Big Little Lies 2017-2019

Drama Deckare Mysterium
USA
49 MIN
Engelska
Big Little Lies poster

Synopsis

Miniserie baserad på Liane Moriartys bästsäljande bok. Ett drama med mörk humor om tre småbarnsmödrar i det rika Monterey, Kalifornien, vars till synes perfekta liv spårar ur så till den mildra grad att det leder till mord.
Ditt betyg
4.1 av 189 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Somebody's Dead
2017-02-20
02
Serious Mothering
2017-02-27
03
Living the Dream
2017-03-06
04
Push Comes to Shove
2017-03-13
05
Once Bitten
2017-03-20
06
Burning Love
2017-03-27
07
You Get What You Need
2017-04-03

Recensent

Patrik Jonsson

9 april 2017 | 10:00

Lögner, svek och mord i välspelat drama

"Big Little Lies" bjuder på det mesta; dramatik, underhållning, spänning, härliga karaktärer och starka skådespelare. Ändå är det någonting som inte riktigt fångar mig till hundra procent, framför allt tycker jag serien tar lite väl lång tid på sig innan den börjar engagera på allvar.
"Big Little Lies" utspelar sig i kuststaden Monterey, Kalifornien, och kretsar främst kring några småbarnsföräldrar. Här finns bland andra Martha (Reese Witherspoon) och hennes man Ed (Adam Scott). Paret Wright bestående av Celeste (Nicole Kidman) och Perry (Alexander Skarsgård). Sedan har vi även Renata (Laura Dern) och nyinflyttade Jane (Shailene Woodley).

Samtliga blir de inblandade i ett bråk mellan deras småbarn, ett bråk som sedan smittar av sig på deras respektive föräldrar. Det hela får sedermera fruktansvärda konsekvenser som till och med slutar i mord. I en stad vanligtvis fylld av putsade ytor börjar dess finslipade fasader sakteligen spricka.

Min åsikt om att serien tar lite väl lång tid på sig innan den verkligen "smäller till" är så klart helt personlig. Sedan ska man ju ha klart för sig att "Big Little Lies" inte är någon högoktanig actionthriller. Visst har den lite thriller i sig, i första hand är den dock ett drama. Ett ganska så spännande drama som dessutom bjuder på en del komiska undertoner. Vi snackar mörk, svart om ni vill, humor. Skaparen David E. Kelley har tidigare under åren pysslat med just mörk humor ett otal gånger, så detta kommer garanterat inte som någon överraskning för oss som har koll på honom.

Nu har jag egentligen inte några problem med serier eller filmer som tar tid på sig, tvärtom, stämmer alla bitarna så föredrar jag faktiskt produktioner som serverar en mer krypande spänning. Där det liksom kokar och bubblar obehagligt och nervpirrande under ytan. Då gäller det dock att historien i sig är tillräckligt obehaglig, eller åtminstone greppar tag i en från start. Det är lite si och så med just detta när det gäller "Big Little Lies".

Med detta sagt anser jag absolut inte att "Big Little Lies" är vare sig dålig, svag eller direkt oengagerande. Varken i dess start, mitt eller slut. Jag upplevde den bara lite väl trevande i början. Kanske till och med att jag hade lite svårt att förstå vad serien låg i för genre; är det komedi, är det drama, är det thriller, är det romantik? Faktum är att "Big Little Lies" är lite av varje och det är väl helt okej, men jag föredrar en serie som är lite tydligare i sin start. Då det gått några avsnitt är det egentligen helt okej att spreta åt all världens håll, men gärna inte från ruta ett.

Annars bjuder "Big Little Lies" på en ganska så gemytlig upplevelse. Rollistan, vilken bör räknas som en av seriens absolut starkaste egentskaper, är riktigt imponerande. Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Alexander Skarsgård, det är inte några amatörer direkt och samtliga storspelar. Bäst av dem alla är dock Laura Dern. Nu har hon visserligen tilldelats en rätt så tacksam roll, både sett till att leverera dramatik och humor, man kan dock inte sticka under stolen med att den kvinnan har talang. Dern har alltid varit bra, men i "Big Little Lies" bjuder hon på något alldeles extra.

Beröm ska även ges till produktionen som helhelt. Manuset, som för övrigt bygger på romanen med samma titel, är välskrivet och där har vi nog mycket att tacka just David E. Kelley. En herre som är mycket skicklig på att skapa djupa och egensinniga karaktärer samt bjussa på en hel del oväntade, för att inte säga bisarra, händelseförlopp.

Upplägget av själva berättandet, där vi som tittare redan i början av serien bjuds på snabba bilder om vad som komma skall, fungerar riktigt bra. "Big Little Lies" berättarteknik har fått mycket beröm världen över, men är inte direkt revolutionerande: vi har sett liknande upplägg tidigare, bland annat i serier som "Damages", "The Affair" och "Bloodline".

Vidare är det både snyggt och påkostat, man skulle kunna säga att "Big Little Lies" är en typisk HBO-produktion. Formatet - en miniserie på sju avsnitt - ska också läggas till pluskontot. Detta passar nämligen serien som handen i den berömda handsken.

Sammantaget är det en spännande och framförallt välspelad serie där man väldigt gärna sitter kvar till upplösningen, den är lite så där beroendeframkallande. "Big Little Lies" är inte HBO:s bästa serie, men långt ifrån den sämsta. Det hela börjar lite trevande men får mer fart ju längre in man kommer. Jag skulle vilja påstå att man i slutändan blir rikligt belönad då det avslutande avsnittet är riktigt starkt. En trea kanske låter lite snålt, det är dock en oerhört stark sådan.
| 9 april 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
5
Bland dom bästa serierna sista åren. Alla historier och alla karaktärer är intressanta och alla skådisar gör ett bra jobb. Serien visar dom många vidriga baksidor dom amerikanska förorterna och småstäderna brottas med. Saknas gör dom tyvärr så vanliga genomonda karaktärer som alltid känns livlösa och orealistiska. Här får vi se karaktärer som påminner om riktiga människor.
Läs mer
4
Var längesedan jag blev så fast för en serie. Såg de 7 avsnitten på bara nån dag. Westworld och Stranger Things var några av mina favoriter från förra året. Men Big little lies är mycket bättre än dom och det är nog inte sen säsong 1 av True Detective jag blev så tagen av en serie. Reese Witherspoon, Shailene Woodley och Nicole Kidman är riktigt bra i sina roller. Alexander Skarsgård har väl aldrig vart nån favorit, men han gör ett riktigt bra jobb. Regin av Jean-Marc Vallée är grymt bra. Snudd på femma, men får nöja sen med en väldigt väldigt stark 4 av 5
Läs mer
4
Jag gillade denna starkt, riktigt bra skådespel (och konstigt vore väl annat med den ensemblen...) och spännande intriger. Måhända går det lite långsamt ibland men jag tycker att spänningen byggs upp på ett bra sätt inför slutet.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu