoë Kravitz för att nämna några framför kameran, med Jean-Marc Vallée ("Wild", "Dallas Buyers Club") som regissör bakom samtliga avsnitt, skrivna av David E. Kelley ("Ally McBeal", "Boston Legal").
 
Lyckligtvis blev det precis så bra som det, på pappret, såg ut att kunna bli. Nicole Kidman och Alexander Skarsgård stod för några fruktansvärda scener - och blev båda Emmynominerade för sina skådespelarinsatser (tillsammans med Witherspoon, Dern och Woodley).
 

8. "I Love Dick" (Amazon Prime)

 
 
Här har vi en serie som verkligen inte kommer vara för alla och som gått de flesta obemärkt förbi. Amazon har likt Netflix samma strategi när det kommer till lansering av sina säsonger - allt i ett svep. Risken med det är när folk inte börjar snacka om serien under sin premiärvecka - då den istället enkelt glöms bort.
 
"I Love Dick" är en serie skapad av Jill Soloway ("Transparent") och bjuder på fantastiskt skådespel av både Kathryn Hahn och Kevin Bacon. Det här är nog en av de mest "feministiska" serier jag har sett, vilket kommer göra att vissa väljer att avstå - men om du är intresserad av en serie med lite annorlunda kvinnoroller är det här din chans! Åtta avsnitt på cirka halvtimman i längd gör den också till en enkel binge.
 

7. "Twin Peaks: The Return" (Showtime/HBO Nordic)

 
 
Till en början hade jag bara tänkt ha med serier vars hela säsong är slut, det är ju svårt att veta om en serie håller hela vägen innan man har sett klart den. "Twin Peaks: The Return" är ju dessutom en fortsättning på en redan befintlig serie, men hur skulle jag kunna sätta ihop en topplista av det här slaget utan att inkludera "Twin Peaks" - det går helt enkelt inte.
 
Regler har väl heller aldrig riktigt fungerat på David Lynch, så en placering här i mitten får duga för tillfället. När hela säsongen är klar är det mycket möjligt att den klättrar upp till någon av de allra högsta placeringarna på listan. Tänker inte försöka mig på att förklara handlingen heller, det enda ni behöver veta är att Lynch är tillbaka!
 

6. "The Keepers" (Netflix)

 
 
När "Making a Murderer" dök upp härom året blev den genast en enorm snackis. Folk blev oerhört upprörda över de båda männens öden, även om viss kritik riktades mot hur vinklad serien kändes.
 
"The Keepers" är enligt mig bättre än "Making a Murderer" någonsin var. Berättelsen om hur ett gäng äldre damer spenderar sina pensioner åt att försöka lösa ett mord på en lärare de älskade i sin ungdom, som får dem att snubbla in på ett spår om katolsk pedofili á la Oscarsvinnaren "Spotlight". Oerhört stark true crime-dokumentärserie!
 

5. "Patriot" (Amazon Prime)

 
 
Ännu en Amazon-serie som ingen har hört talas om! Med 1,5 avsnitt i början som inte direkt står ut i mängden så har "Patriot" helt oförtjänt gått miste om all möjlig buzz. Men med sju av tio avsnitt på IMDb med ett betyg på över 9,0/10 så är jag inte helt ensam i min kärlek för den här oslipade diamanten.
 
"Patriot" handlar om en deprimerad CIA-agent som börjar uppträda med trubadursång och gitarrspel om sina hemliga (och hemska) uppdrag. Samtidigt får han ett nytt uppdrag där allt går fel på de mest utsökta vis. Serien utspelar sig delvis i Luxemburg (där uppdraget går åt skogen) och hemma i USA där han arbetar undercover på ett företag som gör veckovisa resor till Luxemburg.
 
Samtliga avsnitt är både skrivna av och regisserade av Steve Conrad ("Jakten på Lycka", "The Secret Life of Walter Mitty"). Det här är en oerhört stark rekommendation för den som gillar underhållande dialog, lite för långa scener och smarta vändningar i handlingen.
 

4. "GLOW" (Netflix)

 
 
Sommarens lättaste binge hos Netflix är given en topplacering på listan. "GLOW" är en serie med oerhört starka kvinnoporträtt enligt framgångsreceptet bakom "Orange is the New Black" (en serie som "Glows" skapare varit en stor del av).
 
Det är ren och skär underhållning som blir bättre och bättre för varje avsnitt - du hittar vår längre recension över serien här.
 

3. "One Day at a Time" (Netflix)

 
 
"One Day at a Time" är Netflixserien du troligtvis har hoppat över på grund av genren: "Sitcom". Men vad seriens skapare (Gloria Calderon Kellett och Mike Royce) har lyckats med är något så oväntat som ett mästerverk i sitcom-format.
 
Med teman som familjevärderingar, feminism, hbtq, invandring, religion, effekter av krig för återvändande veteraner och allmän samhällskritik - så är "One Day at a Time" en av få sitcoms som både kan få dig att gråta av lycka såväl som av djup sorgsenhet över hur världen tvingar människor att agera.
 

2. "Legion" (FX/Fox Sverige)

 
 
Skaparen Noah Hawley ("Fargo") är en av de kreatörer inom tv-branschen som vågar gå en helt egen väg i sina produktioner och har en förstånde kanal (FX), som litar på honom, i ryggen. "Legion" är Mavelserien som utspelar sig i X-Men-delen av Marvels universum. Den har visserligen inget med X-Men-filmerna att göra, men då behöver jag inte förklara fenomenet "farlig mutant" för er åtminstone.
 
Seriens inledande avsnitt är medvetet krångliga att förstå, eftersom de ska visa på hur det är att leva med en mentalsjukdom där det är omöjligt att veta vad som egentligen är på riktigt. När man ser på "Legion" som en helhet, med hela säsongen i åtanke, där Dan Stevens, Aubrey Plazas och Jamaine Clements skådespelarinsatser vägs samman samt hur prydligt allt vävs ihop i de avslutande avsnitten - så står det klart: "Legion" är en av årets bästa nya serier.
 

1. "The Handmaid's Tale" (HBO Nordic)

 
 
En "drabbande dystopi om kvinnoförtryck" lyder rubriken av "The Handmaid's Tales" full potts-recension på MovieZine - jag kan inte göra annat än att hålla med. Den amerikanska streamingtjänsten Hulu har satsat allt på att göra serien till en av årets bästa, vilket hittills har lett till en hel drös Emmynomineringar. Varav en i den tyngsta kategorin av de alla; "bästa dramaserie".
 
I ett långsamt men skrämmande tempo lär vi oss mer och mer av den hemska (men tack och lov fiktiva) verkligheten som Offred nu lever i. En värld i vilken männskligheten sakta håller på att dö ut på grund av infertilitet, där en del av det forna USA har tagits över av religiösa fundamentalister. Som använder de få kvarvarande, fertila, kvinnorna som redskap för fabriksmässig fortplantning.
 
Det finns så mycket smärta i den här serien, men i den finner vi samtidigt att hoppet verkligen är det sista som överger en. Med grymma skådespelarinsatser och ett utsökt foto är det med skräckblandad förtjusning fullständigt omöjligt att sluta titta.
 
Bubblare
"I'm Dying Up Here", "The Good Fight", "Veni Vidi Vici", "Feud: Bette and Joan", "Taboo", "Gypsy", "Crashing", "American Playboy: The Hufh Hefner Story" och "Sneaky Pete".
 
När det kommer till rangordnade listor är det sällan någon som håller med en helt och hållet, men jag hoppas i alla fall att du fått upp ögonen för några nya serier du missat under året. Ta gärna en titt på Viktors och Patriks listor också!
 
Vilka serier saknar du på min lista och vilka (som du inte har sett) tänker du ge en chans?
| 19 juli 2017 14:00 |